Tezaure romane cu 863 descoperite pe Dealul Balaur (jud. Neamț)

După ce a început cavalcada miilor de detectoriști ce caută comori pe plaiurile românești, a apărut și cel mai norocos din ţară: Stelian Chiriac, de loc din Gârcina, judeţul Neamţ. Unul după altul, câteva tezaure romane au fost descoperite de el într-un loc cu nume de legendă: pe dealul Balaurul. Nemţeanul are cu ce se lăuda în detectorism, un domeniu în plin avânt prin România ultimilor ani, după ce deţinerea unui astfel de aparat a devenit legală, cu condiția obţinerii unor autorizări. Iar cele găsite de amatorii în ale arheologiei chiar sunt de remarcat, ei reuşind performanţe în locuri care nu-s declarate situri arheologice. Stelian Chiriac şi-a stabilit, de foarte puţină vreme, ca loc de „cercetare“ un deal, Balaurul, din apropierea localităţii natale, care-i situat pe drumul naţional Piatra Neamţ – Târgu Neamţ. De meserie este constructor, are şi o mică firmă, iar detecţie face doar când are timp, căutând şi prin alte locuri din comună. În martie 2023 avea să dea mai multe „lovituri“, una după alta. Pe 12 martie 2023 a găsit 209 denari romani, pe 19 martie alte 408 monede, următoarele fiind la final de lună, respective încă 45 de monede, apoi 82 şi 119.

Pe toate acestea monede (863 în total) sunt bătute chipurile unor împăraţi romani cunoscuți: Traian, Nerva, Otho, Vespasian, Domiţian, dar şi chipuri feminine. Toate monedele au fost predate Direcţiei pentru Cultură Neamţ, aşa cum prevede legea. Stelian Chiriac a precizat în procesul verbal de predare-primire că vrea să primească recompensa pe care statul o oferă pentru astfel de descoperiri, care e de circa o treime din valoarea stabilită de experţi. Aceste comori nu au găsite într-un singur loc, ci răsfirate, unele fiind depozitate în vase de ceramică ascunse în pământ la poalele pădurii de pe dealul menţionat. Pe dealul Balaur, este posibil să fi existat o veche aşezare.

„Ultima descoperire am făcut-o, dacă nu mă înşel, în ultima zi de joi a lunii trecute, iar cele 119 monede, denari din timpul Imperiului Roman, le-am predat la «Cultură», aşa cum făcusem şi cu celelalte. Sunt extrem de curios să aflu şi eu ce-a fost pe dealul Balaurul, că ceva e acolo. E clar! Dovadă stau şi cele găsite de mine“, spune nemţeanul. Stelian Chiriac destăinuie că n-are cuvinte să descrie emoţiile pe care i le-au creat descoperirile, când a ţinut în mâini artefacte zămislite de milenii. În afară de monede, a mai găsit un vârf de săgeată, unul ce pare a fi de lance, un inel de bronz cu pecete, dar şi ceea ce pare a fi un creuzet pentru topit metale, din păcate crăpat. Plus alte „nimicuri“ moderne descoperite: potcoave, gloanţe şi monede de dată recentă. Cât despre dealul Balaurul (comuna Dobreni, jud. Neamț), el a fost expertizat de un renumit arheolog. „Date fiind aceste descoperiri, recent, domnul profesor universitar Neculai Bolohan, de la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi, a efectuat o cercetare pe dealul Balaurul. Este posibil ca în acea zonă să fi fost o veche aşezare, fiind găsite şi fragmente ceramice. Un studiu va fi realizat în perioada următoare“, declară pentru „Adevărul“, Rocsana Josanu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Neamţ.

Prin județul Neamţ, astfel de cazuri de descoperire a unor valoroase tezaure antice și preantice de către pasionații de detecție nu mai sunt o raritate. Pe 3 decembrie 2022, un membru al Club Detect Metal Roman şi-a trecut în „palmares“ o descoperire de senzaţie. La Valea Ursului, a scos la lumină 281 de monede de argint din vremea lui Marc Antoniu, 52 de monede de bronz, 11 fibule, obiecte de podoabă, vârfuri de săgeţi şi un topor din fier. Tot în Neamţ, dar pe 21 octombrie 2022, Nicu Mura, şi el membru al Club Detect, găsea în comuna Icuşeşti, un tezaur unicat, vechi de peste 3000 de ani. Artefactele, circa 130 la număr, constând în bijuterii, aplice, nasturi, colane şi fibule, sunt datate din Epoca Bronzului şi Epoca Timpurie a Fierului, dar mai era şi un pumnal Akinakis, datat secolele 7-5 î.Hr. Ele completează istoria cunoscută a acestui județ cu noi elemente importante. Legenda mai spunea că balaurul din poveste (Dealul Balaur) ascundea și apăra de intruși o mare comoară. Și totuși, după aceste descoperiri, se pare că povestea chiar este adevărată. Iar balaurul este posibil să fi adormit…Citind toate acestea mă întreb dacă nu cumva prin aceste tezaure ascunse în pământ nu ne luăm înapoi parte din tezaurul regal al lui Decebal prăduit de Imperiul Roman acum 2000 de ani… (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*