Marea Depresiune se repetă…

Depresiunea din 1929 parcă se repetă cu aceiași înverșunare. Istoria are același ciclu, ca un ceasornic: ziua și noaptea, greșelile și anotimpurile, doar eu spun că omul rămâne întotdeauna repetent și cade în aceiași greșeală. Un african, tocmai recunoscut ca azilant în Germania, se plimba mândru pe străzile din Berlin la orele prânzului. El se adresează primului întâlnit, spunându-i: „Mulțumesc dragă germanule, vă mulțumesc că m-ați primit în țara voastră minunată, că mi-ați oferit ajutor, adăpost și asigurare medicală”. Cel căruia i se adresase răspunde: „Vă înșelați, eu sunt albanez”. Omul merge mai departe și se adresează unei alte persoane: „Mulțumesc că m-ați primit în țara dumneavoastră frumoasă, Germania!”… Acesta răspunde: „Eu nu sunt neamț, sunt român”. Mai întâlnește o persoană și spune din nou: „Mulțumesc pentru minunata Germanie!”… Cel interpelat ridică din umeri și zice: „Nu sunt german, sunt egiptean”. Apoi vede o femeie ceva mai vârstnică și întreabă: „Sunteți nemțoaică?”… „Nu, zice femeia, sunt turcoaică”. Nedumerit o întreabă: „Dar unde sunt, femeie, toți nemții ăștia?”… Femeia se uită la ceas și spune: „Cum unde, la muncă”.

Ca și în 1929 totul începe cu o pandemie și o criză economică mare. Marea depresiune a început în 1929, iar pandemia de gripă spaniolă a izbucnit în 1918, deci aceste evenimente au avut loc în perioade diferite. Cu toate acestea, pandemia de gripă spaniolă a avut un impact semnificativ asupra economiei globale, inclusiv asupra Statelor Unite, prin afectarea producției și mobilității populației. Deși marea depresiune nu a fost direct provocată de pandemie, ambele evenimente au contribuit la instabilitatea economică și socială semnificativă din acea perioadă. Marea Depresiune din America din 1929-1939 a fost una dintre cele mai severe și devastatoare crize economice din istorie. Aceasta a fost declanșată de căderea bursei de valori de la Wall Street în octombrie 1929, ceea ce a dus la colapsul piețelor financiare din întreaga țară. Marea Depresiune a avut un impact profund asupra economiei, cu declinuri semnificative ale producției industriale, creștere a șomajului și scăderea drastică a investițiilor. Mulți oameni au rămas fără locuri de muncă, iar băncile s-au prăbușit, lăsând mulți oameni fără economiile lor.

Ca răspuns la criza economică, guvernul american a implementat politici și programe pentru a ajuta populația și pentru a stimula redresarea economică. De exemplu, programul „New Deal” introdus de președintele Franklin D. Roosevelt a constatat intervenția guvernului federal în economie prin programe de lucru, asigurări sociale și reglementări suplimentare.

Cu toate că Marea Depresiune a avut consecințe devastatoare, aceasta a catalizat schimbări importante în politici economice și a dus în cele din urmă la reforme care au contribuit la stabilirea unui sistem financiar mai robust și mai echitabil. În timpul Marii Depresiuni, națiuni precum Germania, Japonia și Italia au suferit și ele și au căutat soluții. Aceste condiții economice dificile au contribuit la ascensiunea unor lideri autoritari cu ideologii extreme, care au provocat și mai multă instabilitate și au dus în cele din urmă la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial în 1939. Într-adevăr, putem spune că al Doilea Război Mondial a avut un impact semnificativ asupra economiei americane. Indiferent de motivațiile inițiale ale intrării SUA în război, angajarea lor în conflict a avut un efect de stimulare asupra economiei, deoarece guvernul american a investit masiv în producție de război, creând noi locuri de muncă și încurajând inovația tehnologică. Mulți consideră că acest efort de război a contribuit semnificativ la ridicarea Americii din Marea Depresiune și la stabilirea unei baze solide pentru creșterea economică ulterioară.

Cu toate acestea, trebuie menționat că războiul a fost însoțit de un cost uman și material enorm, iar beneficiile economice aduse de mobilizarea în timpul războiului nu pot compensa pierderile și suferința cauzate de conflict. Ce înseamnă „stimularea” economiei unei țări și ce mai înseamnă pierderile și suferința, poate pentru cei care adună doar zerori, nimic. Dar să fie pace și ce mai înseamnă ea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*