Tâlhariada lui Putin…

Stalin a creat „Orchestra roșie”, dar tot noi rămânem deschizători de drumuri în istoria diversiunii după îngroparea comunismului. Cine le-a spus activiștilor și securiștilor lui „Îmbogățiți-vă!”? Ion Iliescu, nu Mihail Gorbaciov. Cine a organizat prima „revoluție în direct”? Ion Iliescu, nu Boris Elțin. Cine a pus bazele unei noi forme a luptei de clasă împotriva întregului popor, cu ajutorul minerilor pe deplin acoperiți? Ion Iliescu, Silviu Brucan și Petre Roman. După trei decenii, s-a gândit și Vladimir Vladimirovici Putin să valorifice moștenirea luptei de clasă dintr-o altă țară frățească, așa cum este România. Pentru că nu se mai putea descotorosi de ceceni, l-a inventat și l-a gonflat pe Ramzan Kadîrov, care s-a dovedit criminalul perfect contra propriului popor. Putin a devenit treptat captivul lui Kadîrov. Prețul era „liniștirea” Caucazului. Și a reușit. În schimbul acestui serviciu criminal prețios, Putin i-a dat bani grei lui Kadîrov și a reconstruit orașul Groznîi, pe care artileria rusă îl distrusese complet la porunca lui. Mulți jurnaliști ruși au scris despre subvențiile uriașe oferite de Putin lui Kadîrov. Unii au uitat să mai scrie sau să mai vorbească.

Drept mulțumire pentru mărinimia Țarului Alb, Kadîrov a botezat un bulevard central din Groznîi cu numele „Vladimir Vladimirovici Putin”, a tapetat blocuri de 10 etaje cu chipul lui Putin. Așa făcea și Fidel Castro cu portretul lui Che Guevara, dar dintr-un bizar complex de vinovăție.

Kadîrov nu putea însă rezolva crime cu mult prea subtile. Așa a apărut nevoia de Evghenii Prigojin, fondatorul formațiunii paramilitare „Wagner”. (Se știe că muzica lui Wagner este interzisă în Israel…). Vladimir Putin a semnat contracte de 276 de miliarde de ruble pe an cu Prigojin, o sumă cu mult mai mare, decât fondurile allocate culturii și sportului din Federația Rusă. Rusul Evghenii Nujin a trădat și a fugit să se înroleze în Forțele Speciale ale Ucrainei. Agenții Wagner l-au prins și Prigojin i-a sfărâmat capul cu barosul. Asta este moartea trădătorilor din Rusia. Prigojin a explicat ulterior că Nujin era „agent racolat de CIA” și că pedeapsa „a fost corectă”. Gulagul nu a dispărut din Rusia. Prigojin a devenit cel mai credincios câine al lui Putin. A fost folosit în aceleași scopuri în Africa. Din motive încă neclare, i-a chemat pe tâlharii lui Evghenii Prigojin spre Kremlin și a pus bazele primei tâlhariade cu ofițeri legendați adânc și i-a denunțat în fața întregului popor: „Ei au trădat patria, ei au înfipt kinjalul în spinarea poporului rus!” De frică, Prigojin s-a oprit din drum și a fugit în Belarus după o convorbire telefonică cu președintele Alexandr Lukașenko. „Să nu faci să curgă sânge nevinovat, Evghenii!”, i-a spus Sașa. Prigojin a recunoscut singur că a doborât trei elicoptele și șapte avioane ale armatei ruse, dar asta se pare că nu se pune…

Legătura cu Putin pare indestructibilă. Așa se explică de ce președintele Rusiei nu a pomenit până în prezent numele lui Prigojin, chiar dacă i-a acuzat pe agenții Wagner de tentativă de lovitură de stat și de trădare, de provocarea unui război civil. Crispat și total diferit de acel Putin care amenința NATO cu hreanul dumisale, Putin, cel care a ieșit public să acuze Wagner de crime, nu mai părea la fel de stăpân pe situație. El a devenit practic captivul tâlharilor și de aceea cred că orice evoluție este posibilă în Rusia. A preluat armamentul greu de la Wagner și a dotat Garda Națională cu tehnică de luptă ca pentru armată, sub comanda directă a președintelui. I-a amnistiat pe toți luptătorii Wagner, cu condiția să se predea Ministerului rus al Apărării sau altor servicii și agenții de forță.

Grupul Wagner a fost folosit de Putin în conflicte militare din Africa, Siria, Ucraina și în alte regiuni ale lumii. Operațiunile lui Prigojin au fost strâns legate de Ministerul Rus al Apărării și de GRU. Prigojin s-a implicat în campaniile electorale din SUA din 2016 și 2018 (Internet Research Agency). În iulie 2022, Departamentul de Stat al SUA a anunțat o recompensă de 10 milioane de dolari pentru informații despre Prigozjin în legătură cu interferența în procesele politice și electorale din Statele Unite ale Americii. Compania „Concord” din Rusia s-a angajat în operațiuni de catering pentru cei mai înalți oficiali ai statului, motiv pentru care Prigojin a primit porecla „bucătarul lui Putin” în mass-media. Ediția „Business Petersburg”, prin „Evaluarea miliardarilor” din 2019, l-a plasat pe E. V. Prigojin pe locul 72, estimându-i averea la 14,6 miliarde de ruble. În 2016, a fost inclus în lista celor mai influente 30 de persoane din Sankt Petersburg conform publicației City. De aceea, sacrificarea lui Prigojin acum pare foarte bizară…

În rest, îi asigur pe admiratorii lui Putin că președintele Rusiei nu a primit nici până azi mesajul obișnuit de felicitare de Ziua Victoriei pentru 9 mai 2023 din partea bunului prieten Xi Jinping din China. În schimb, prietenul de la Beijing l-a avertizat pe Vova că nu există învingători într-un psoibil război nuclear. Moscova avertizează Astana să nu mai încurajeze relațiile dintre Kazahstan și SUA. Moscova se stropșește și către Chișinău pentru că Maia Sandu a cerut Kremlinului să reducă numărul agenților ruși din Respublika Molotov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*