Rezervația paleontologică de la Turnu Roșu a fost redeschisă cercetărilor după 25 de ani

Zona Turnu Roșu (aflată la intrarea pe Valea Oltului) este cunoscută pentru rezervația paleontologică de aici și pentru multitudinea de dinți de rechini fosili descoperiți. Specialiștii Muzeului Național Brukenthal, sub supravegherea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, au reușit să redeschidă vara aceasta șantierul paleontologic de la Turnu Roșu, aflat la intrare pe Valea Oltului. Cunoscut de specialiștii în domeniu din toată țara, șantierul are o valoare însemnată pentru comunitatea științifică, producând de-a lungul timpului numeroase descoperiri importante. 25 de ani rezervația s-a aflat în conservare, iar cercetătorii nu au ajuns aici. Publicația „Turnul Sfatului” a relatat în prima parte a acestui an despre descoperirea unei specii de crocodil care a trăit în județul Sibiu, în urmă cu zeci de milioane de ani. Nicolae Trif – muzeograf la Muzeul de Științe Naturale din cadrul Muzeului Național Brukenthal și unul dintre foarte puținii paleontologi din Sibiu, a făcut deja trei vizite în teren anul aceasta. El mărturisește că în ultima vreme a primit din partea conducerii muzeului tot ce are nevoie pentru a-și desfășura munca în teren. „Este greu de spus de ce a durat atât de mult pentru reluarea șantierului. Eu sunt interesat să dezgrop trecutul doar la propriu. Dacă e să privim în ansamblu aș spune că subfinanțarea cronică este principalul motiv”, explică paleontologul Nicolae Trif.

Din punct de vedere științific, descoperirile anterioare de la Turnul Roșu pornesc stratigrafic de la 56 de milioane de ani și ajung până la 33 de milioane de ani. Experții Muzeului Brukenthal și-au propus ca în baza noilor expediții din teren să înțeleagă mai bine colecțiile pe care le au deja, dar și să caute noutăți. Iar descoperirile nu au întârziat să apară. Spre exemplu, în urma expedițiilor efectuate au fost colectate aproximativ o mie de dinți care urmează să fie analizați și determinați. Primele date sunt însă încurajatoare. „Surpriza a fost, în primul rând, că am descoperit o faună complet nouă. Fauna existentă deja în colecțiile Muzeului Brukenthal este una litorală, exotică, știți deja că avem dinți de crocodili preistorici și de rechini. Ce am descoperit acum este o faună complet nouă, formată din pești osoși, dar și rechini cartilaginoși de mare adâncime. Acum suntem în faza în care facem o interpretare științifică a acestor date colectate, în contextul celor 23 de milioane de ani. O primă prezumție ar fi că acești rechini și pești de mare adâncime veneau în zona vizată pentru a se hrăni”, a explicat paleontologul Nicolae Trif.

Afirmația de mai sus are la bază analize științifice solide. Spre exemplu, unul dintre rechinii preistorici descoperiți zilele trecute are un corespondent în zilele noastre, ceea ce ne dă posibilitatea să ne facem o idee cum ar fi putut arăta. Redăm mai jos o imagine contemporană cu acest rechin. „În momentul de față se cunoaște destul de puțin despre genul acesta de rechin, chiar și cu tehnologia modernă este un animal evaziv, care trăiește la adâncimi cuprinse între 200 și 2.000 de metri, foarte rar fiind prins și studiat”, precizează paleontologul sibian. Revenind la șantierul de la Turnu Roșu, acesta îi ajută pe experți să studieze trecutul îndepărtat al zonei în care ne aflăm, iar pe noi să înțelegem mai bine pământul unde trăim. În plus, această latură a paleontologiei este prea puțin cercetată în România, în comparații cu alte țări. Iată cum descriu specialiștii, în ansamblu, peisajul județului Sibiu și al Transilvaniei, în urmă cu zeci de milioane de ani: „Toată această zonă, până la Cluj, era o mare, îi spune Marea Tethys. Munții Carpați existau, însă arătau mai degrabă ca niște insule, de înălțime redusă. Aveau câteva sute de metri înălțime cel mult. Pe ei creșteau conifere tropicale, precum pinul. Temperatura era foarte ridicată, de peste 40 de grade Celsius, imaginați-vă sudul Greciei de astăzi. Pe țărm, cum este la Turnu Roșu, de unde și avem descoperirile, trăiau gaviali. În apă erau rechini, pești exotici de tipul peștelui balon, vaci de mare, țestoase, numeroase moluște și nautili, arici de mare… Zona municipiului Sibiu se afla pe vremea aceea foarte probabil sub apă”.

Descoperirile recente de la Turnu Roșu vor fi studiate în detaliu în perioada următoare și urmează a fi publicate în reviste de specialitate alături de experți ai Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca. „În România peștii fosili s-au studiat foarte puțin spre deosebire de țările din vestul Europei, unde știința are un avans de sute de ani în anumite domenii. Partea bună – pentru mine și colegii mei – este că dintr-un anumit punct de vedere vorbim despre o pagina albă care trebuie umplută și noi venim pe un teren virgin”, concluzionează paleontologul Nicolae Trif. Următoarele expediții științifice în această rezervație paleontologică Turnu Roșu vor aduce noi descoperiri legate de mediul de viață de acum zeci de milioane de ani și va completa, poate, noi capitole ale istoriei planetare. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*