Spaimă de scandal sau de arest?…

Președintele rus Vladimir Putin a decis să nu mai participe la summitul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) de la Johannesburg în august. A fost nevoit să prefere să intre doar printr-o legătură video în cadrul reuniunii. Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, va reprezenta direct Federația Rusă la reuniunea BRICS care va avea loc în perioada 22-24 august la Johannesburg. Nu doar liderii din Brazilia, India, China și Africa de Sud sunt așteptați să participe, ci și președinții și reprezentanții guvernelor din alte țări africane, asiatice și latino-americane. Această decizie de ultimă oră a lui Putin este stranie pentru ACEL PUTIN de care știam toți. Putin ACELA nu ar fi zis „Vin”, după care să se contrazică: „Nu mai vin!”. Pe 17 martie, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru Putin și pentru Maria Lvova-Belova, comisarul pentru drepturile copilului pe lângă președintele Federației Ruse, sub acuzația de presupusă implicare în crime de război, „constând în deportarea ilegală a populației” , inclusiv copiii și transferul ilegal al acestora în Rusia. „Moscova a declarat că deciziile CPI sunt nule din punct de vedere juridic pentru Rusia. Federația Rusă nu este parte la statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia. Rusia a mai subliniat că CPI și-a dovedit inferioritatea fiind gata să exercite pseudo-justiție în numele Occidentului, iar activitatea sa nu are nimic de-a face cu justiția”, apreciază agenția TASS.

Putin și președintele sud-african Cyril Ramaphosa au discutat de mai multe ori despre pregătirile pentru summitul BRICS. Astfel, discuțiile telefonice dintre liderii celor două țări au avut loc pe 7 iunie și pe 15 iulie. Și pe 17 iunie, în Rusia au avut loc negocieri între Putin și Ramaphosa. Președintele Africii de Sud a venit ca parte a unei misiuni de menținere a păcii pentru a discuta modalități de rezolvare a situației din Ucraina. Cu toate acestea, președinții au abordat problema viitorului summit. Ministerul rus de Externe a declarat că Rusia pornește de la faptul că Africa de Sud va fi ghidată de înțelegere în timpul summitului că oficialii de rang înalt beneficiază de imunitate jurisdicțională absolută față de astfel de urmăriri penale. La sfârșitul lunii iunie, Africa de Sud a indicat că se așteaptă la sosirea președintelui Federației Ruse la summit și că vor fi bucuroși să-l vadă pe Putin. Pe 14 iulie, Ramaphosa a precizat că summitul va avea loc personal, iar președinții tuturor celor cinci țări membre ale organizației vor lua parte la el. Paul Mashatile, vicepreședintele Republicii Africa de Sud, a remarcat că nu există o claritate totală în relația dintre autoritățile republicii și CPI, dar „este evident că președintele rus nu va fi arestat în Africa de Sud”. Miercuri, 19 iulie, biroul președintelui sud-african Cyril Ramaphosa a declarat că, de comun acord, Putin nu va participa la summit. Rusia, potrivit raportului, va fi reprezentată de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Acest lucru a fost confirmat ulterior de Peskov. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a negat, de asemenea, informațiile conform cărora Rusia i-ar fi arătat clar Africii de Sud că arestarea lui Putin pe baza unui mandat al CPI ar echivala cu o declarație de război. „În această lume, este absolut clar pentru toată lumea ce înseamnă o încercare de a-l aresta pe șeful statului rus. Prin urmare, nu este nevoie să explicăm nimic nimănui aici”, a spus Peskov.

Ce se așteaptă la summit? Ramaphosa i-a invitat pe liderii tuturor țărilor africane să participe la evenimentele summit-ului. Se așteaptă să sosească la Johannesburg șefii guvernelor Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), ai Comunității Caraibelor (CARICOM), membri ai Grupului celor Șaptezeci și Șapte (G77). În mai, Franța a avansat posibilitatea participării președintelui Emmanuel Macron la summit. Liderul francez, după cum a menționat Parisul, ar putea lua în considerare să vină la Johannesburg dacă o astfel de invitație vine din partea președinției sud-africane. Cu toate acestea, Pretoria a discutat problema prezenței altor lideri în strânsă coordonare cu toate țările asociației. Rusia a declarat că a considerat participarea lui Macron nepotrivită.

