Dacă chiar am fi la Veneția, poate am înțelege cuvintele din titlul articolului, dar pentru că suntem în România, devenim curioși (sau nu). În drumul meu spre Radio România Actualități, când diminețile aveam înregistrări la teatru, am observat o clădirea din strada Temișana, la nr. 2-4, cunoscută sub numele de „Palatul Venețian”. Cândva mândră și interesantă, astăzi este fără ferestre, cu fațada adânc crăpată și cu vegetație crescută în interior. Este un imobil care se află în Zonă Construită Protejată și este înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice a Municipiului București din anul 2015, la poziția 2111, cod LMI B-II-M-B-19768. Cândva, casa de pe strada Căprioarei Prelungită, așa cum se chema Temișana, îți tăia răsuflarea. Dar strălucirea de altădată poate fi cu greu imaginată, imobilul aflându-se acum într-o pronunțată stare de degradare. Oricine trece pe strada Temișana este izbit vizual de starea de decădere a clădirii.
În anul 2021, proprietarul actual al casei a fi fost amendat pentru că lasă să se prăbușească unul dintre cele mai frumoase palate din Bucureștiul începutului de secol XX. Dar, cu o amendă nu salvezi o clădire de o rară frumusețe. Cu toate acestea, PMB nu a inițiat exproprierea sau cumpărarea acestui monument de arhitectură, cu detalii unice, din București. Clădirea are și un mit urban spulberat, respectiv acela că Palatul Venețian din București ar fi aparținut ziaristului Luigi Cazzavilan.
Clădirea a fost construită la începutul secolului XX, între anii 1901 și 1911. Deși casa poartă numele lui Luigi Cazzavillan nu există suficiente informații cum că acesta ar fi locuit în acest imobil, autorizația de construcție fiind obținută cu doar doi ani înainte de moartea acestuia. Palatul care îi poartă numele în presă este amplasat la doar câteva minute de Parcul Cazzavillan, unde regăsim alte două construcții emblemă ale Bucureștiului – monumentul și fântâna Luigi Cazzavillan. Acestea au fost proiectate și construite de sculptorul Filip Marin, profesor la acea vreme la Școala de Arte Frumoase din București. Palatul Luigi Cazzavillan este compus din 2 corpuri și ilustrează într-un mod fericit stilul eclectic. Parterul este în stil clasicist, cu ferestre mari, semicerculare și mici statui care sunt punct de sprijin pentru arcadele ample ale ferestrelor. Suprafața construcției este de 571 mp., iar cea a terenului de 342 mp. Etajul este construit în stil gotic – bizantin și de aici vine practic denumirea de palat venețian sau „palazzo”. Ancadramentele ferestrelor se sprijină pe coloane care imită frânghia răsucită și sunt completate de decorațiile în stuc. Cine-a construit oare extraordinarul imobil, azi aflat în pericol iminent de prăbușire? Iar vom vedea un „sticloid” modern ridicat la această adresă?
Lasă un răspuns