Teatrul care ne unește – „Reuniunea Teatrelor Naționale Românești 2023”

Pe 27 martie 2023 întreaga suflare românească a celebrat cea de-a 105-a aniversare a unirii Basarabiei cu România. Cu ocazia acestui eveniment deosebit când am sărbătorit și Ziua Mondială a Teatrului, Președintele Klaus Iohannis a acordat Înaltul Patronaj pentru Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, un proiect cultural care se va desfășura la Chișinău (Republica Moldova) în perioada 14-25 septembrie 2023.

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești se bucură, de asemenea, de Înaltul Patronaj al Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Evenimentul, ajuns la cea de-a VIII-a ediție, va fi organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, cu sprijinul Ministerului Culturii din România și al Institutului Cultural Român. Acesta celebrează comuniunea de istorie, limbă, cultură și aspirații europene dintre România și Republica Moldova. Iar în contextul războiului declanșat în Ucraina și a amenințărilor la adresa democrației și libertății venite din exterior, cultivarea prin artă a libertății de expresie și de creație, a gândirii independente, a spiritului critic a devenit o prioritate. Oamenii

Oamenii de artă simt mai acut decât oricând imperativul de a menține credința și speranța că viața merită trăită în libertate, că prin violență, ură, teroare, prin „mână de fier” și agresiune militară nu poate fi construită o lume mai bună. Acest regal teatral va întruni împreună, alături de teatrul gazdă – Teatrul Național „Mihai Eminescu” – alte teatre de pe ambele maluri ale Prutului, din România, Republica Moldova și Ucraina. Este al treilea an consecutiv când Reuniunea Teatrelor Naționale se bucură de onoarea Înaltului Patronaj Prezidențial acordat de Președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, și de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, prin care se recunoaște prioritatea instrumentelor pașnice, conciliatoare și creatoare. Organizarea ediției din acest an este o reconfirmare a susținerii oamenilor de cultură pentru decizia Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană și este un pas concret pe acest drum care s-a deschis. Evenimentul este mai mult decât un festival teatral, este un spațiu al contactelor între oameni de cultură și spectatori, este un flux de energii artistice ce vine dinspre lumea occidentului ca o alternativă la propaganda războiul, este un generator de idei și creativitate, în care sunt încurajate dezbaterile libere, diversitatea de opinii, de forme și de limbaje. Programul Reuniunii va fi unul dens, variat și, sperăm, interesant. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*