Până acum, Africa de Sud a primit confirmarea sosirii la summit doar de la președintele chinez Xi Jinping. În Africa de Sud, va ajunge și șeful biroului Comisiei de Afaceri Externe a Comitetului Central (CC) al Partidului Comunist Chinez (PCC), membru al Biroului Politic al Comitetului Central PCC, Wang Yi, participă la o reuniune a înalților reprezentanți ai BRICS pe probleme de securitate. Principalul subiect al summit-ului va fi extinderea BRICS. Acum aproximativ 20 de țări doresc să devină membre ale asociației. Ziarul „Business Standard”, citând propriile surse, a raportat că Argentina, Egipt, Indonezia, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită vor fi admise la summitul BRICS. Interesul față de formatul activității asociației este exprimat de Venezuela, Iran și Turcia. La sfârșitul lunii iunie, Etiopia a solicitat oficial să adere la BRICS. Anterior, Algeria, Bangladesh și Egipt și-au trimis cererile. BRICS trebuie să finalizeze criteriile de extindere a organizației, a declarat Pavel Kniazev, ambasador general al Ministerului rus de Externe, observatorul Rusiei la BRICS. De asemenea, potrivit acestuia, un subiect important al summit-ului va fi dedolarizarea și utilizarea monedelor naționale în comerțul dintre membrii BRICS.

Având în vedere produsul industrial brut comun al acestor state și numărul mare de locuitori, este posibil ca BRICS să devină o replică economică, politică și militară îngrijorătoare pentru țările occidentale. Sigur că inventatorul acronimului BRIC este Terence James O’Neill, Baron O’Neill of Gatley, economist, senator pe viață în Camera Lorzilor de la Londra, dar obsesia constituirii unor organizații regionale sau internaționale, ca replici în oglindă la alianțele occidentale, este a lui Putin. De peste 20 de ani, Rusia lucrează în această direcție pentru subminarea hegemoniei Occidentului. Organizația (comunitatea de state) a fost fondată în iunie 2006, în cadrul Forumului Economic de la Sankt Petersburg, cu participarea miniștrilor Economiei din Brazilia, Rusia, India și China. Pe lângă summit-uri, se țin întâlniri la nivelul miniștrilor de Externe, miniștrilor de finanțe etc. Din 2009, guvernele țărilor BRICS s-au întrunit anual la summituri oficiale. Al 14-lea summit BRICS a avut loc pe 24 iunie 2022 în China. Suprafața totală a țărilor BRICS este de 39.746.220 km2, iar populația totală este estimată la aproximativ 3,21 miliarde de oameni, ceea ce reprezintă aproximativ 26,7 la sută din suprafața terestră a lumii și 41,5 la sută din populația lumii. Patru din cei cinci membri se numără printre cele mai mari zece țări din lume în ceea ce privește populația, suprafața și PIB-ul, cu excepția Africii de Sud, care ocupă locul douăzeci și trei la ambii indicatori. Practic, relațiile bilaterale dintre țările BRICS sunt construite pe baza neintervenției, egalității și beneficiului reciproc. Dinamica PIB-ului în țările BRICS în perioada 2000-2011, în miliarde de dolari SUA.

Membrii BRICS au fost caracterizați în mod repetat ca fiind țările mari cu cea mai rapidă creștere. Poziția avantajoasă a acestor țări asigură prezența în ele atât a unei economii puternice și în curs de dezvoltare, cât și a unui număr mare de resurse importante pentru economia mondială: Brazilia – a 11-a economie mondială ca PIB (nominal), bogată în produse agricole; Rusia este a 12-a economie din lume ca PIB (nominal), cele mai mari rezerve de resurse minerale, are cel mai mare teritoriu din lume, una din cele mai mari două puteri nucleare din lume; India – a 5-a economie din lume ca PIB (nominal), resurse intelectuale ieftine, cea mai mare populație a lumii; China este a 2-a economie din lume ca PIB (nominal) și primul exportator din lume („fabrica mondială”), proprietarul uneia dintre cele mai mari rezerve valutare din lume, una din cele două țări din lume cu o populație de peste unmiliard de oameni; Africa de Sud – a 34-a economie mondială după PIB (nominal), resurse naturale diverse.

Nu știu la ce s-a gândit lordul britanic Terence James O’Neill atunci când a inventat acronimul BRIC, idee la care lucra deja Putin nu doar ca să bage bățul prin gardul Americii. Ce efect va avea se va dovedi în timp, dar eu nu cred în asocierea loială dintre China și Rusia, fie și în cadrul BRICS. Deocamdată, cred obsesiv că au un dușman comun: Occidentul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*