Grădina Vlahiia – Un resort tip „muzeul satului maramureșan” din Snagov – Ilfov

Cine vizitează Bucureștiul cu al său Muzeu Național al Satului „Dimitrie Gusti”, simte nevoia de a prelungi această stare de „teleportare” în mediul ancestral. Nu departe de acest muzeu unicat se află „Grădina Vlahiia” din Snagov – un resort rural maramureșean, la margine de București. Când capitala se aglomerează datorită traficului și se sufocă sub arșița zilelor de vară, noi simțim nevoia să ne refugiem într-un loc liniștit și puțin mai răcoros, iar acesta poate fi „Grădina Vlahia”. Snagovul s-a dezvoltat mult în ultima perioadă, oferind Bucureștiului o alternativă de relaxare în proximitate. Și nu vorbim doar despre câteva ore petrecute departe de agitație și poluare, ci chiar de vacanțe prelungite. Se vorbește de mult timp despre minunățiile realizate de Cristian Dumitrescu la „Grădina Vlahiia”. Pare greu de crezut că poți găsi la doar 40 de kilometri de centrul Bucureștiului, un loc atât de pitoresc. O adevărată oază de liniște și relaxare, ce se întinde de-a lungul unui lac format în urmă cu peste 2.5 milioane de ani. Lacul Snagov, alături de Lacul Balaton și Marea Neagră, provine din fosta Mare Sarmatică. În prezent, acest liman fluvial al râului Ialomița, este cel mai mare lac din România, după Lacul Razim. Suprafața sa atinge aprox. 600 ha, iar adâncimea mai bine de nouă metri, fiind totodată cel mai adânc lac din Câmpia Română. Înconjurat de păduri seculare, protejate prin lege,

Snagovul oferă numeroase oportunități turistice, de la cele culturale și până la turismul de agrement. Rezervația Naturală Snagov include peste 120 de specii protejate de plante, animale sau păsări, dintre care 42 sunt înscrise pe lista roșie. Ecosistemul este foarte variat aici, speciile de referință fiind țestoasa de apă dulce, vidra, racul de râu, egreta, stârcul sau cufundacul. Pescuitul pe lacul Snagov este parțial restricționat. Totuși, există zone în care puteți practica pescuitul sportiv sau pescuitul amator. Țiparul, șalăul, știuca, bibanul, somnul, guvidul, linul, obletele, carasul, plătica sau crabul, fac parte din fauna acvatică. Pescuitul pe Snagov este gratuit, însă necesită permis ANPA. Puteți face și un circuit pe apă cu vaporașul de agrement. Vă veți putea desfăta privirea cu peisaje de vis, având uneori impresia că vă aflați în sălbatica deltă a Dunării, nicidecum la 40 km de București. De asemenea, puteți închiria o șalupă privată, din care să priviți apusul într-un cadru intim, alături de persoane dragi. Caiacul sau „paddle board”-ul sunt și ele o alternative care vă îndeamnă la mișcare și care vă permit explorarea unor locuri sălbatice, inaccesibile ambarcațiunilor. Dacă doriți să optați pentru activități terestre (drumeții, jocuri, etc.), Pădurea Snagov este foarte ofertantă. Vă puteți instala hamacul într-una din numeroasele poienițe și veți lectura cartea preferată. Veți fi doar voi și viețuitoarele pădurii: căprioare, cerbi, pisici sălbatice, pițigoi, fazani, potârnichi, sitari, privighetori sau turturele… toate vă vor ține companie. Chiar dacă unele dintre ele vor fi mai sfioase, tot vi se vor „prezenta” de la distanță. Tot prin pădure veți putea face „trekking” sau trasee cu bicicleta. Palatul Snagov, Mănăstirea Snagov, Colecțiile Muzeale Snagov și alte câteva monumente reprezintă partea culturală a turismului de aici.

