Mormântul cu picturi din anticul Tomis va fi restaurat și va deveni muzeu cu tematică funerară

Descoperit în anul 1988, din întâmplare, mormântul cu picturi tip „hypogeum” aparținând de anticul Tomis, este adăpostit de o vreme de o construcție de tip „baracă”. Pentru că nu s-a putut vizita în mod direct această comoară a antichității, existând pericolul de a fi afectată calitatea picturilor, s-a reconstruit în cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța o cameră ce redă cu fidelitate aceste picturi. Acum Consiliul Județean (CJ) Constanța anunță că a fost emisă Autorizația de Construire pentru proiectul de salvare și punere în valoare a mormântului pictat din zona „Zorile“ – hypogeul, comoara de sub vechiul Tomis.

„În locul barăcii de astăzi, care nemulțumește pe toată lumea, vom edifica o construcție cu rol de protecție pentru mormântul monument și care va avea și funcțiune de muzeu de vizitare cu tematică funerară antică”, spune Petre Enciu, vicepreședintele CJ. El explică faptul că obiectivul principal al proiectului este edificarea unei clădiri ce va avea funcțiune mixtă, atât de protecție a mormântului, cât și de vizitare. Acolo se va organiza un muzeu unde se va amenaja, cel mai probabil, o expoziție cu tematică funerară. Valoarea lucrărilor este de 4,4 milioane de lei, bani asigurați printr-un proiect european. Conform documentației tehnice, experții vor restaura pictura murală din interiorul mormântului, vor reface arhitectura mormântului și vor realiza o structură de protecție care sa îl separe de mediul înconjurător și să asigure un anumit climat care să permită conservarea. Pentru aceasta vor amplasa aici o instalație complexă ce va permite păstrarea microclimatului interior (umiditate, lumină și temperatură).

De asemenea, va fi amenajat aici un muzeu care va găzdui instrumentele de prezentare și interpretare ale monumentului, configurate particular și care să asigure toate utilitățile administrative necesare (grupuri sanitare, lift pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, birou administrator, spațiu pentru centrala de ventilație și curte de ventilație parțial acoperită). „În mormânt nu se va putea intra, deoarece intrarea este extrem de strâmtă, dar va exista un circuit de vizitare în jurul mormântului”, adaugă Petre Enciu. Mormântul, care datează din secolul al IV-lea, din perioada lui Constantin cel Mare, a fost descoperit în 1988, în timpul unor lucrări edilitare, de către arheologii Constantin Chera şi Virgil Lungu. În interiorul cavoului, aflat sub nivelul actual al solului, au fost descoperite în sicrie de lemn corpurile a patru morţi, un schelet în stânga intrării şi altul, de copil, într-o amforă spartă. De mare valoare este pictura de pe pereţi, cu influenţe atât păgâne, cât şi creştine. Pe latura de nord a cavoului este pictată o scenă a banchetului funerar: şapte bărbaţi, doi ţinând în mâini vase rituale. Scena ospăţului funerar este prezentă şi în catacombele cu caracter creştin de la Roma. Pictura cavoului este întregită cu motive florale, arbori, animale, păsări, ce poate fi interpretată ca o evocare a paradisului. Este vorba de un cavou care a aparţinut unei familii bine situate, care trăia în secolul al IV-lea la Tomis. „Cavoul a fost construit la începutul secolului al IV-lea, pe la 330 bănuim noi, în timpul lui Constantin cel Mare, când religia creştină era acceptată de către Imperiul Roman. Cert este faptul că această criptă a fost folosită până la începutul secolului V, când după ultima depunere funerară nu a mai fost deschisă“, spunea arheologul Constantin Chera.

Prin această restaurare și reevaluare valorică a mormântului hypogeum cu picturi din anticul Tomis (actual Constanța) se aduce iubitorul de istorie (turistul) în proxima vecinătate a unui mic muzeu având ca tematică riturile funerare antice, spre a desluși cu propriile senzații și cuvinte sentimentul ce îl va încerca pe acesta. Taina vieții și a morții, trecerea peste pragurile timpului și ale spațiului, au rămas dintotdeauna unele dintre temele predilecte ale căutătorilor de adevăr. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*