Ore cu bucurii: Munte, Etimologii, Iarnă…

Uneori, lucrurile vin de la sine, fără să le fi fost premeditate potrivirea, aranjarea lor. Iată, ultimele două titluri din Colecția Verde au ajuns, pe același raft, să fie vecine, ieșind de la tipar la un interval de timp mic, încât lansarea lor simultană să pară un „proiect” ticluit din timp. Este vorba de cărțile „Etimologii turistice” (nr. 37) de Dan Slușanschi și de „Iarna în munți” (38) de Dinu Mititeanu. Mai mulți iubitori ai Colecției au fost, e-adevărat, ușor derutați, chiar îngrijorați că ar fi pierdut „Etimologiile turistice”… Ei bine, cea de a patra carte în Colecția Verde semnată de Dinu Mititeanu s-a născut înainte de termen. Mai exact, autorul trebuia să plece în Pirinei, pentru o „tură” de circa 23 de zile, iar la întoarcere îl aștepta Transylvania Mountain Festival. Așa se face că, în seara zilei de 20 noiembrie, a avut loc „lansarea princeps” a „Iernii în munți”, ceremonie asigurată, în admirabilul său stil, de scriitorul și publicistul Ovidiu Blag. Prestație cu care ne-a onorat – atât pe autor, cât și pe editor – pentru a doua oară, anterioara întâmplându-se cu „Dor de Munte”. Într-un cuvânt, cum se spune, lume multă în amfiteatrul de la Cluj, ca de fiecare dată, montaniarzi pasionați și avizați, cu gândul și cu inima – timbru pe înălțimile montane. Aici, în inima Transilvaniei, încântătorul spirit alpin este o marcă înregistrată.

După circa două săptămâni, a urmat Brașovul. S-a întâmplat a doua zi după sf. Nicolae. O întâlnire înălțătoare, plină ochi de vrăjitul duh al muntelui. Evenimentul a fost pus la cale de Dan Burlac, întemeietorul deja faimosului AFF, care i-a așezat pe scenă pe Dinu Mititeanu (cu „Iarna în munți”) și pe David Neacșu (cu „Cartea Înălțimilor”), moderați de scriitorul și publicistul Valentin Protopopescu, realizator la Radio România Cultural. Un veritabil regal închinat pasiunii pentru Munte – pasiune nu o dată, prin performanță, dureros de dramatică, chiar neiertătoare. Pe de altă parte, Brașovul din 7 decembrie de la Cinema Modern – unde Dinu și David au fost pur și simplu strălucitori – m-a convins, o dată în plus, de câtă nevoie avem de repere veritabile, atestate cu asupra de măsură de publicul avizat. Dinu Mititeanu și David Neacșu sunt modele dintre cele mai ilustre pentru toate generațiile. Avem nevoie de asemenea înaintemergători și atunci când este vorba de pasiuni care incumbă riscul ca pe o ispită greu de ținut în frâu. În sala de la Modern au fost prezenți împătimiți ai muntelui de cea mai aleasă calitate, între care și alți doi autori din Colecția Verde: Ioan Pivodă (Regrupare finală) și Radu Stoian (Pioletul de Aur). De asemenea, evenimentul a fost onorat și de prezența edilului șef al Brașovului, Allen Coliban.

David Neacșu este bucureștean. Dacă ar fi și bucureștenii, iubitori de înălțimi alpine, precum dânsul… Nu în privința performanțelor (fiindcă este imposibil). Dar nu vreau să fiu bănuit de vreun reproș, vizavi de oamenii de câmpie, ci doar de o oarecare tristețe. Dinu Mititeanu a făcut ditamai drumul de la Cluj să se întâlnească în inima Capitalei cu cei cărora le-ar fi fost extrem de util să se împărtășească din fabuloasa lui logodnă cu muntele, dacă nu cumva chiar mai mult. Mi-amintesc, de parcă a fost ieri, de nenumăratele dăți când, aproape vreo doi ani, mă vedeam cu Emilian Cristea cel puțin de două-trei-patru ori pe lună. Îl ascultam, ca fermecat, rămânând cu gura căscată. La fel, ceva mai rar, cu Niculae Baticu, cu ing. Nae Popescu, cu atâția și atâția alți „monștri sacri” ai Muntelui. Mă rog, pe de altă parte, și din această perspectivă se arată oarece diferență între București, pe de o parte, Cluj și Brașov, pe de alta.

Întâlnirea de la București s-a petrecut într-un drag amfiteatru de la ASE, gazda noastră tradițională în materie de lansări de carte. De data asta, au fost prezente, alături de „Iarna în munți”, și „Etimologiile Turistice”. Un savant în plinătatea cuvântului, străbătător de poteci montane (Dan Slușanschi) și un neobosit patriarh al Muntelui (Dinu Mititeanu). Încântătoare momente. Lingvistul, istoricul, traducătorul, clasicistul Dan Slușanschi – bunul prieten de odinioară al României pitorești -, a fost reprezentat de unul dintre fii săi, prof. univ. dr. Emil Slușanschi. Ce moștenire fabuloasă pentru țară a lăsat Dan Slușanschi prin scrierile, studiile, traducerile sale și, pe de altă parte, prin minunații săi urmași!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*