Muzeului Etnografic „Dumitru Ulieru”…

Unde există dorință de a face și de a lăsa ceva celorlalți ce vin după noi, parcă și Dumnezeu pune mâna și ajută la împlinirea visurilor. Așa s-a întâmplat și undeva, într-o localitate din România. Când poposești în pitoreasca așezare Pietroșița din Dâmbovița, situată la jumătatea distanței dintre Târgoviște și Sinaia, pe o străduță aflată în dreapta podului peste râul Ialomița, te întâmpină casa unei fete de boier pe care un dascăl a transformat-o în muzeu. Construită undeva la mijlocul secolului al XIX-lea, casa fetei de boier pe nume Aurica Șerb din Pietroșița (jud. Dâmbovița), are o arhitectură specifică locului, descrisă în termeni de specialitate astfel: cu planul dezvoltat pe două nivele, scară interioară, balcon închis pe latura dinspre uliță, iar spre exterior, cu prispe și foișoare decorate cu parmalâc și traforaj.

Existența Muzeului Etnografic „Dumitru Ulieru” din Pietroșița își are rădăcinile în anii 1970. Atunci, profesorul Dumitru Ulieru, pasionat de istorie și etnografie, a venit în sat să predea istorie la școala din comunitate. Pasiunea sa a fost aceea de a colecționa obiecte de la oamenii din sat, care să amintească de trecutul comunei. Pasiunile sale – istoria și etnografia – l-au susținut, dar și ajutorul soției sale și al elevilor au fost de mare ajutor în organizarea unei prime expoziții. Colecția a fost inițial depozitată în școală, apoi a fost aleasă această casă, de la mijlocul secolului al XIX-lea, ce aparținea Auricăi Șerb, fiica unui boier din zonă. Colecția școlară cuprindea obiecte referitoare la ocupațiile sătenilor, costume populare specifice zonei și obiecte de mobilier. Astfel, în 1978, muzeul a fost integrat în patrimoniul Complexului Muzeal din Târgoviște, iar în 1998 a primit numele fondatorului său – „Dumitru Ulieru”. La etajul clădirii au fost amenajate două interioare tradiționale locale, în care sunt prezentate obiceiuri din ciclul vieții de familie (cele trei momente importante din viața omului: nașterea căsătoria și moartea), dar și baia ritualică la copil, înfășatul, ursitoarele, pețitul, logodna, căratul zestrei sau pomenirea morților – obiceiuri (reconstituite în expoziție) care dominau viața omului în satul de odinioară și dădeau un sens vieții. În anul 2021, clădirea muzeului a beneficiat de ample lucrări de reabilitare, iar noua expoziție a fost inaugurată cu prilejul Zilelor Județului Dâmbovița (1-5 iunie 2022). Expoziția evidențiază istoria localității Pietroșița, modul în care sătenii au reușit să valorifice toate avantajele pe care le-au avut la îndemână, dar și așezarea geografică la granița dintre Țara Românească și Transilvania. Pietroșița a fost încă de la atestarea documentară un sat de plai, iar mai târziu în secolul al XIX-lea, chiar sediu al vameșilor de plai.

Tot dintr-o asemenea pornire naturală a „apărut” la Piscu (Ciolpani – Ilfov) și Muzeul Atelier Școală al „Oalelor de Pisc”, ridicat „din iarbă” de către familia Scripcariu. Efervescent datorită acțiunilor ce au loc aici, el poartă cu sine taina meșteșugului și sufletul adânc al olarului ce mângâie zi și noapte pământul. Aceste inițiative venite din mediul „privat” ne arată cât de mult au iubit oamenii acest mod de trai despre care dorește să se mai vorbească și să nu se uite în noianul de informații ale viitorului care bate la ușă. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*