Alice Cocéa (Sofia Alice Cocea în acte) a fost o actriță franceză de teatru și de film de origine română. Ea s-a născut la 28 iulie 1899, la Sinaia (jud. Prahova), în România, ca fiica generalului Dumitru Cocea, și a Cleopatrei. A fost soră cu Florica, măritată Bressy și cu jurnalistul N. D. Cocea. Familia Cocea este de origine albaneză, descendenți ai serdarului Gheorghe Cocea. Alice Cocea este mătușa actriței Dina Cocea. Înclinaţiile către lumea artistică s-au manifestat încă de timpuriu. La doar zece ani, în 1909, Alice Cocea debuta pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. A urmat cursurile Conservatorului de muzică şi artă dramatică din Bucureşti. În 1910 a intrat în trupa de teatru condusă de dramaturgul Alexandru Davila. Prima „victimă” a făcut-o la vârsta adolescenţei, pe vremea când activa în trupa de teatru a celebrului dramaturg român. Un student s-a îndrăgostit nebuneşte de tânăra actriţă care a rămas însă insensibilă la avansurile lui. Se spune că tânărul ar fi încercat prin mai multe mijloace să se apropie de divă, însă Alice Cocea nu a dat curs invitaţiilor lui. Într-o seară a plătit şoferul actriţei pentru a-i lua locul la volan. Actriţa a urcat însă în maşină însoţită de dramaturgul Alexandru Davila, care, se pare, nici el nu rămăsese imun la farmecele ei. Studentul nu reuşit să-şi mărturisească dragostea în maşină. A returnat maşina şoferului şi a rămas sub ferestrele divei până dimineaţa. A fost găsit dimineaţa pe jumătate mort de frig şi a decedat două zile mai târziu din cauza unei pneumonii.
Un anume locotenent G. a fost a doua victimă a frumoasei actriţe. Ca şi studentul, locotenentul s-a îndrăgostit nebuneşte de frumoasa actriţă. În eforturile sale de a o atrage pe frumoasa Alice în dormitorul său, locotenentul a sfârşit mort într-un accident de călărie. Ziarele vremii au prezentat accidentul drept o sinucidere pentru frumoasa actriţă româncă. Alice a urmat inițial cursurile Conservatorului din București, clasa actorului Petre Liciu, dar după destrămarea trupei lui Alexandru Davila, ea a plecat la Paris unde a absolvit în 1917 Conservatorul de artă dramatică. Plecată din România, a ajuns una dintre cele mai cunoscute actriţe franceze de teatru şi film din perioada interbelică. Debutează în film chiar în 1917, apoi urmează o carieră teatrală. La 19 ani a debutat pe scenele de teatru din Paris în spectacole de music-hall şi de revistă. A ajuns o stea a scenei parisiene. Din postura de stea a scenei pariziene revine în anii ’30 pe marile ecrane. De asemenea, în perioada anilor ’30, când tabloidele nu erau „en vogue”, Alice Cocea, era mondena absolută a Parisului interbelic. Făcea vâlvă cu extravaganța, poveștile de iubire, scandalurile personale și preferința ei pentru lux copleșitor.
Actriţa Alice Cocea a fost una dintre primele dive cu origini româneşti. Într-un top realizat de revista „Le Crapouillot“, Alice Cocea este inclusă pe lista celor mai cunoscute „Femmes fatales“ ale secolului al XX-lea. În perioada celui de-al doilea război mondial, devine directoarea teatrului „Théâtre des Ambassadeurs” (1940-1944). După război a fost arestată, lucru care nu o împiedică să apară până în 1950 pe scena pariziană. După câteva prezențe sporadice în anii ’60 în cinematografie, în roluri minore, se retrage și se dedică picturii. Ca viață personală a fost căsătorită, din 1926, cu contele Stanislas de Rochefoucauld, Duce de Bisaccia. Frumuseţea ei l-a vrăjit pe conte care a luat-o de nevastă, în ciuda faptului că întreaga sa familie s-a opus. Căsătoria s-a finalizat cu un divorţ scandalos, după doar cinci ani de mariaj. Atât căsătoria, cât şi divorţul, au fost relatate în presa vremii din Franţa şi România. Până la divorţ însă, cei doi au avut o relaţie scandaloasă care a fost subiect de bârfă în lumea parisiană.
