Coiful chalchidic descoperit la Balș (jud. Olt) în 2005 va fi expus la Roma…

O adevărată piesă de excepție din patrimoniul Muzeului Judeţean Olt din Slatina este „Coiful chalcidic de la Balș”. Acesta a fost descoperit întâmplător, în anul 2005, la periferia oraşului Balş, de un bărbat care în primăvara acelui an începuse săparea un şanţ pe proprietatea sa. Descoperitorul, după ce a testat metalul din care este fabricat artefactul și a văzut că nu este aur, l-a predat Muzeului Judeţean Olt din Slatina. Într-o primă descriere s-a menționat faptul că piesa a suferit câteva deteriorări în Antichitate, la care s-au adăugat unele cauzate de modul de descoperire şi „verificare” locală.

Însă, cea mai evidentă este o deteriorare serioasă în vârful calotei. Orificiul produs aici este mai vechi şi pare a fi datorat unei lovituri primită în Antichitate, bănuim că în timpul unei lupte, şi a fost agravată în timp, din cauza condiţiilor de păstrare în sol. Pe lângă aceasta, coiful mai are câteva deformări mecanice: o crăpătură în marginea din spate a obrăzarului stâng, iar celălalt obrăzar a fost găsit îndoit în două locuri, dar a fost îndreptat de localnicul descoperitor. Tot astfel, părţi din marginea inferioară a ambelor obrăzare au fost pierdute. După restaurarea necesară, coiful a intrat în patrimoniului muzeului sus amintit. Acest tip de coif „era la modă” cu cinci secole î.Hr.. și apare în celebrul film „300 – Eroii de la Termopile” („Porțile fierbinți”) purtat chiar de Regele Leonidas al Spartei…

Coifurile chalchidice sunt un tip de coifuri de fier folosite de grecii antici și de alți popoare din zona Mării Egee, precum tracii, ilirii sau macedonenii. Numele lor provine de la orașul Chalcis din Euboea, unde se presupune că au fost inventate sau produse..Coifurile chalchidice au o formă conică, cu o margine rotunjită și o crestătură pentru nas și ochi. Ele acoperă urechile și gâtul, lăsând doar o mică deschidere pentru gură. Pe teritoriul României, au fost descoperite mai multe coifuri chalchidice, care aparțineau probabil unor războinici traci. Cele mai cunoscute sunt cele de la Băiceni-Cucuteni, Poiana-Coțofenești, Peretu, Detroit (SUA) și Agighiol, – coifuri de paradă și de ritual -, dar și Coiful de la Bulbucata (jud. Giurgiu), Coiful de la Zimnicea (jud. Teleorman), etc… Aceste coifuri sunt realizate din fier, bronz, argint sau aur și sunt decorate cu motive geometrice, florale, zoomorfe sau antropomorfe, cu trimitere la o veche religie geto-dacică. Unele dintre ele au și simbolurile animaliere, precum Cerbul Sharabha (cu 8 picioare) și Mama Gaya Vultureanca, ce apare câteodată alături de Puya Gaya, puiul Marii Păsări. Coifurile chalchidice descoperite în România sunt considerate piese de mare valoare istorică și artistică, care atestă existența unei civilizații tracice (geto-dacice) puternice și rafinate. Ele sunt expuse în diferite muzee din țară, cum ar fi Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia sau Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț.

O știre importantă este faptul că Muzeul Național de Istorie a României organizează expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità” la Muzeul Național Roman din Roma, Italia. Conceput și coordonat de Muzeul Național de Istorie a României, sub egida Ministerului Culturii, proiectul este realizat în colaborare cu 45 de muzee din țară și din Republica Modova. Muzeul Județean Olt are onoarea de a fi parte a acestui proiect, participând cu o piesă de excepție din patrimoniul său, respectiv „Coiful chalcidic de la Balș, județul Olt”, a explicat managerul Muzeului Judeţean Olt, George Smarandache. Astfel, o ultimă strălucire misterioasă a Coiful chalchidic descoperit la Balș (jud. Olt) se va lăsa și peste sala expozițională a Muzeul Național Roman din Roma (Italia), ca mesaj de cunoaștere a ultimei frontiere romane: „Dacia. L’ultima frontiera della romanità”. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*