De la o călduroasă strângere de mâini, la glonț…

Parcă trăim într-un film ce rulează pe viteză mărită, suntem actorii care ne grăbim. Unde sunt regizorii, scenariștii ce mai scriu în acest rapid „hiperlapse” în care timpul devine judecător și călău? Încercarea de asasinat a prim-ministrul din Slovacia m-a pus pe gânduri. Mi-am dat seama că oricine mai vorbește despre pace, are probleme. Frica este o emoție puternică și involuntară, care poate afecta fiecare aspect al vieții noastre. Este o emoție complexă, care poate fi declanșată de diverse surse și poate avea diferite manifestări. De-a lungul istoriei umane, frica a fost un factor important în supraviețuirea speciei, fiind un mecanism de alarmă care ne avertizează în fața pericolelor iminente. Frica poate fi declanșată de diferite surse, cum ar fi pericolele fizice, amenințările la adresa securității personale sau a celor dragi, incertitudinea viitorului, eșecul sau respingerea socială. De asemenea, frica poate fi alimentată de traumele din trecut sau de anxietăți legate de evenimente viitoare. Indiferent de natura ei, frica poate avea consecințe puternice asupra individului, influențându-i gândurile, emoțiile și comportamentele.

Cine folosește frica pentru a păstra, a păstra ce…? Supremația, dominația, nebunia? Mi-am adus aminte de asasinarea președintelui american Kennedy din Dallas 22 noiembrie 1963. Înainte de asasinat președintele vorbise despre pacea lumii: „…nu numai pacea pentru americani, ci pacea tuturor bărbaților și femeilor – nu doar pacea în timpul nostru, ci pacea pentru totdeauna”. Frumos spus, apoi a fost asasinat. Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a ținut acest discurs înaintea de încercarea de asasinat. „Declar în mod clar, de asemenea, că noi (Partidul Democrat din Slovacia) NU vom sprijini consolidarea puterilor Organizației Mondiale a Sănătății”… „Un studiu după altul confirmă consecințele scandaloase ale vaccinării în masă cu vaccinuri experimentale netestate”. „Dacă cineva avea o părere diferită despre vaccinarea împotriva Covid – era periculos pentru societate”. Apoi urmează iar Frica…! Frica a fost adesea folosită ca un instrument puternic în propagarea și menținerea anumitor doctrine și regimuri autoritare de-a lungul istoriei. Un exemplu notoriu în acest sens este regimul nazist condus de Adolf Hitler în Germania între anii 1933 și 1945. Hitler și liderii săi au folosit frica ca un instrument de control al populației și de subjugare a opoziției.

Regimul nazist a folosit propaganda și teroarea pentru a menține controlul asupra societății. Cenzura și persecuția politică au fost instrumente frecvente în acțiunile regimului împotriva celor care se opuneau sau critica dominația nazistă. Utilizarea de tactici de intimidare și violență, precum și controlul intens al informațiilor și manipularea maselor prin propaganda și discursuri incendiare au contribuit la extinderea fricii și la slăbirea rezistenței populației.

Un alt exemplu relevant este regimul comunist în Uniunea Sovietică sub conducerea lui Iosif Stalin. Stalin a instaurat un regim brutal și represiv, care a folosit teroarea și represiunea pentru a menține controlul asupra cetățenilor sovietici. Milioane de oameni au fost arestați, torturați sau uciși în închisori sau lagăre de muncă forțată în timpul „Marii Epurări” din anii ’30. Istoria ne oferă numeroase exemple în care frica a fost folosită ca un instrument pentru impunerea unor doctrine sau ideologii autoritare și pentru menținerea controlului asupra populației. Aceste exemple demonstrează puterea și pericolul fricii atunci când este folosită în mod abuziv și manipulativ în scopurile politice și ideologice. Și mai este adevărat că indienii din America au fost reduși la tăcere și supuși la acțiuni de colonizare, exploatare și discriminare în principal prin utilizarea fricii ca instrument de control. Colonizatorii europeni, precum spaniolii, englezii și francezii, au folosit diferite tactici de intimidare și violență pentru a-și asigura supunerea și obediența popoarelor indigene.

De-a lungul istoriei colonizării Americii, indienii nativi au fost supuși unor campanii de teroare, deportare și asuprire care au avut scopul de a îi reduce la tăcere, de a le nega drepturile și de a le submina cultura și tradițiile. Exploatarea resurselor naturale ale acestor populații indigene, împreună cu politica de asimilare culturală forțată și încercările de convertire religioasă au contribuit la marginalizarea și diminuarea autenticității culturii lor. De asemenea, violența militară, campaniile de exterminare, epidemiile de boli aduse de europeni și politica de înrobire au fost alte modalități prin care indienii din America au fost reduși la tăcere și amenințați cu dispariția. Aceste acțiuni au influențat populațiile indigene și au contribuit la dispariția sau diminuarea semnificativă a multor triburi și culturi indigene.

Prin urmare, este evident că frica a jucat un rol esențial în procesul de colonizare și suprimare a indienilor din America. Utilizarea terorii, violenței și a altor forme de intimidare a fost crucială în subjugarea acestor populații și în impunerea controlului colonizatorilor europeni. Acest capitol întunecat din istoria Americii demonstrează puterea și consecințele devastatoare ale utilizării fricii pentru scopuri politice și de dominare. Ne grăbim să ne omorâm între noi, ne grăbim să devenim fioroși, ne grăbim să distrugem tot ce-i omenesc: onoare, iubire, conștiință. Spunea, cândva, Kennedy:„Cheltuielile de miliarde de dolari pe an pentru armele dobândite pentru a ne asigura că nu trebuie să le folosim niciodată sunt esențiale pentru păstrarea păcii. Dar, cu siguranță, achiziționarea unor astfel de stocuri inerte – care pot distruge și nu au rolul de a crea niciodată – este singurul mijloc, cel mai puțin eficient, de a asigura pacea”. Să fie pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*