Un memorabil grup statuar a fost dezvelit în cartierul Cotroceni, din București…

În 2023, România sărbătorește o sută de ani de la nașterea criticului literar și jurnalistului Monica Lovinescu, vocea de la Radio „Europa Liberă” care a contribuit enorm la conturarea unui viitor eliberat de comunism pentru România. Gabriel Liiceanu, invitatul Marinei Constantinescu în ediția de luni, și Fundația „Humanitas” au elaborat un amplu proiect cultural, desfășurat pe întreg parcursul anului, un „vis nebunesc și îndrăzneț” care a culminat cu dezvelirea „Ansamblului statuar Monica Lovinescu și Virgil Ierunca”. Închinat Monicăi Lovinescu (1923-2008) şi lui Virgil Ierunca (1920–2006), cele mai importante voci ale exilului românesc, acest monument, operă a sculptorului Virgil Scripcariu din județul Ilfov, a fost iniţiat şi realizat de Fundaţia Humanitas, cu sprijinul companiei Dedeman şi este donat oraşului Bucureşti cu prilejul Anului Centenar Monica Lovinescu. „Grupul statuar este o compoziţie în care figurativul clasic este epurat de decorativism inutil. Spun „compoziţie”, pentru că în această lucrare am căutat să ilustrez şi contextul istoric în care au trăit cele două personaje. Pe măsură ce-mi croiam drumul spre forma finală, m-am gândit că s-ar putea să fiu în faţa celei mai importante provocări a vieţii mele de sculptor de până acum”, spunea Virgil Scripcariu pe 17 decembrie, orele 12.30, la dezvelirea acestei opera de artă. „Monumentul Lovinescu-Ierunca a trecut prin nenumărate stadii de modelaj în atelierul de la Piscu. Știam că-i voi înveli în mantia de metal dar i-am construit parcurgând toate etapele cuvenite studiului clasic. Mulțumesc Fundației Humanitas, pentru această temă, care mi-a adus nenumărate frământări și bucurii.”, continua cunoscutul artist.

La dezvelirea grupului statuar din Cotroceni, la intersecţia dintre str. Dr. Grigore Romniceanu şi str. Dr. Petre Herescu, filosoful Gabriel Liiceanu menționa: „Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca au pătruns în constelaţia noastră umană, mai întâi ca voci. Ei deveniseră o funcţie. Erau răzbunarea părţii noastre care nu mai ajungea să se rostească. Ce cuplu formidabil au alcătuit ei cu noi. Istoria ne transformase în infirmi ai expresiei. Ei ne înapoiau darul cuvintelor. Ce terapie formidabilă a însemnat pentru noi prestaţia lor. Să am curajul să întreb ce am fi fost fără ei? N-a venit oare momentul? Măcar acum, la centenarul naşterii Monicăi Lovinescu, să ne aducem aminte cât de mult le datorăm celor doi şi cât de puţin le-am onorat memoria. Înainte de 1990, au vorbit ei, în timp ce noi tăceam şi înghiţeam pe nemestecate cuvinte prostituate şi minciuni. Ploua cu ele peste noi, de dimineaţa şi până seara. Iar noi, singuri, nu le puteam opune nimic. Noi vorbeam în şoaptă, ei răspicat şi plăteau, din când în când, curajul lor. Doi oameni împotriva unei Securităţi de 14.000 de angajaţi. (…) Şi a venit rândul nostru să vorbim. Şi astăzi vom vorbi prin acest monument de for public”.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, prezentă la eveniment, a exprimat convingerea că tânăra generaţie trebuie să primească motivaţii de a înţelege ce a însemnat comunismul. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a subliniat că importanţa iniţiativei ridicării monumentului rezidă în faptul că „istoria e importantă”. Primăria Capitalei a contribuit cu alocarea spațiului urban unde a fost amplasat, respectiv în scuarul de la intersecția a trei străzi din cartierul Cotroceni: dr. Dimitrie Drăghicescu, dr. Petre Herescu și dr. Romniceanu.

Ansamblul monumental este format din statuile Monicăi Lovinescu și Virgil Ierunca, unite printr-o mantie de inox, alături de un arbore al răului, o adevărată parabolă a securiștilor infiltrați la Europa Liberă. Despre simbolistica şi semnificaţiile ansamblului monumental a vorbit istoricul de artă Ioana Beldiman. „Aş formula un aspect pe care am credinţa că acest monument este capabil să-l îndeplinească, aspectul pedagogic. Sperăm că înalta expresie artistică a prezentei creaţii, ideile ei să vorbească publicului din categorii sociale diferite şi de profesiuni diferite despre o formulă de existenţă din care nu pot lipsi valorile ce i-au însufleţit pe sculptor şi pe autorul comenzii. Monumentul se va preda conform uzanţelor clasice de viaţă urbană edililor Bucureştiului. Să-l respectăm şi să-i ascultăm vocea”. Fundaţia „Humanitas Aqua Forte”, cea care a organizat evenimentul, a donat ansamblul statuar oraşului Bucureşti. Sunteți așteptați să „vedeți” vocile ce ne-au ținut în viață într-o perioadă ce a fost… fără de cuvinte! (George V. Grigore)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*