Vladimir Putin: „Dă-i în hreanul meu pe cei de la NATO!”

Aflat la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, Vladimir Putin a spus că Rusia nu are de gând să reducă numărul armelor nucleare, chiar dacă țările membre NATO îi cer Kremlinului să reia negocierile cu SUA în acest scop. „Dă-i în hreanul meu! („Hren im!”). Știți cum vorbește poporul nostru…”, a reacționat Putin. Românii au o expresie cu trimitere anatomică direct, nu umblă cu metafore aici. Sigur, pudibondele din presa română au tradus „Dă-i naibii!”, „Dă-i dracului!”… De obicei, Putin folosea la adresa occidentalilor formule convenționale, de genul „partenerii noștri din vest”, „colegii noștri din occident”…, chiar dacă partenerii spuneau public că liderul rus e nebun. De ce a vorbit acum botoxatu de la Kremlin contra manierelor academice? Ca să afle poporul rus: Uite, el e ca noi, umblă cu hreanu după NATO, nu se teme de America, îl are la degetul mic pe Biden. Prin urmare, Rusia este inexpugnabilă și crește mândria proștilor.

El a mai folosit o singură dată un limbaj coroziv la adresa occidentalilor. Era într-o vizită la Kyoto, în Japonia. A venit la întâlnirea cu gazetarii ruși într-un castel din Kyoto cu mare întârziere. Le-a cerut tuturor ziariștilor să lase toată aparatura în hol și să intre numai cu pixuri. S-au închis ușile și apoi președintele rus s-a dezlănțuit. Toți jurnaliștii ruși au relatat independent și identic toate măscările exprimate de Putin la adresa „colegilor noștri din Occident”… Nu mai revin aici. Putin a adăugat că „primele încărcături nucleare” au fost livrate pe teritoriul Belarusului. „Avem mai multe astfel de arme (nucleare. —“ Kommersant”), decât țările NATO. Ei știu despre asta și tot timpul suntem convinși să începem negocierile pentru reducerea lor. Dă-i în hreanul meu, știți cum vorbește poporul nostru”, a spus Vladimir Putin. Iar poporul din sală aplaudă frenetic. Președintele rus a declarat că utilizarea armelor nucleare este posibilă pentru Rusia dacă se creează o amenințare la adresa integrității teritoriale, a suveranității și existenței statului rus. În același timp, el a menționat că Rusia nu are acum o astfel de nevoie. Șeful statului rus a mai spus că lucrările privind desfășurarea armelor nucleare în Belarus vor fi finalizate înainte de sfârșitul anului.

Pe 9 iunie, Vladimir Putin a anunțat că desfășurarea armelor nucleare rusești pe teritoriul belarus va începe imediat după finalizarea pregătirii instalațiilor pentru acestea în perioada 7-8 iulie. Pe 25 martie, președintele Rusiei a anunțat desfășurarea de arme nucleare în Belarus. Potrivit ambasadorului rus la Minsk, armele vor fi amplasate la granițele de vest ale Uniunii Rusia-Belarus. Potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI), în 2022, Federația Rusă și Statele Unite au crescut numărul de focoase nucleare desfășurate. Statele Unite au crescut numărul focoaselor dislocate de la 1744 la 1770 de-a lungul anului, Rusia – de la 1588 la 1674, reiese din raportul SIPRI.

Pe 21 februarie, Vladimir Putin a anunțat suspendarea participării Rusiei la Tratatul privind măsurile pentru reducerea și limitarea în continuare a armelor strategice ofensive (START). Moscova a acuzat Washingtonul că nu a respectat prevederile principale ale tratatului. La 1 iunie, Departamentul de Stat a anunțat că Statele Unite vor înceta să mai transmită Rusiei informații despre statutul și locul de amplasare a armelor sale strategice. Ambasada Rusiei în Statele Unite a declarat că Moscova nu își va schimba poziția față de START în legătură cu decizia Washingtonului.

Dmitrii Peskov, secretarul de presă al președintelui rus, a spus că sintagma „Dă-i în hreanu meu!”, folosită de Vladimir Putin în discursul său la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF), nu înseamnă că Moscova nu dorește asemenea negocieri. „Rusia este pregătită să negocieze”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Rusia nu va negocia cu țările occidentale pentru a-și reduce numărul de arme nucleare. Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare, dar, teoretic, este posibil în cazul unei amenințări la adresa integrității teritoriale, a independenței și a existenței țării. „Armele nucleare sunt create pentru a ne asigura securitatea în cel mai larg sens al cuvântului, existența statului rus, dar noi, în primul rând, nu avem o asemenea nevoie (să folosim astfel de arme – nota TASS). În al doilea rând, chiar faptul că ne gândim la această temă – deja <…> reduce posibilitatea de a scădea pragul de utilizare a armelor”, a spus el. Cu toate acestea, șeful statului a subliniat că utilizarea armelor nucleare „este cu siguranță posibilă teoretic pentru Rusia”. „Acest lucru este posibil dacă există o amenințare la adresa integrității noastre teritoriale, a independenței și a suveranității, a existenței statului rus”, a spus Putin.

Sigur că Peskov râdea cu lacrimi când încerca să le explice jurnaliștilor că sudalma lui Putin nu este un afront la adresa „partenerilor noștri din Occident”. Așa se întâmplă când conducătorul de la Casa Albă planează absent pe deasupra realităților din lumea contemporană…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*