Aurel Petrescu – Pionier al filmelor românești de desene animate…

Pentru a ajunge la pasiunea de o viață a lui Aurel Petrescu trebuie să vedem mai întâi ce se întâmplă pe mapamond. Astfel, la 5 decembrie 1901, se naște la Hermosa Illinois (SUA) Walt Disney. El şi fratele său Roy au fondat mai apoi „Walt Disney Production”, cu cea mai mare creaţie a lor, Mickey Mouse. În anul 1929, Walt creează „Silly Symphonies”, animaţie cu care îi aduce în universul Disney pe noii prieteni ai lui Mickey, Minnie Mouse, Donald Duck, Goofy şi Pluto. Imediat după aceea este scos pe piaţă „Flowers and Trees”, prima animaţie colorată şi prima animaţie care câştigă Premiul Oscar. În anul 1933 apare „The Three Little Pigs”, iar cântecul de generic „Who’s Afraid of the Big Bad Wolf?” devine cântecul întregii naţiuni în mijlocul Marii Depresiuni. Pe 21 decembrie 1937 are premiera în Los Angeles, „Snow White and the Seven Dwarfs”, primul film animat de lung metraj. Încasările ajung la incredibila suma de 1.499 de milioane de dolari, în ciuda Marii Depresiuni şi câştigă 8 premii Oscar. În următorii cinci ani, „Walt Disney Studio” adaugă la filmele animate de lung metraj producțiile „Pinocchio”, „Fantasia”, „Dumbo şi Bambi”. Apoi au urmat „Cinderella”, „Alice in Wonderland”, „Peter Pan”, „Lady and the Tramp”, „Sleeping Beauty” şi „101 Dalmatians”. Mai mult de 100 de animaţii au fost produse de studioul său. În anul 1955, Walt deschide primul Disneyland, un parc de distracţii tematic unde vizitatorii se puteau întâlni cu personaje Disney. Acum, în ziua de astăzi, sunt cinci parcuri Disney pe mapamond (din care 2 in America de Nord – California și Florida).
Cam în același timp, primele filme de animaţie româneşti au fost realizate de Aurel Petrescu (1897-1948), operator de imagine, regizor, publicist, grafician, caricaturist, ilustrator de carte şi creator de benzi desenate. Producțiile cinematografice românești nu ar mai fi cunoscut aprecierile de astăzi fără un pionier precum Aurel Petrescu. La vârsta de doar 23 de ani reușea să creioneze primul personaj animat românesc, Păcală.

Aurel Petrescu, regizor și operator de film, s-a naăscut la 30 august 1897 în București. Se remarcă în cinematografia românească în anul 1920, când l-a creat pe „Păcală”, primul personaj de desen animat. Tânărul desenator, avea numai 23 de ani și astfel devenea pionier al animației românești. Aurel Petrescu i-a avut drept modele pe frații Fleischer – astăzi Studiourile de animație Paramount (personaje Bett Boop, Popeye, Superman) și pe inconfundabilul Walt Disney. „Fleischer Studios” este un studio de animație american fondat în 1929 de frații Max și Dave Fleischer, care au condus compania de pionier de la înființare până la achiziționarea acesteia de către Paramount Pictures, compania-mamă și distribuitorul acesteia de filme. În apogeul său, „Fleischer Studios” a fost un producător principal de desene animate pentru teatre, „Walt Disney Productions” fiind concurentul său principal în anii 1930.

