Șase brățări geto-tracice din aur de 3.200 de ani descoperite lângă Primăria comunei Prigoria (jud. Gorj)

Strânse „pachet” acum 3.200 de ani și ascunse sub pământ, mai multe brățări geto-tracice din aur au fost găsite acum într-o zonă împădurită din apropierea sediului Primăriei comunei Prigoria, din județul Gorj. Descoperirea a fost făcută de către Gabriel Betej, un tânăr gorjean pasionat de detecție și arheologie. Acesta a găsit cu ajutorul unui detector de metale mai multe brățări din aur despre care crede că sunt din perioada dacică. Brățările au fost predate Muzeului Județean Gorj. Acestea cântăresc peste 130 de grame.

„Este o pasiune de câțiva ani de zile. Am ieșit cu detectorul sâmbătă după-amiază. Nu am căutat prea mult. După aproximativ zece minute, am auzit semnal foarte puternic. Am săpat și am găsit aceste brățări din aur. Se aflau cam la 30 de centimetri. Totul ține de noroc și nu e prima dată când merg în zona respectivă. Le-am găsit lângă un pârâu plin de gunoaie. Este aproape de casă și la câteva sute de metri de sediul Primăriei Prigoria. Nu pot să exprim în cuvinte ce am simțit. Am intrat puțin în panică. Șocul a fost imens. Am crezut, inițial că este vorba de un capac sau o cutie de conserve. Semnalul a fost foarte puternic”, a povestit Gabriel Betej. Bijuteriile unice din aur au ajuns la Muzeul Județean de Istorie. Potrivit specialiștilor din cadrul muzeului, acestea sunt din perioada tracică și au o vechime de peste 3.200 de ani. „Obiectele vor fi inventariate, clasate și expuse. Fac parte din categoria „Tezaur”. Este una dintre cele mai importante sau chiar cea mai importantă descoperire arheologică din județul Gorj, dacă ținem cont de metalul din care sunt realizate”, a spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj.

Printre descoperirile sale, acesta mai amintește de o mască romană de cavalerie declarată ca unicat în România, deoarece este realizată din oțel. Aceasta a fost descoperită acum un an, dar nici până acum muzeul nu l-a chemat să îi spună de soarta descoperirii sale. „Am mai descoperit multe vestigii: topoare celtice din bronz, am găsit două topoare din epoca bronzului timpuriu, de aproximativ 5.000 de ani, fibule romane, inele, două monede romane. Am descoperit vara trecută o mască romană din fier, pe care am găsit-o la Albeni. Se pare că este unica din țară. Sper să mai apară și altele. Nu mai țin minte exact câte am găsit. Toate au fost donate Muzeului Județean”, a mai declarat Gabriel Betej. Din „ghemul” de aur descoperit s-au desfăcut șase brățări geto-tracice de tezaur. Sperăm ca pe viitor să le putem admira în vitrina unui muzeu. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*