În Canada, în Ottawa, Parohia Ortodoxã Românã Sfântul Nicolae are o nouã locație

Comunitatea ortodoxã românã din Ottawa a inaugurat lăcașul Bisericii Ortodoxe Române Sfântul Ierarh Nicolae acesta fiind printre foarte puținele construcții în stil brâncovenesc din America de Nord. Reprezentative pentru acest stil arhitectural, cunoscut și sub denumirea de stil românesc sau valah renascentist, sunt Catedrala Patriarhalã și Palatul Mogoșoaia din București sau celebra mãnãstire Hurezi, înscrisã de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial. Sfințirea apei, binecuvântarea noii biserici și Sfânta Liturghie Arhiereascã au fost oficiate sâmbãtã 11 februarie de cãtre Prea Sfințitul Andrei – Episcop de Cleveland și Episcop Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române din America și Canada – în prezența unui sobor format din zece preoți, un diacon, precum și a 200 de membri ai comunitãții românești din Ottawa.

Finanțarea construcției bisericii și a cumpãrãrii terenului s-au fãcut prin generozitatea membrilor fondatori, ctitori și donatori, precum și printr-un credit la Banca Ucraineanã din Canada. Pe lângã valoarea spiritualã nemãsuratã, comunitatea a creat și o valoare monetarã importantã, biserica fiind evaluatã în prezent la 2.8 milioane de dolari canadieni. Consiliul parohial mulțumește tuturor celor care s-au implicat pe parcursul celor aproape 40 de ani în dezvoltarea comunitãții ortodoxe din Ottawa și în susținerea financiarã a acestui proiect de construcție.

„A fi fondatorul unei astfel de biserici are o semnificație atât spiritualã, cât și culturalã, deoarece prin contribuția noastrã aducem în Ottawa, alãturi de credința noastrã in Iisus Hristos și un crâmpei din eleganța, rafinamentul și structura sufleteascã a românilor”, a spus pãrintele paroh Daniel.

Primul pas spre ridicarea noului lãcaș de rugãciune s-a fãcut în 2010 prin cumpãrarea terenului din sudul capitalei naționale a Canadei. Planul bisericii în stil brâncovenesc a fost propus de arhitectele Luminița Șerbãnescu și Gabriela Condruț din Ottawa. În ciuda restricțiilor datorate pandemiei COVID-19, construcția propriu-zisã s-a realizat într-un an și jumãtate.

Clãdirea combinã in mod unic un stil arhitectural tradițional cu materiale de construcție moderne și cu cele mai înalte standarde de protecție și accesibilitate. Biserica aderã la cele mai recente reglementãri pentru protecție împotriva cutremurelor și a uraganelor, e prevãzutã cu lift și rampe de acces, și are o salã comunitarã spațioasã. Împlinirea visului de a ridica o bisericã ortodoxã reprezentativã pentru comunitatea românilor din Ottawa se datoreazã, în primul rând, dedicației și participãrii directe la acest mãreț proiect a preotului paroh Daniel Banu și a întregii sale familii, precum și implicãrii, dãruirii și perseverenței membrilor comitetelor de construcție și finanțare.

Misiunea Bisericii Ortodoxe Române Sfântul Ierarh Nicolae este de a oferi un mediu cald și primitor în care fiecare sã se poatã conecta cu Dumnezeu și cu membrii comunitãții. Slujitorii sfântului lãcaș se angajeazã sã împãrtãșeascã învãțãturile credinței ortodoxe române, sã ajute oamenii sã creascã în cãlãtoria lor spiritualã și sã pãstreze valorile culturale românești în regiunea capitalei naționale a Canadei.

Parohia Sfântul Ierarh Nicolae din Ottawa aparține de Episcopia Ortodoxã Românã a Americii, cu sediul la Vatra Româneascã, 2535 Gray Tower Road, Jackson, Michigan, SUA. Pãrintele Daniel Banu a fost numit preot paroh al Bisericii Ortodoxe Române “Sf. Ierarh Nicolae” din Ottawa în anul 2003, când a emigrat în Canada împreunã cu familia.

Istoria parohiei începe în anul 1980 când, odatã cu creșterea în Ottawa a numãrului de imigranți români, au început sã se oficieze, la marile sãrbãtori, slujbe în capela Bisericii Anglicane Sf. Paul și apoi la Biserica Anglicanã “Înãlțarea Domnului” de pe 253 Echo Drive din Ottawa. Prima misiune s-a format în 1986, în jurul comitetului alcãtuit din John Zaharia, Nicolae Pora, Corneliu Constantinescu, Lawrence Gafenco, Prof. Ilie Popescu, Sergiu Cioiu, Gabriela Gref Innes, Rodica Saghbini, Ada Popescu si Angele Comnene. In prezent, Parohia Ortodoxã Românã Sfântul Ierarh Nicolae este susținutã de un numãr de peste 100 de familii la care se adaugã și mulți colaboratori și voluntari.

A consemnat Liviu Pene, Președintele Consiliului Parohial

Biserica Ortodoxã Românã Sfântul Ierarh Nicolae

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*