Am ajuns în Benidorm, Spania, o stațiune surprinzătoare și am vizitat „nestematele” turistice ale regiunii. Una dintre acestea a fost „Peștera Candelabrului”, sau „Cuevas de Canelobre” (în dialectul valencian „canelobre” înseamnă „candelabru”). Numele vine de la bogăția concrețiunilor carstice ce „coboară” din înălțimea plafonului cavității, ca niște veritabile candelabre bogate în decorațiuni. Aceasta este o peșteră situată în Busot, Provincia Alicante, Spania, la 23 km de orașul Alicante, la 40 km de Benidorm și la 50 km de Elche, la o altitudine de 700 de metri deasupra nivelului mării, în versantul nordic al muntelui „Cabezón de Oro” („cap mare de aur”), care aparține domeniului Prebetic, în zona exterioară a Munților Betic. Descoperirea peșterii este atribuită arabilor în jurul secolului al X-lea. Primele cercetări au avut loc în secolul XIX. Amenajarea și deschiderea ei către public a avut loc până în a doua jumătate a secolului al XX-lea (1960).
În timpul Războiului Civil Spaniol, peștera a fost folosită ca atelier de reparații de avioane de către armata republican (ce au îndepărtat și câteva formațiuni carstice, pentru protecția muncitorilor), iar în acel moment a fost forat actualul tunel de acces la cavitate, precum au fost create și mai multe platforme în interior. Acestea nu au afectat prea mult frumusețea peșterii. Din complexul carstic mai face parte și o „fereastră” care se vede pe versantul montan, rămasă ca rezultat al prăbușirii unei peșteri mai vechi. Aceste Peșteri „Canelobre” alcătuiesc unul dintre puținele reliefuri din Jurasic Prebetic, din provincie. Mai exact, cavitatea este dezvoltată în calcarele din Jurasicul superior, a căror vârstă este de 145 de milioane de ani. Acest nucleu jurasic este flancat de materiale mai moderne din Cretacic și, la rândul său, întregul complex, de marne și calcare din Terțiar. În timpul Cuaternarului, s-au format rocile care cad pe versanții săi abrupți. În plus, este un exemplu excelent de activitate carstică, deoarece calcarele Malm care formează vârful sunt foarte fracturate și foarte permeabile. Probabil de aceea în interiorul acestei peșterii se află una cele mai înalte bolți subterane din Spania – de aproximativ 70 metri, asemănătoare bolții unei catedrale.
Lungimea în linie dreaptă este de 150 metri, dar datorită traseului de vizitare serpentiform, ce coboară din înălțimile peșterii, traseul este mult mai lung. Temperatura la interior variază între 16-18,3° C, umiditatea este de aproximativ 90 la sută, iar saturația de dioxid de carbon variază pe parcursul anului între valorile 260-790mg/L cu valoarea medie de 487 mg/L (depinzând și de diferența de temperatură între exteriorul și interiorul peșterii). Formele închipuite de diversele stalactite și stalagmite sunt variate și au primit nume pe măsură: stalagmite, coloane, orgi subterane, candelabre, meduze, cactus, caracatiță, coralite, etc. Cavitatea este mai mare, dar singura sală vizitabilă, (celelalte sunt rezervate numai pentru speologi și cercetători), este un spațiu de mai mult de 80.000 m3, în care se accede printr-un tunel de aproximativ 45 m construit în timpul războiului civil. Pe tunelul de acces sunt afișate date despre peștera pe care urma să o vizităm. În timpul vizitei, veți putea, de asemenea, să apreciați modul în care apa și stânca au dat naștere unor forme impresionante. Aleile de acces bine delimitate și sigure ne conduc către Marea Sală. Veți simți un început de stare de zbor. Apoi, în lumina bine orientată se vor decupa forme statuare mirifice. Ghidul ne atrage atenția asupra lor.
Unele dintre cele mai faimoase formațiuni sunt cele numite „La Sagrada Familia”, un grup „rock” incredibil care atinge o înălțime de peste 25 de metri înălțime, ce are o formă asemănătoare cu bazilica cu același nume a lui Antoni Gaudi din Barcelona și „El Canelobre”, o stalagmită situată în centrul încăperii, care are mai mult de 25 de metri înălțime, iar vechimea este de 100.000 de ani. Mai avem „Autostopistul”, „Casca Romană”, „Fecioara”, „Cactusul”, „Tuburile de orgă”, „Totemul”, „Palmierul”, „Meduza”. La unele, asemănarea cu denumirea este evidentă, dar la altele stai și te uiți și nu înțelegi cum de vede ghidul că speleotema respective seamănă cu ce spune… Oricum el are experință și a făcut traseul acesta de mai multe ori decât tine…
Grație condițiilor acustice și de mediu deosebite, peștera este folosită uneori pentru spectacole muzicale și concerte. Ghizii profesioniști ne însoțesc pe întreg parcursul traseului, oferindu-ne informații despre descoperirea peșterii, despre istoricul ei, despre unicitatea acestei cavități carstice formate în sute, mii și milioane de ani. Este o experiență unică pentru turiști și speologii amatori. „Las Cuevas del Canelobre” ne oferă adevărate bijuterii carstice, precum candelabrele dintr-o magnifică catedrală. (George V. Grigore)
Lasă un răspuns