„Tezaurul de la Pietroasele” este expus în premieră în Danemarca

Iată că strălucirile aurului din Dacia a ajuns și în vitrinele muzeelor din Danemarca, pe urmele vechilor dani antici, din Dacia nordului european. Muzeul Județean din Buzău (România) expune în premieră la Aarhus, în al doilea cel mai mare oraș din Danemarca, o replică după Tezaurul de la Pietroasele. Piesele de patrimoniu de la Muzeul Județean au ajuns deja la Moesgaard Museum, unde vor putea fi admirate începând din 12 noiembrie 2022. Expoziția reunește exponate din mai multe muzee europene și tratează perioada cuprinsă generic între anii 300 – 600 d.Hr.. Invitația de a fi parte a unuia dintre cele mai mari proiecte de acest fel din Europa de Nord onorează Muzeul Județean Buzău, mai ales că expoziția daneză se desfășoară sub egida Casei Regale, după cum a spus Daniel Costache, director al instituției. „Este un proiect expozițional foarte mare, organizat de Moesgaard Museum, sub egida Casei Regale a Danemarcei. Expoziția poartă numele de „OUT OF CHAOS – EUROPE (300-600 d.Hr.)”.

Noi participăm cu replica Tezaurului de la Pietroasele, pe care buzoienii o știu din expozițiile noastre permanente, și cu încă două piese din zona Pietroasele. Expoziția va avea obiecte din secolele IV, VI și început de VII. Aceste piese nu au mai ieșit din țară din anul 2007, când au fost expuse în Germania. Expoziția din Danemarca va fi disponibilă începând din 12 noiembrie, iar în data de 11 noiembrie va avea loc în prezența Maiestății Sale o recepție oficială unde va fi prezentat proiectul și expoziția”, a declarat Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău. Această expoziție e o oportunitate pentru dezvoltarea turismului regional, atragerea turiștilor din alte țări și valorificarea pieselor expoziționale din patrimoniul județean, mai spune Daniel Costache.

„Astfel, promovarea județului, atragerea de vizitatori străini precum și consolidarea imaginii instituției în mediul academic, dar și al turismului internațional contribuie la o dezvoltare durabilă pe termen mediu și lung.” Moesgaard Museum din Aarhus (Danemarca), unul dintre cele mai moderne și mai vizitate muzee ale Europei, deschide, pe 12 noiembrie 2022, expoziția „Out of Chaos”, unde vor fi expuse și obiecte din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), printre care și Tezaurul de la Pietroasa. Noua expoziție specială pune în lumină o perioadă întunecată din istoria europeană, marcată de războaie, bătălii pentru putere și valuri de refugiați, dar și de vise, speranțe și… cantități uriașe de aur. Expoziția privește o perioadă de aproximativ 300 de ani, cuprinsă între căderea Imperiului Roman de Apus și zorii epocii vikingilor, informează un comunicat al MNIR. Vizitatorii sunt introduși în lumea întunecată a perioadei de migrație, plină de haos și violență, vise și speranță. Din haos s-a născut o nouă ordine, iar un imperiu puternic s-a transformat în mai multe regate care, cu timpul, s-au dezvoltat în națiunile pe care le cunoaștem astăzi, precizează comunicatul citat.

Pentru această expoziție deosebită, Moesgaard Museum a împrumutat artefacte de la muzee din Suedia, România, Ungaria și Danemarca. Muzeul Național de Istorie a României a avut o contribuție majoră la realizarea expoziției, atât prin numărul de bunuri culturale cu care participă cât și prin valoarea excepțională a acestora, printre care se numără Tezaurul de la Pietroasa și cel de la Apahida. Timp de 100 de ani, „Cloșca cu puii de aur” a fost considerat cel mai mare tezaur din lume, până la descoperirea fabulosului mormânt al lui Tutankhamon, iar pe afișul expoziției apar reprezentările grafice ale diademei de la Gherăseni și ale pieselor din Tezaurul de la Pietroasele. Atunci când a fost descoperit, Tezaurul de la Pietroasele avea 22 de piese din care, ulterior, au rămas 12. Tezaurul a fost descoperit în primăvara anului 1837 de către Stan Avram și Ion Lemnaru când efectuau lucrări de extragere a pietrei din zonă. Singurul lucru cert este că toate piesele Tezaurului de la Pietroasa au fost lucrate de aceeaşi mână, în acelaşi atelier, în aceeaşi perioadă, formând un set, o garnitură regală.

Odobescu crede că orfevrierii au fost goţi şi o demonstrează prezentând multe alte artefacte germanice, înrudite cu cele de la Pietroasa, lucrate în tehnica „barbară” numită cloisonné, proprie orfevrăriei germanice. Cum au ajuns aurarii goţi să fabrice fibule în formă de ibis, mânere de coşuleţe în chip de panteră atacând şi să împodobească patera, ce redă o „sărbătoare a vinului”, cu ciorchini de struguri şi cârcei de viţă? Ibisul trăia în Delta Nilului, pantera, în … Orient, iar viţa de vie este a sudului Europei. (George V. Grigore)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*