Schitul Pătrunsa – Bărbătești (jud. Vâlcea) stă ascuns sub vârful muntelui Buila

Schitul Pătrunsa sau Mănăstirea Pătrunsa – cu obște de călugări – este situată în comuna Bărbătești, județul Vâlcea, sub vârful Buila. Mănăstirea cuprinde două biserici. Biserica veche, cu hramul „Cuvioasa Parascheva“ (de la numele mamei episcopului Climent) și datează încă din anul 1740 și este monument istoric cu cod: VL-II-m-B-09654. Acest schit a fost construit în 1740 (după cum spun documentele) de către Episcopul Climent al Râmnicului, în amintirea faptului că aici a fost născut de mama sa, Paraschiva Modoran din Pietrarii de Jos, fugară peste munte de frica unei invazii turcești și adăpostindu-se la poalele muntelui Buila, în locul numit astăzi Pătrunsa. Schitul a fost distrus în urma căderii unei stânci din munte, fiind refăcut în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, de postelnicul Dumitru, protopopul Pietraru și postelnicul Ion Bărbătescu, probabil urmasi ai episcopului Climent.

În anul 1895, schitul a fost iarăși părăsit și lăsat fără slujitori, dar a fost readus la viață între anii 1934 -1935 și resfințit în ziua de 23 august 1936, prin truda ieromonahului Veniamin Grigorescu. Actuala construcție datează din sec. XIX, iar pictura în stil Brâncovenesc cu influențe populare (vezi Sf. Dumitru, Sf. Gheorghe pictat deasupra intrării la pridvorul exterior). Biserica a suferit modificări în anii 1963 și 1977, când a fost construită casa starețului Veniamin Grigorescu (1935-1975) și Paul Niculescu (1975-1990), atunci fiind închis pridvorul și biserica acoperită cu tablă. Schitul se păstrează astăzi în stare bună și este declarat monument istoric. Schitul Pătrunsa este un locaș monahal ortodox de o frumusețe aparte. Poate și pentru faptul că la acesta nu se poate ajunge cu mașina, fiind așezat în Parcul Național Buila-Vânturarița, locul oferă o liniște benefică dezvoltării unei vieți lăuntrice deosebite.

Sus, în munții din județul Vâlcea, se ascunde o adevărată comoară a ortodoxiei românești: Schitul Pătrunsa. Oltenia este tărâmul unor prea cunoscute mănăstiri, adevărate bijuterii arhitectonice, locuri unde s-a întărit creștinismul ortodox. Amintim aici Mănăstirile Lainici și Tismana din Gorj, Mănăstirile Arnota, Bistrița, Frăsinei și Horezu din Vâlcea, Mănăstirile Brâncoveni și Clocociov din Olt, frumoasele Mănăstiri Sfânta Ana, Strehaia, Topolnița și Vodița din Mehedinți. În județul Vâlcea, sunt cele mai multe lăcașuri de cult unde viețuiesc monahi și monahii din toată regiunea. Mai puțin vizitate de turiști, parte din cauza traseului anevoios, sunt schiturile din munții Vâlcii-din Parcul Național Buila-Vânturărița. La Schitul Pătrunsa nu se poate ajunge cu mașina, ci doar pe jos sau călare. Se află pe raza comunei Bărbătești, iar numele mănăstirii Pătrunsa pare a veni de la faptul că „aici a fost pătrunsă de durerile facerii mama celui care a devenit mai târziu Episcopul Clement al Râmnicului. Femeia fugise de teama turcilor care lăsau urgie în urma lor”, spune legenda. Tot potrivit aceleiași legende, la Pătrunsa se pare că a existat viață monahală încă din secolul al XV-lea, dar o avalanșă puternică a distrus tot. Actuala biserică are ziduri groase, fațade simple, văruite în alb, un brâu median de cărămizi ieșite în relief (în „dinți de lup”).

Pictura bisericii este în stil brâncovenesc. „La Pătrunsa, care este în munte, nu prea există posibilitatea cultivării unor legume, așa că viețuitorii de aici sunt strâmtorați în ceea ce privește hrana. Este aici o liniște deplină, un peisaj de munte care ți taie răsuflarea, aer nepoluat, te poți reculege sufletește, așa că sfătuiesc pe cât mai multă lume să vină aici”, spunea autorul Vasile Dumitrache în volumul „Mănăstirile și schiturile Olteniei”. La schit pot înnopta doar bărbații. Accesul la acest așezămant se poate face pe DN 64A, Râmnicu Vâlcea – Băile Olănești, trecând prin Păușești-Maglași, virând la stânga spre satul Cheia, apoi pe Valea Cheii, pe drumul forestier care duce către Mănăstirea Pahomie. De la Mănăstirea Pahomie accesul rutier mai este posibil doar trei kilometri Km, după care drumul continuă pe cărări de munte – aprox. doi kilometri. La schit pot înnopta doar bărbații, care primesc masa și cazare în schimbul respectării regulilor interioare ale lăcașului de cult, anume participarea la toate slujbele și abținerea de la consumul de carne. Cu o rugăciune arzătoare în suflet și cu o pace sufletească de împăcare cu toate cele ce vin în calea noastră, să urcăm cărările către lăcașul Domnului ascuns, la Schitul Pătrunsa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*