
Pentru respectarea drepturilor studenților din Academia de Poliție – Stagiile de practică NU sunt opționale și un drept fundamental al fiecărui student
În calitate de activist civic neafiliat politic, cu o activitate constantă în apărarea drepturilor cetățenilor, dar și ale cadrelor din structurile de ordine publică MAI și ale studenților instituțiilor de învățământ militar și de poliție, mă văd obligat să iau poziție publică în urma mai multor sesizări primite din partea studenților Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” privind neplata stagiilor de practică obligatorii. Studenții mi-au semnalat nu doar lipsa clarității privind plata acestor stagii, ci și o stare generală de teamă de a vorbi deschis, de frică să nu suporte consecințe în cadrul instituției. Pentru a clarifica situația, am luat legătura cu reprezentanți ai serviciului financiar din cadrul Academiei de Poliție, unde am fost întâmpinat nu fizic și telefonic de două persoane cu un comportament agresiv și abuziv, total nepotrivit pentru o instituție de stat ce are rolul de a forma viitorii apărători ai legii. Mai mult, unul dintre acești angajați a afirmat, citez: „Acum 30 de ani nu aveam aceste drepturi , insinuând că drepturile studenților ar fi un moft. A continuat prin a-i jigni pe studenți, spunând că „vin cu mâinile în buzunare, nu știu să vorbească, sunt niște nesimțiți.” Consider aceste afirmații inadmisibile și revoltătoare. În activitatea mea am întâlnit multe forme de abuz și lipsă de respect în instituțiile publice, dar o asemenea lipsă de empatie și responsabilitate față de studenți este dincolo de orice limită de decență.
Atrag atenția că stagiile de practică efectuate în baza unor documente oficiale NU sunt voluntariat, iar neplata acestora constituie o formă de exploatare a muncii tinerilor sub paravanul autorității instituționale. Studenții și-au îndeplinit prezența și obligațiile contractuale, iar refuzul de a le recunoaște aceste drepturi financiare este un abuz flagrant.
În acest sens: – am transmis o solicitare oficială către Corpul de Control Intern al Ministerului Afacerilor Interne; – am informat reprezentanții sindicali din sistemul de ordine publică; – am transmis sesizarea către Federația Uniunii Studenților din România (FUSR);
Iar dacă situația persistă, voi înainta o acțiune în instanță pentru apărarea drepturilor acestor tineri.
Invocarea „lipsei de fonduri” nu este responsabilitatea studenților, ci a instituției. Este inadmisibil ca acești tineri să fie folosiți în activități operative și apoi tratați cu dispreț și lipsă de respect. Dacă acești studenți ar fi copiii celor din conducerea Academiei, ar mai fi catalogați ca „nesimțiți”? Nu este prima oară când mă confrunt cu o astfel de situație. Reamintesc cazul din anul 2018, când în urma implicării sindicatelor, a Uniunii Studenților din România și a mediatizării în presă generalizată, s-a reușit plata drepturilor restante către studenții aflați în practică. Istoria nu trebuie să se repete. Trăim într-o țară care declară că promovează valori morale, echitate și demnitate, respect , dar în realitate, tinerii sunt umiliți, ignorați și privați de drepturi. Nu putem construi o Românie demnă fără să respectăm drepturile celor care se pregătesc să o apere.
Cer public conducerii Academiei de Poliție, Ministerului Afacerilor Interne și tuturor instituțiilor competente să ia urgent măsurile necesare pentru respectarea drepturilor studenților. În joc nu sunt doar niște sume de bani, ci încrederea unei întregi generații în statul român, iar fiecare are dreptul acestor plătiți aferente stagiilor de practică.
Claudiu Udreea Andreas Sebastian,
activist civic independent
Lasă un răspuns