Urmează logodna cu locotenentul Victor Point, strănepotul lui Marcellin Berthelot, care se termină în 1932 prin suicidul acestuia, după refuzul lui Alice de a se căsători cu el. Amorezul dorea să o ia de nevastă, dar a sfârşit cu revolverul la tâmplă din cauza geloziei. Se spune că locotenentul ar fi urmărit-o pe actriţa care plecase într-o croazieră cu yahtul. Bărbatul a descoperit în cabina acestuia scrisorile unui anume Robert Lefébure, un alt bărbat îndrăgostit de femeia fatală. Când a descoperit că Alice îl înşeală, Victor Point şi-a tras două gloanţe în cap. Scandalul a făcut înconjurul presei care a prezentat-o pe Alice drept „femeia vampă” , vinovată de sinuciderea locotenentului. Despre relaţia cu Victor Point, Alice Cocea avea să mărturisească: „Am fost ameţită de dragoste şi de violenţa pasiunii”. Sinuciderea lui Victor Point a stârnit un mare scandal în Franţa. Camarazii acestuia au ameninţat-o pe acriţă că o vor împuşca pe scenă, dacă va îndrăzni să apară în reprezentaţii.
Faimoasa actriţă a avut şi ea o tentativă de sinucidere. Se spune însă că nu a fost una reală, ci una înscenată pentru a reveni pe prima pagină a ziarelor. În 1934, Alice Cocea a renunţat la scenele parisiene şi a plecat la Berlin. Aici a mimat o tentativă de sinucidere pe care însă berlinezii nu au luat-o în serios. A revenit la Paris şi şi-a continuat cariera care nu a mai fost însă atât de fulminantă. A rămas vedeta despre ale cărei aventuri şi costumaţii la modă ziarele au continuat să scrie ani în şir. Următoarea căsătorie a fost cu Roger Capgras, fascist, directorul unui ziar important din timpul ocupației Franței de către Germania.
Actriței Alice Cocea i s-a spus „femeia fatală” sau „femeia vampă” şi şi-a căpătat renumele de distrugătoare de inimi după ce trei bărbaţi şi-au pus capăt zilelor, îndrăgostiţi iremediabil de ea. Ea a strălucit în luminile reflectoarelor aproape 40 de ani.
Filmografia ei ca actriță cuprinde filmele: Mon gosse de père („Ce copil e tata”; 1930), Delphine (1931), Marions nous („Să ne căsătorim”; 1931), Atout coeur („Din toată inima”; 1931), Nicole et sa vertu („Nicole și virtutea ei”; 1932), Le greluchon délicat („Amantul delicat”; 1934), Strip-tease (1963), La Ronde („Cercul dragostei”; regia Roger Vadim, 1964). După război, actriţa Alice Cocea a fost acuzată de colaboraţionism cu ocupaţia nazistă. Guvernul francez i-a interzis să mai apară pe scenele franceze. A urmat un proces care i-a pătat imaginea de artist. A fost achitată la sfârşitul procesului. Alice a fost sora avocatului, scriitorului și temutului pamfletar N.D.Cocea și mătușa marii actrițe Dina Cocea. Diva a murit pe 2 iulie 1970, la vârsta de 70 de ani, la Boulogne-Billancourt, în Franța, și a fost înmormântată în cimitirul Saint-Brisson-sur-Loire, în Loiret. Mormântul ei a fost recent reabilitat de Armand de La Rochefoucauld, nepotul fostului soț, Ducele de Bisaccia.
Lasă un răspuns