Abordarea patronatelor este greșită! Pentru că nu ele trebuiau să vină smerite, cu fruntea plecată a iertare și prezentându-și disponibilitatea de a accepta „soluții” de îndreptare! Căci nu este vina oamenilor de afaceri că toate bugetele țării sunt petice din zdrențe! Nu ei au cheltuit banii, nu ei au lăsat țara într-o albie secată! Vina este a guvernanților și a clasei politice! Și nu contează că au fost alte și alte etichete și acronime politice, deși nu este cazul, nămolul puturos al politicii este oricum același. Iar patronatele, dacă nu înțeleg, dacă nu au minima inteligență macroeconomică pentru a face niște proiecții, să plece, să-i lase pe alții să discute cu guvernanții! Să discute, nu să stea resemnați să primească „soluțiile” în plic, nu pentru binele mediului economic, nici pentru cel al țării, ci, de fapt, tot pentru cei aflați la guvernare și camarilele lor de camătă economică pe spinarea unei națiuni.
Pentru că nu pentru binele țării „caută” astăzi guvernanții soluții pentru a acoperi imensul deficit de țară! Nu pentru stabilitatea financiară a oamenilor, nu pentru supraviețuirea firmelor românești. Nu pentru subzistența noastră ca neam și țară… Căci, da!, acolo am ajuns: la proiectarea, nu doar a zilei de mâine, ci a viitorului imediat în ferpar de subzistență. La identificarea unor soluții de a mai rezista până la „ce o mai fi să fie”. Pentru că așa a fost cârmuită politic țara: până scăpăm noi, guvernanții, de obligațiile de serviciu, dar nu oricum, ci perpetuând, nu binele națiunii, nu resursele țării, nu mecanismele financiar-investiționale, nu motoarele economice ale dezvoltării, ci acele sinecuri, îndestulate cu bani, pentru a fi liniștiți la următoarele rocade politicianiste.
Măcar din acest motiv, reprezentanții firmelor din România nu ar fi trebuit să accepte să meargă la guvern pentru a li se prezenta ceva deja stabilit. Pentru că nu trebuie să uite esențialul: nu este vina oamenilor de afaceri că nu mai sunt bani la bugete. Este strict responsabilitatea politico-economică a acelora care ne-au condus și ne conduc. Și a camarilelor lor politice. Și abia în momentul în care vom învăța să punem în locul pseudo răspunderii politice, responsabilitatea penală a guvernanților, vom avea o șansă să ne eliberăm de aceste zloate mirositoare. Urât mirositoare…
Este dară momentul ca mediul de afaceri să dea cu pumnul în masă! Să cheme la raport guvernarea, să o chestioneze despre ceea ce a făcut cu banii din bugete, bani produși tocmai de mediul privat. Să vină guvernanții să de-a cu subsemnatul și să implore sprijinul! Dar patronatele sunt voit parte a acestei tărășenii de umilire pe mai departe a acelora care au tot asigurat banii la bugetele de stat. Pentru că încă trăiesc cu iluzia primirii unor solde și beneficii din banii europeni, din fondurile cu felurite acronime pe care guvernanții le vântură din jobenul sărăciei noastre. Doar că sunt într-o mare eroare, căci, făcând acest nou pact cu diavolii de guvernare, cu șleahta de prozeliți ai necuratului, nu vor obține nimic pentru marea masă a firmelor private, ci tot doar niște „vârfuri”, dar nu ițite pe bază unor rezultate economice, a unor randamente în a înmulți banii, ci dospite în aceeași acoperire politică și de servicii, vor beneficia de aceste fonduri. În schimb, factura compromisului îl vor plăti firmele mici, iar când acestea, rând pe rând, vor începe să colapseze, societatea…
La asta ar trebui să se gândească patronatele înainte de a-și asuma niște responsabilități pe care nu ele vor trebui să le ducă în spate ani și poate decenii… Ba, ar trebui să vadă dacă nu cumva este mai rentabil, pentru marea parte a mediului privat, să renunțăm la banii europeni decât să facem compromisuri care, în final, vor însemna tot falimente. Și poate că ar trebui să gestionăm țara așa cum o tot facem de trei decenii: cârpind… Dar măcar să asigurăm supraviețuirea firmelor românești, nu să le strivim ca preț al unor facturi pe care nu le vor încasa nici ele, nici țara, la nivel de prosperitate, ci vor acoperi alte și alte vouchere sociale, alte pomeni electorale, alte furturi și delapidări de „iepuri” din jobenul-fâs fluturat de guvernul, nu magician, ci marionetă a intereselor de afară.
Nu mai stați dară cu frunțile plecate! Nu mai fiți a priori slugile unor guverne trecătoare, dar învârtite pe aceleași rotițe cu dinții sparți ale unei clase politice știrbe în demnitate. Ridicați-vă și spuneți: Destul! De acum noi facem, nu jocurile, căci acelea sunt cărți pe mână moartă politică, ci regulile pentru binele unei țării și a unei națiuni!
Lasă un răspuns