„Versailles”- ul Moldovei: Castelul Mimi din Bulboaca

Care este povestea acestui loc care a găzduit un summit important? Bulboaca este un sat din raionul moldovenesc Anenii Noi, are 5.000 de locuitori, se găsește la 45 de km de Chișinău și este faimos în Moldova pentru castelul vinicol Mimi și pentru Fabrica de Vin a familiei Mimi. Cel mai apropiat oraș este Anenii Noi (la 8 km). Castel Mimi este faimos nu doar pentru cramă, pentru clădirile luxoase și pentru degustări, dar și pentru băile în vin și pentru masajul cu ulei de struguri. Principalul restaurant se numește „Bufnița Albă” deoarece, spun cei de la Mimi, trăiesc în zonă astfel de bufnițe pe care le pot vedea uneori și turiștii. Interesant este că o bună parte dintre vinurile produse aici ajung în China și Japonia. Castel Mimi organizează Tururi Vinicole și ateliere cu acest specific. De la Iași sunt 200 km, de la Suceava sunt 320 km, iar de la București la Bulboaca sunt aproximativ 500 km. În primul rând trebuie spus că „bulboacă” înseamnă bulboană sau vâltoare, adică un loc dintr-un râu unde apa este adâncă și unde este mare pericol de înec. Satul este atestat documentar la 1711 cu denumirea de Bulboaca Tătărască. Numele satului se regăseşte pe harta lui Dimitrie Cantemir (1720) şi pe cea a statului major al armatei ruse din timpul războiului ruso-turc din 1768-1774. La 1806 Bulboaca se compunea din două aşezări: Bulboaca Moldovenească şi Bulboaca Tătărască, dar tătarii au părăsit cu totul Moldova după războiul ruso-turc. La 1812 teritoriul dintre Prut şi Nistru este anexat de Imperiul Rus. Conform recensământului efectuat de autorităţile ruse în Bulboaca erau 32 de gospodării și două feţe bisericeşti. Exista o biserică ortodoxă din lemn atestată la 1797. În 1808 în localitate a fost ridicată din piatră biserica cu hramul „Sf.Nicolae”. În 1817 satul întrunea 52 de gospodări și documentele pomenesc și viticultura, domeniul pentru care satul este faimos în prezent. În 1835 în sat trăiau 191 bărbaţi şi 171 femei, iar la mijlocul secolului XIX la Bulboaca erau 101 familii. În 1871 satul intră în „era modernă”, fiindcă s-a deschis gara, pe noua linie de cale ferată Chișinău – Tiraspol. În 1901 la Bulboaca este înființată o întreprindere de vinificație, care îşi are originea în anii 50 ai secolului al XIX-lea.

Constantin Mimi, cel care a ridicat Castelul Mimi, a fost un politician și producător de vin, care a fost pentru scurt timp și guvernator al Basarabiei și a avut și funcții importante în finanțe la București, pe timpul României Mari. Familia Mimi are rădăcini greco-albaneze (vechii noștri aromâni), iar numele Mimi vine de numele grecesc Mihail. Constantin Mimi este descris în turul turistic al castelului ca fiind primul basarabean care a condus un Ford și primul care a folosit betonul armat în construcție. Boierul Mimi începe la 1893 cultivarea pe teritoriul moşiei de la Bulboaca a unor noi soiuri de viţă de vie și producerea vinului în cantităţi mari, vin pe care apoi îl exporta la Moscova, Odesa şi Vladivostok. Pentru prima dată în istoria Basarabiei aduce şi recoltează, soiul „Aligote”, care cu timpul devine unul dintre vinurile preferate ale moldovenilor. Fabrica a fost amplasată lângă calea ferată, pentru ca exportul către URSS să fie mai ușor de făcut. Construcția Castelului Mimi a început în 1893, iar edificiul a fost inaugurat în 1901. Clădirea impresionantă cu două etaje a fost construită după un proiect francez, fiind primul edificiu din zonă pentru care s-a folosit betonul armat. Viața lui Constantin Mimi a fost una trepidantă. Se naște la anul 1868, la 2 februarie, în orașul Chișinău, în familia lui Alexandru Mimi și Aglaida Vacamei, ambii greci de origine. La vârsta de 23 de ani, Constantin Mimi moștenește pământurile tatălui său, aflate în preajma localității Bulboaca. La 1893, Constantin plantează primii butași de viță-de-vie pe moșia sa și începe construcția castelului, acesta fiind momentul când a început istoria de astăzi a vinurilor Mimi. În 1897 Mimi a absolvit Școala Agricolă Superioară din Montepellier, Franța, unde timp de doi ani a studiat arta cultivării viței-de-vie și metodele franceze de producere a vinului.