Artistul Aurel Petrescu a debutat ca desenator și caricaturist, la vârsta de 18 ani, în revista „Rampa”, continuând creația sa satirică și în revista „Teatrul de mâine”. În paginile revistei se regăseau caricaturile unor mari oameni de cultură. Printre nume regăsim pe: Barbu Ștefănescu Delavrancea, Mihail Sorbul, Mihail Sadoveanu, Ion Minulescu, Maria Ventura, Constantin I. Nottara sau Elvira Popescu. În capitală va colabora și la revistele „Cinema” și „Universul” și va crea numeroase filmulețe animate. Lucrările sale, din păcate, s-au pierdut în negura timpului, însă specialiștii au găsit un album cu 240 de fotograme. Datorita acestor „capete de plan” s-a putut analiza opera celui mai prolific autor din epoca de pionierat al animației românești. Filmele de animație ale lui Aurel Petrescu au fost: 1920 – Păcală în lună, „comedie bufă cu desene animate”; 1923 – D-ale zilei I, „revistă umoristică” și D-ale zilei II; 1925 – Păcală amorezat; 1926 – D-ale zilei III, cu subtitlurile „Politică”, „Modă”, „Finanțe”, „Import”, „Export” și Motanul în lună; 1927 – D-ale zilei IV; Femeia, de la Eva până în zilele noastre, Bărbatul, de la Adam până azi, Proverbe ilustrate și satira politica Capete – Figuri politice. 1927 este ultimul an al carierei sale în filmul de animație. Va reveni în atenția publicului de abia în anul 1947, când va căuta ajutor pentru producția a două filme inspirate după basmele lui Creangă. Din cauza morții sale fulgerătoare, cele două proiecte ale sale, „Punguța cu doi bani” și „Capra cu trei iezi”, nu au mai putut fi realizate.

„Păcală în lună” este primul film românesc de desene animate, realizat pe 4 aprilie în anul 1920 (acum 103 ani) de către pionierul acestui gen cinematografic, Aurel Petrescu. „Comedia bufă cu desene animate” așa cum însăși autorul o prezenta, a fost creată la Casa de producție „Soarele”, deținută de germanul Erich Pommer. Filmul a fost prezentat publicului în același an, la Cinematograful Militar din capitală. Primul desen animat arăta imagini bizare cu personajele întâlnite pe Lună. Filmul tratează povestea unei nave cosmice care plutește dincolo de Polul Nord, către zări selenare. Un căpitan vede prin ocheanul său podul de la Cernavodă, catedrala Notre Dame, Colosseumul și alte obiective turistice de pe Pământ. Pentru ca personajele să ajungă în Lună, autorul a creat diverse și amuzante aparate de zbor. E vorba de zeppeline și rachete, un elicopter sub forma unui tramvai. Personajele întâlnite pe Lună sunt foarte ciudate: un cocoș cu cap de elefant, un elefant cu cap de cocoș, o barză cu cap de porc, un câine cu cap de rață. Desenele animate au avut un succes nebun, iar regizorul Petrescu va continua să pună pe peliculă noi secvențe cu Păcală. Au urmat și: „Păcală amorezat”-1925, „Păcală și Tândală la București”-1926. Între anii 1923 și 1927, realizează un ciclu de desene animate umoristice grupate sub denumirea de „D’ale zilei“.

În martie 1926, Aurel Petrescu regizează comedia cinematografică „Păcală și Tândală” la București, cu Ion Manu și Aurel Athanasescu în rolurile titulare. Între anii 1942-1944 editura „Centrala Presei” a publicat broșura cu benzi desenate „Hazul Copiilor”. În aceasta se regăsea și „Povestea lui Harap Alb” desenată de Aurel Petrescu. Totuși, cel mai vechi desen animat românesc care a rămas până în zilele noastre a fost realizat de Marin Iorda, personajul „Haplea”, pe care el îl făcuse celebru în caricaturi, şi din 1927 l-a transferat în filmul de desen animat. Aveau să mai treacă ceva ani până la apariția unui alt ilustru pionier al animației românești, Ion Popescu-Gopo. Cel care avea să câștige Premiul „Palme d’Or” la Festivalul de Film Internațional de la Cannes, pentru filmul de scurt metraj „Scurtă istorie”, în care personajul principal era „omulețul Gopo”. „Pionierul” Aurel Petrescu a realizat în scurta sa carieră un număr de 70 de pelicule de animație, filme de ficţiune sau publicitare. Aceasta este amintirea sa nepieritoare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*