Domnule Șmîhal, vă rugăm să ne inundați cu grâu ucrainean! Să ne-ajungă…

De regulă, un politician ghebos la intuiție și reflexe face afirmații tâmpite. După ce ucrainenii ne-au distrus infrastructura cu vagoanele și cu tirurile lor, după ce au făcut praf afacerile cultivatorilor noștri de cereale, îl auzim pe Marcel Ciolacu că mai vrea. Vrea mai mult, ca un sadomazochist! „Vom fi alături de Ucraina până la Victoria Ucrainei. (…) Prin România sperăm să tranziteze peste 60 la sută din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina. (…) Am stabilit împreună o ţintă ambiţioasă – dublarea în perioada următoare a tranzitului de cereale ucrainean prin România, de la două milioane de tone pe lună acum, la patru milioane de tone”, a informat Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria, în cadrul unor declaraţii de presă comune cu premierul ucrainean. „Am salutat rezultatele discuţiilor de vinerea trecută de la Galaţi între miniştrii responsabili de Transporturi şi infrastructură din România şi Ucraina. Aşa cum se cunoaşte, la discuţii au participat şi oficiali americani şi din partea Comisiei Europene. De asemenea, a luat parte şi ministrul de resort din Republica Moldova, a completat Ciolacu.România a făcut eforturi substanţiale, inclusiv prin alocarea de resurse bugetare naţionale pentru extinderea capacităţii de preluare, tranzit şi expediere pe toate aceste componente.

Rezultatele acestor eforturi pentru îmbunătăţirea conectivităţii transfrontaliere se văd deja. Avem majorări ale tranzitului de 200 la sută la unele din principalele puncte de tranzit, respectiv 500 la sută în Portul Constanţa Sud. Am subliniat, însă, foarte clar, că măsurile pe care le adoptăm la nivel naţional, precum şi cele la nivel european vor avea în vedere, în egală măsură, nevoia sprijinirii Ucrainei, dar şi aşteptările şi preocupările legitime ale producătorilor şi fermierilor români. Protejarea pieţei interne româneşti şi a fermierilor români este unul din obiectivele majore ale acestui Guvern şi mă voi asigura că lucrurile vor merge în direcţia corectă”, a evidenţiat şeful Executivului de la Bucureşti. Atât a vrut Denis Șmîhal de la noi și a obținut. Inclusiv o declarație semnată. Și a mai vrut și recunoașterea diplomelor ucrainene în România că nu se duce nici Cotea Spătaru din România să lucreze ca inginer sau ca professor la Odesa…

Mai mult de amorul presei, Marcel Ciolacu a vrut și el ceva: recunoașterea drepturilor pe care le au românii din Ucraina, la pachet cu drepturile ucrainenilor din România, recunoașterea că nu există limba moldovenească și, în consecință, nici moldoveni în Ucraina. Denis Șmîhal nu a zis nimic, l-a lăsat să-și răcească gura de pomană, în stilul diplomatic al haholilor. Nu a scos măcar un sunet conventional. A stat și l-a ascultat pe Marcel care se dădea… suveranist: „În ceea ce priveşte subiectul drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, am readus în atenţia domnului prim-ministru preocupările legitime ale României în acest domeniu. Am reamintit poziţia fermă a României pe acest subiect. Am arătat că aşteptăm deschidere şi implicare din partea autorităţilor ucrainene, aşa cum este normal între două state legate printr-o solidaritate atât de puternică. Solicitările noastre sunt fireşti şi responsabile. Dorim pentru românii din Ucraina exact aceleaşi drepturi şi libertăţi de care se bucură persoanele aparţinând minorităţii ucrainene din România. Contez pe implicarea domnului prim-ministru, astfel încât mesajul nostru să ajungă la toate nivelurile administraţiei ucrainene. Am reluat solicitarea mai veche a părţii române ca autorităţile ucrainene să recunoască inexistenţa limbii moldovenești şi să adopte toate măsurile legale şi administrative în consecinţă. Am reamintit că Republica Moldova a adoptat recent un act normative, prin care recunoaşte limba oficială ca limba română”, a menţionat şeful Guvernului de la Bucureşti.

Ciolacu şi Şmîhal au mai abordat situaţia regională. „Am făcut o inventariere a implicaţiilor de securitate pentru Republica Moldova în condiţiile provocărilor Federaţiei Ruse în regiunea Mării Negre. Am reiterat faptul că locul firesc al Republicii Moldova şi Ucrainei este în familia europeană. România susţine puternic o decizie politică până la finele acestui an pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu ambele state. De asemenea, am salutat rezultatele Summitului NATO de la Vilnius, care au facilitat aprofundarea colaborării practice dintre Ucraina şi NATO”, a transmis Marcel Ciolacu.

Adică o altă prostie politică: de ce să legi viitorul românilor din cele șasejudețe basarabene de soarta colosului de lut de la răsărit, pe care Kremlinul va face tot posibilul să-l împiedice să adere la structurile euro-atlantice? Ți-a pus cineva pistolul la tâmplă ca să facei o asemenea ofertă neghiaobă pentru Kiev? Politica este o profesie și nu e pentru oricine. Altfel, ar sări oricine de pe bulldozer pe covorul roșu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*