Fostul sediu al Primăriei Chiajna, transformat în Casa de Cultură „Doamna Chiajna”…

Primarul comunei Chiajna, Mircea Minea, ne aduce veşti bune în ceea ce priveşte viaţa culturală a comunităţii sale. Astfel, fostul sediu al Primăriei a fost amenajat pentru a găzdui toate activităţile artistice şi culturale viitoare ale comunității. „Pentru că părerea dumneavoastră contează și foarte mulți dintre dumneavoastră ați solicitat să avem un centru de activități culturale și educaționale pe teritoriul comunei noastre, vă aduc la cunoștință că această situație se va concretiza.”, a anunţat primarul Mircea Minea. Edilul a precizat că sediul primăriei s-a mutat în strada Speranței nr. 1 bis, iar… „„cu această ocazie, am decis ca fostul sediu al primăriei din strada Păcii nr. 75 să devină noua Casă de Cultură a localității noastre, astfel încât să putem organiza atât pentru cei mici, dar și pentru cei mari activități diverse, de la activități școlare și extrașcolare la evenimente culturale, spectacole de muzică și teatru”.

Și, pentru că vorbele sunt multe, iar faptele puține, pe 8 martie 2023 chiar a avut loc inaugurarea Casei de cultură „Doamna Chiajna” din comuna Chiajna, un așezământ cultural cum nu sunt multe în țară, rezultat din renovarea totală a bătrânului cămin cultural pe scena căruia evoluaseră cândva Dan Spătaru, Gil Dobrică, formațiile Mondial, Roșu și Negru sau Lira. Nu exagerăm cu nimic când afirmăm că este cu adevărat o bijuterie: are o sală elegantă cu 200 de locuri, cu fotolii înveșmântate în catifea grena, săli de muzică (dotate cu instrumente) sau de balet, cu bare și oglinzi. Iar dotările scenice sunt la rândul lor de nivel internațional, ne referim la instalațiile de sunet și lumini sau la pianul de concert. La deschidere aleasă „strategic” pe 8 martie 2023, în afara tradiționalei cupe de șampanie, spectatoarele invitate au primit un superb buchet de trandafiri roșii și volumul de proză multipremiat al scriitorului Varujan Vosganian, prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România, lansat cu această ocazie și semnat de autor.

De altfel, spectacolul a fost deschis de prezentarea extraordinară a maestrului de ceremonii Octavian Ursulescu, cu un film documentar ce trece în revistă realizările din ultimii ani ai cetățenilor din Chiajna, apoi prin luările de cuvânt s-a făcut referire în principal la recunoștința pe care le-o datorăm artiștilor nepereche din „Generația de aur” a muzicii ușoare românești. Momentul cel mai așteptat s-a petrecut pe scenă, unde oaspeților de onoare primarul Mircea Minea le-a înmânat câte o „Diplomă de excelență”, un buchet de flori și o casetă conținând o statuetă a Doamnei Chiajna, cea care s-a așezat în fruntea armatelor sale la una dintre confruntările pe care le-a avut cu dușmanii. În afara vedetelor muzicii ușoare au fost premiate și două reprezentante ale gazdelor, celebra campioană olimpică la judo Alina Dumitru și învățătoarea aproape nonagenară Maria Velicu, prin mâinile căreia au trecut mii de elevi recunoscători. Dar, evident, ovaționați și aplaudați în picioare au fost corifeii muzicii ușoare, fiecare dintre ei introdus, inspirat, de un refren legat de numele lor: Marina Voica (compoziția proprie „Într-un colț de cafenea”), Corina Chiriac („Strada Speranței” de Vasile Veselovski), Angela Similea („Casa mea” de Ion Cristinoiu), Stela Enache („Ani de liceu” de Florin Bogardo), Dida Drăgan („Deschideți poarta soarelui” de Anton Șuteu), Adrian Daminescu (compoziția proprie „România”, scrisă în 1990 în Anglia), Ovidiu Komornyik (compoziția proprie „Ești mireasa vieții mele”). Din diferite motive au lipsit de la eveniment Doina Spătaru și Mirabela Dauer, de altfel „Cetățean de onoare” al comunei Chiajna, fiindcă locuiește aici. Artiștii aceștia care ne-au înfrumusețat existența au dat încă o dată dovadă de respect față de public și implicit de imaginea loc publică, abordând ținute de mare eleganță. După emoționanta festivitate de premiere, laureații și-au reocupat locurile în sală pentru a urmări recitalul susținut de Ovidiu Komornyik alături de formația sa, OK Band. După aplauzele de la final, liniștea lăsată în urma stingerii reflectoarelor era una prevestitoare…pentru că sala de spectacole a Casei de cultură „Doamna Chiajna” va găzdui de cum încolo cât mai multe concerte de muzică ușoară și de teatru.

Un astfel de exemplu este „Ziua mondială a teatrului” ce a fost marcată pe 27 martie 2023 prin intermediul comediei satirice „Cafeaua domnule ministru”, ce s-a jucat în datele de 25 și 26 martie 2023, de la ora 18.00, protagoniști fiind actorii: Constantin Cotimanis, Iulia Dumitru și Victoria Barbu. Micuții au putut să urmărească pe 25 martie de la ora 10.00 un spectacol de excepție al trupei „Coloricii” și s-au distrat alături de Rutzza Maritzza Clownița, Super DJ, Bunicuța, Ici, Rici și Colorici, personaje fascinante, care au adus zâmbete largi pe fețele tuturor. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*