Cetatea dacică de la Râpa Cărămizilor din Pesceana (jud. Vâlcea)

Valea Pesceanei este încărcată de istorie şi legende. O vizită în comuna vâlceană Pesceana, înființată în anul 1906, poate să fie una de neuitat. Locuri mirifice, oameni ospitalieri, monumente istorice sau biserici vechi și pline de povești frumoase, sunt doar câteva argumente pentru a ajunge în această localitatea. Puţină lume cunoaşte că în frumoasa localitate se află un monument istoric din antichitate cu mare semnificaţie documentară. Este vorba de cetatea dacică de la Râpa Cărămizilor. Mărturiile arheologice descoperite aici vorbesc despre o „davă”, aşezare ce a înflorit pe vremea dacilor în acest colţ de ţară. Cetatea este aşezată deasupra cumpenei văilor Luncavăţului şi Pesceanei. Cea mai veche descriere a acestei străvechi cetăţi datează din 1874, când Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice iniţiază un „chestionar arheologic”.

Cetatea dacică este menţionată şi în 1885, în Geografia lui A. Grojan. Aşezarea este traversată de un drum care mai târziu s-a numit „Drumul Râmnicului”. Ea se află la o altitudine de 500 m. Cetatea are o „formă de potcoavă cu deschizătură spre punctul numit „La Războaie”. Zidurile au fost întărite cu palisade de lipitură de lut care în urma unor puternice incendii s-au transformat în chirpici ars” (Mihai Toartă – „Cetăţi dacice în judeţul Vâlcea”). Arsura aceasta din cetate ce se aseamănă cu rămăşiţa din cărămidă au determinat pe vechii locuitori ai zonei să numească locul respectiv „Râpa Cărămizii”. Cel mai bine s-au păstrat zidurile cetăţii pe platforma denumită „La Scaun”. S-au găsit aici un „vas borcan” din ceramică, de calitate rudimentară, lucrat cu mâna, dar și un vas fructieră din ceramică lucrată la roată și arsă foarte bine. Dealul Cărămizilor este numit astfel de către ţărani pentru firmiturile de cărămizi răspândite pe dânsul. Alături de acest deal există un altul, numit Dealul Războaielor, aflat între comuna Şirineasa şi comuna Roeşti, unde s-a descoperit că ar fi fost în vechime o altă cetate, de data aceasta o cetate „a uriaşilor”. Bătrânii spun că o legendă a locului vorbește despre o cărămidă descoperită aici și care a fost în lungime de un metru şi jumătate, iar lăţime de 1/3 parte din metru. Despre această legendă a scris Dumitru Andronie lucrarea „Cetatea uriaşilor”.

Cetatea dacică construită în anii 50 – 80 d.Hr. are mărimea de 250 m2, iar zidurile aveau 6 – 8 m. înălțime. Cetatea era construită pentru a supraveghea și a păzi Valea Cernei, Valea Luncavățului și Valea Pesceanei, în popasurile de trecere și drumurile strategice de pe Dealul Negraia, Dealul Cotoșmanului și Dealul Șirineasa. Aşezarea dacică de la Râpa Cărămizilor este traversată de un drum care mai târziu s-a numit „Drumul Râmnicului”. De pe acest drum se pot vedea ruinele cetăţii antice şi asculta glasul şoptit al pământului, ce parcă ne transmit mărturiile clare ale unei istorii bogate, ale vieţii şi existenţei aşezărilor de pe valea încântătoare a Pesceanei. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*