Cetatea Cherven (Bulgaria) – Fortăreața Împăratului Roșu

„Cherven” (în românește „Cerven”) a fost edificată pe locul unei vechi cetăți abandonate, de origine bizantină, din secolul VI, dar există dovezi arheologice despre faptul că locul era populat încă mai devreme de triburi tracice (geții sudici). Astfel, cetatea a fost unul dintre cele mai importante centre economice, culturale și militare bulgare între secolele al XII-lea și al XIV-lea. A devenit reședință a episcopului de Cerven în 1232. În secolul a XIV-lea atinge gradul maxim de evoluție, cetatea ocupând aproximativ un kilometru pătrat. În perioada sec. XII-XIV, orașul medieval vlaho-bulgar Cherven a fost unul dintre cele mai importante centre militare, culturale și bisericești ale celui de-al doilea Țarat Bulgar.

De ce a fost ales acest loc pentru o asemenea densitate umană și cu un asemenea potențial? Pentru că aici a înflorit cel mai important centru de măiestrie în extragerea și prelucrarea fierului și a aurului, dar și cultural. Cum majoritatea așezărilor fortificate au fost construite strategic pentru a putea evita inamicul și cetatea Cherven este așezată pe un deal stâncos, spectaculos. După anul 1253 a căpătat o mare importanță datorită stabilirii aici a sediului Arhiepiscopiei Ortodoxe a Bulgariei. Cetatea a suferit mari distrugeri în timpul invaziei mongole a Hoardei de Aur și a fost cucerită de bizantini între anii 1278-1280. Reconstruită, declinul ei a început în anul 1388, când fortăreața a fost cucerită de către turcii otomani. Și cum îi stă bine unei fortificații aflate în ruină, cu o istorie parțial necunoscută, poveștile o înconjoară, creând o aură de mister. Astfel, legendele spun că la Cherven stăpânea Împăratul Roșu, care conducea o țară locuită de valahi și bulgari. Micul stat se afla în calea migrațiilor și a ambițiilor de cucerire ale vecinilor mai puternici. Numele împăratului venea de la mantia roșie pe care o purta acesta ca să-i sfideze pe conducătorii Imperiului Bizantin (culoarea roșie era semnul puterii imperiale, încă din timpul Imperiului Roman). Ioan Asan I, unul din cei trei frați valahi care au eliberat Bulgaria de sub dominația bizantină, s-a căsătorit cu Maria, fiica ultimului împărat de la Cherven. Mica țară „a Chervanei” a fost astfel integrată în cuprinsul celui de Al Doilea Imperiu Româno-Bulgar, iar țarul a purtat mai departe mantia roșie a împăratului de la Cherven. Cu cât era cetatea mai renumită și strălucitoare, cu atât mai mult atrăgea forțele militare ale altor popoare și imperii, care doreau să o cucerească.

Cetatea a fost asediată de hoardele mongole și de Imperiul Bizantin în secolul XIII, dar și de Imperiul Otoman la sfârșitul secolului al XIV-lea. Lipsit de apă și cuprins de flăcări, orașul a căzut în cele din urmă în mâinile turcilor și și-a pierdut cu timpul faima și bogăția. Astăzi au rămas doar ruinele care amintesc de gloria vremurilor trecute. Infrastructura descoperită de arheologi reprezintă un oraș fortificat, situat pe o creastă mare de piatră de-a lungul râului Cherni Lom. Orașul era un centru comercial și meșteșugăresc dezvoltat, situate la răscrucea unor drumuri comerciale din zonă. Când a fost cucerit de otomani în anul 1388, a fost în mare parte devastat. Săpăturile arheologice au dezvăluit rămășițele unui mare palat feudal, ziduri ale cetății, două tuneluri subterane, urmele a 18 biserici, clădiri ale administrației publice, clădiri rezidențiale, ateliere de lucru, străzi pavate. Se mai poate admira un turn al cetății păstrat în întregime din secolul XIV. Cetatea Cherven este declarată rezervație arheologică de importanță națională și poate fi vizitată de turiști.

Așadar, printre obiectivele turistice ce merită a fi vizitate în Bulgaria se află și Cetatea Cherven (Cerven), care este foarte apropiata de Ruse, la doar 34 de kilometri. Cetatea se află în satul bulgăresc cu același nume și este așezată strategic, pe un teren stâncos din apropierea râul Cherni Lom. Sunt peste 235 de trepte de urcat până la cetate, și, chiar dacă nu vei avea de admirat ziduri prea înalte, forma acestei așezări și locația îi dau un aer aparte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*