Avem motive să ne fie frică de Inteligența Artificială?…

Asupra inteligentei artificiale se emit tot felul de teorii. Unii o ridică în slăvi, alții o văd ca pe Fiara Apocalipsei. Dar care este adevărul?! Ar trebui să ne bucure apariția inteligenței artificiale sau ar trebui să ne sperie?! Nu este niciun secret faptul că banalele telefoane mobile au ajuns mai inteligente decât mulți dintre posesorii lor. Nu este niciun secret faptul că unele meserii care necesită un grad înalt de precizie în execuție sau au un grad mare de periculozitate au fost, sunt sau vor fi transferate roboților. Nu este niciun secret că goana după un profit cât mai mare (și nu grija față de sănătatea omului) a făcut ca mari corporații să înlocuiască mână de lucru umană cu roboți ultra-specializați. Roboții nu cer beneficii, orar de muncă redus, liber de sărbători, roboții nu nasc și nu pot fi părinți, nu se îmbolnăvesc. Nici nu constituie sindicate. Sunt muncitorii perfecți, care nu cer nimic și dau tot ce pot. La începuturile lor, roboții au fost gândiți pentru a ușura viața omului. Chiar și acum pot fi folosiți în acest sens. Doar că progresul tehnologiei nu înseamnă doar roboți care să suplinească omul. Acum ne aflăm în zorii revoluției AI.

Nu mai departe de 30 noiembrie 2022, o nouă formă de AI a fost lansată. Se numește ChatGPT și este o inteligență artificială care învață. ChatGPT este o construcție cibernetică care poate procesa datorită structurii sale informații pentru care ar fi necesare 100 de creiere umane. Bref, ChatGPT are capacitatea de învățare a o sută de persoane dotate cu o inteligență peste medie. ChatGPT nu este un simplu robot. Este un robot care poate scrie lucrări științifice originale de nivelul oricărui student al unei universități de prestigiu. Practic, ChatGPT este un AI care a fost programat să cunoască și recunoască tehnici lingvistice și tehnici de învățare și, pe baza lor, să producă noi tipare și să continue, pe bază de tehnici de predictibilitate logică, nu doar o frază, ci o idee întreagă. Iar acea idee să conducă la alta. ChatGPT a fost primit cu aplauze, dar și cu reticență. Deja ni se spune că o asemenea forma de AI poate genera câștiguri financiare serioase.

Dar aceeași AI poate înlocui, în câțiva ani, și instituțiile de învățământ superior. Pe baza informațiilor pe care le are la dispoziție, ChatGPT poate înlocui nu doar studenții, ci și pe profesorii lor. Lungii ani dedicați studiilor, formării unui sistem de gândire, rafinării tiparului cognitiv prin care analizăm tot ce ne iese în cale sunt transformați în câteva minute de procesare a informației. Practic, ChatGPT face exact ce face un copil sau un adult – învață, reproduce și enunță pe baza cunoștințelor acumulate. Însă, mai mult decât un adult obișnuit, ChatGPT are capacitățile unui adult super-deștept. Mult mai deștept decât media majorității populației umane.

Faptul că omenirea nu mai poate ține pasul cu tehnologia este evident. Evoluția tehnologiei în sine nu ar trebui să ne sperie. Dar aici intervine factorul uman. Pentru că AI poate fi nu doar o unealtă generatoare de bunăstare, ci poate deveni o armă. Și nu ar fi pentru prima dată în istorie când o descoperire sau o invenție menită să facă bine se transformă într-o armă redutabilă. Oamenii, ca specie, au un dosar impresionant din acest punct de vedere. Pentru că AI se poate metamorfoza rapid într-o unealtă de manipulare, control și represiune. Și o face deja, pe baza acelorași tipare lingvistice și cuvinte cheie chiar acum, pe FB.

Trăim timpuri în care tehnologia ne schimbă deja de ani buni percepția asupra realității. Google și Fb au parteneriate de partajare a informațiilor care le permite amândurora sa ne livreze reclame bazate pe profilul nostru, profil creat pe căutările noastre. Amândouă controlează informația, modul în care este prezentată și ne induc și forma în care trebuie să fie percepută, procesată, înțeleasă și cum trebuie să reacționăm la ea. Practic, suntem programați de către AI fără să avem habar de ce ni se întâmplă. Și cum cea mai periculoasă armă de pe pământ nu este bomba atomică, ci modul în care este folosită informația, cine va deține controlul AI va fi stăpânul absolut al întregii planete. Și aici intervine timpul. Cine va fi primul, va lua nu doar o felie din plăcinta numită „umanitate”, ci pe toată! Pentru că dacă acum un secol evoluția în tehnologie însemna zeci de decenii, acum este vorba doar de ani. În era tehnologiei, un secol de evoluție s-a comprimat în câțiva ani. Maxim. Ceea ce astăzi este considerat „ultimă generație”, anul viitor este deja tehnologie perimată.

Ar trebui să ne temem de AI?! Această întrebare este pusă greșit. Întrebarea corectă este „În ce scop este creată AI?! Oare trebuie să ne temem de cei care o cresc?!”… Răspunsul este că nu de AI ar trebui să ne temem, ci de cei care îi fac „trainingul”. Pentru că diferența dintre bine și rău este dată doar de moralitatea, de etica celui care mânuiește unealta. Or, într-o lume în care moralitatea a început să fie prezentată drept o dovadă de primitivism, de înapoiere, nu avem absolut nicio garanție că Inteligența Artificială nu va fi folosită ca armă de opresiune. Pentru că în prezent nu roboții sunt dușmanii omului, ci el însuși. Așa a fost mereu, așa va fi mereu. Și asta deoarece chiar progresismul care ni se bagă pe gât cu polonicul nu este nimic altceva decât o altă formă de control al maselor, dezideratul fundamental al oricărei dictaturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*