La 1901 Castelul este dat oficial în exploatare. La scurt timp vinurile de aici încep să capete notorietate la diverse concursuri. În vara anului 1914, Țarul rus Nicolae al II-lea efectuează un popas la vinărie. Această vizită îl ajută pe monarh să înțeleagă mai bine vinurilor basarabene și stimulează o creștere a livrărilor pe teritoriul Imperiului Rus. Se spune că Mimi ar fi obținut un contract pentru a livra vin armatei ruse. În anul 1917 Constantin Mimi devine guvernator al Basarabiei, numit de către guvernul provizoriu al Rusiei, format după revoluția rusă din acel an. În anul 1925, Carol al II-lea, Prințul moștenitor al tronului României, în cadrul unei vizite la Cetatea Tighina, trece pe la domeniile boierului Mimi. În 1935 trece către cele sfinte și moare pe 17 aprilie, la Chișinău. La 1940 Castel Mimi trece în proprietatea statului sovietic, fiind transformat la scurt timp într-o fabrica de vin, una dintre cele mai mari din URSS. În 1952 se înființează sovhozul-fabrică „Bulboaca” specializat în viticultură și producerea vinurilor brute, iar la finele anului 1977 începe construcţia unei noi fabrici de vinuri cu o capacitate de prelucrare de 40.000 tone de struguri. Noua fabrică a fost dată în exploatare în anul 1982 și Mimi a fost una dintre cele mai mari fabrici de vin din URSS, cu producție ce a depășit și șase milioane de sticle/an. Cele două clădiri ale ansamblului sunt amplasate în forma literei „L”.

Prima a fost construită în perioada 1893-1901 de către renumitul vinificator și politician Constantin Mimi. A fost unul dintre primele edificii din beton armat din această zonă. În anii 1940 moștenitorii lui Constantin Mimi au plecat din Basarabia, o parte a familiei – în România, alta – în Statele Unite. A doua clădire a fost construită în perioada 1940-1950, după procesul de naționalizare, în stilul castelelor franceze (chateau), un stil arhitectural clasic. În anul 2011 proprietarii actuali ai complexului de clădiri, familia Trofim, au început renovarea ansamblului arhitectural, care urma să devină un punct de atracție pentru turiști. Lucrările de renovare, la care a contribuit designerul italian Arnaldo Tranti, s-au încheiat în toamna anului 2016. Odată cu efectuarea reconstrucției, conacul a căpătat și denumirea de „Castelul Mimi”, în cinstea fondatorului său. Noul „Complex turistic Castelul Mimi” cuprinde un muzeu, o galerie de artă pentru tinerii artiști, o sală de conferințe, un hotel, SPA, un restaurant, câteva ateliere de creație, atât de arte populare, cât și pentru gătit, precum și săli pentru evenimente. În castel au fost amenajate patru săli mari pentru 100-120 de persoane, două săli de degustări și 6 hale în beci. Vinăria a fost modernizată în 2010, când s-au adus și utilaje noi.

Legendele sunt create de oameni extraordinari care realizează lucruri mărețe, motivați de pasiunea și visele lor, fără teamă de munca grea și cu dăruire. Unul dintre acești oameni este și Constantin Mimi, un pionier, vinificator emblematic și o figură publică importantă a secolului XX. Și-a dedicat viața vinului. Aplicând cunoștințele dobândite în Europa de Vest, Constantin Mimi a reușit să construiască primul castel din Moldova. Acest lucru l-a îndemnat să producă vinuri excelente și să ridice standardele prin implementarea noilor tehnologii. Grație acțiunilor sale, industria de vinificație a țării a fost nu o singură dată salvată, astfel că astăzi Moldova poate fi unul dintre principalii producători de vin din lume. Moștenirea lui Constantin Mimi continuă. Castelul împreună cu rețetele sale secrete și abordarea sârguincioasă au fost transmise generațiilor viitoare de vinificatori, care-i răsplătesc memoria continuând producerea vinurilor de înaltă calitate, potrivite pentru orice ocazie. Așadar, să ridicăm împreună un pahar de vin pentru a ne aminti de această personalitate remarcabilă care a susținut dezvoltarea culturii vinicole moldovenești. Podgoriile Castel Mimi sunt situate în regiunea Codru a Moldovei, unde se întind pe versanții dealurilor Speia, aproape de râul Nistru. Această locație, combinată cu structura unică a solului și clima, alcătuiesc condițiile ideale de creștere pentru viile de aici, permițându-le să înflorească și să dea cele mai bune vinuri. Viile Mimi au de la 5 ani, precum Viorica, până la 20, 30 de ani. Ele se întind pe o suprafață de 170 de hectare, dar o cantitate suplimentară este obținută de la producătorii de struguri locali, ceea ce înseamnă că se recoltează struguri de pe aproximativ 400 de hectare anual. Castel Mimi este catalogat cu mândrie drept una dintre cele mai frumoase 15 vinării din lume, în mare parte grație gamei noastre unice de terase uimitoare și grădini veșnic verzi. Spațiile exterioare, mari și diverse, includ o piață a orașului, terase de vară, spații pentru picnicuri și masterclass-uri de gătit, și o curte în care se desfășoară evenimente culturale mari, precum concerte, spectacole sau mese în aer liber. Grădinile și terasele castelului sunt deschise vizitatorilor și sunt disponibile pentru diferite evenimente private sau corporate.

Iată cum vinul, cultura și politica pot sta împreună la marea masă a înfrățirii europene și pot avea rezultate favorabile, privind cu speranță către un viitor comun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*