Cu atâtea opțiuni, timpul se va scurge rapid și vei fi nevoit să înnoptezi undeva. Noi îți recomandăm o cazare pe măsura frumuseții acestei arii protejate. Extenuați sau enervați de haosul urban, cu toții simțim nevoia întoarcerii către origini. Gândul ne zboară în trecut… ce vremuri erau… Viața curgea lin, iar strămoșii noștri făceau răi din lucruri simple. „Grădina Vlahiia” recreează acest cadru de basm, prin faptul că a strămutat unui sătuc maramureșean, vechi de peste un secol, la doar 40 km de Bucureșți. De îndată ce-i treci poarta, te îmbogățești spiritual și cultural. În fața ochilor ți se deschide un muzeu al satului, cu căsuțe autentice, pe care nu doar că le poți vizita, dar te poți caza în ele. „Grădina Vlahiia este proiectul meu de suflet – un loc binecuvântat, hărăzit de Dumnezeu cu toate cele de trebuință unui trăi în armonie cu natură. În această Grădină se împletesc toate firele vieții mele, de la valorile tradiționale româneșți, deprinse în Făgărașul copilăriei, la influențele culturale asimilate în Canada și Toscana. Atât aceste două melaeguri străine ce mi-au devenit acasă, cât și amintirile copilăriei, m-au învățat să apreciez dintotdeauna tihna unui rost simplu, inspirat de rânduiala pământului, dar și confortul ridicat la rang de artă, pasiunea pentru detaliu și satisfacția lucrului bine făcut, menit să reziste în timp, pentru a servi că model generațiilor următoare.” Ne spune Cristian Dumitrescu, cel ce a creat acest Rai pe pământ. La „Grădina Vlahiia” vă veți putea caza în 4 case tradiționale: Casa Bârsana, Casa Rona, Casa Breb și Casa Iza. Fiecare dintre acestea dispun de câte patru camere, înțesate de obiecte artizanale și mobilier vechi. De asemenea, fiecare cameră are baie proprie, modernă, complet utilată. Întregul univers este rânduit după obiceiuri și tradiții, servind ca loc de tihnă și revigorare pentru oaspeții sosiți aici din toate colțurile lumii. Mirosul și răcoarea odăilor de la țară oferă un somn odihnitor, prilej excelent pentru încărcarea bateriilor.

„Grădina Vlahiia” te transpune complet în universul rural, nu doar prin căsuțele tradiționale pe care ți le pune la dispoziție, ci și prin implicarea în activitățile specifice unei ferme. Hrănirea și adăparea viețuitoarelor din ogradă (vaci, cai, oi, capre, găini, etc.), țesălarea și potcovirea lor, culesul ouălor din cuibare, mulsul vacilor sau prepararea brânzeturilor și a smântânii sunt doar câteva dintre activitățile la care puteți lua parte. Pentru că la fermă se consumă doar alimente proaspete, cultivate în propria ogradă, grădina și îngrijirea ei oferă alte oportunități de interacțiune cu experiențele specifice vieții rurale. Plimbările cu trăsura vieneză, cu căruță tradițională sau cu sania trasă de cai sunt un prilej excelent pentru a explora împrejurimile alături de ghizi experimentați. Tururile pot fi personalizate până la cel mai mic detaliu. Micuții pot deprinde arta călăritului pe ponei. De asemenea, „Grădina Vlahiia” vă pune la dispoziție o șalupă cu motor pentru expediții pe apa lină a Snagovului.

Tot aici veți mai putea vizita „Muzeul Țăranului” sau „Muzeul Icoanei”. Primul dintre ele datează din secolul al XIX-lea și a fost strămutat aici din satul Săcel (jud. Maramureș), amplasat la confluența celor două Parcuri Naturale, Munții Rodnei și Munții Maramureșului. Aici veți găși exponate cu valoare inestimabilă, de la războiul de țesut vechi de peste un secol și până la daracii de scărmănat lână, opinci, toluri sau lecricuri. „Muzeul Icoanei” este o replică a „Mănăstirii Dintr-un Lemn” (comuna Frâncești, județul Vâlcea) și a fost ridicat în anul 2016, urmând aceleași tehnici tradiționale de construcție. La interior veți descoperi o colecție de peste 100 de icoane, culese din România, Rusia sau Grecia, unele dintre acestea datând chiar din secolul al XVII-lea. Locașul de cult este însuflețit mai mult prin icoanele pictate direct pe lemnul Bisericii. Meniul restaurantului de la „Grădina Vlahiia” îmbină armonios preparatele tradiționale românești, cu cele din bucătăria italiană. Indiferent de gusturi, aici veți fi serviți cu alimente proaspete, puse în lumina de maeștrii bucătari. Icrele de știucă pregătite în casă, salamul de cerb sau brânzeturile artizanale, cu specific local, sunt doar câteva dintre antreurile tradiționale românești cu care veți fi răsfățați aici. Ciorba cu pipote de rață, ciorba de greabăn de mangalița, gulașul de vită, pulpa de rață confiata, pe pat de varză, coteltul haiducesc și saramura de crap, completează acest tablou culinar cu specific românesc. Vinul de casă produs din strugurii crescuți în propria podgorie sau tăriile de Bran vor contura această experiență culinară din Snagov. Credem în lucrurile făcute cu suflet. Ne place să aflăm povești și să le transmitem mai departe. „Grădina Vlahiia” din Snagov este un colț de Rai și are ceva din Casa Bunicilor de la țară… (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*