Văzând că Putin vrea să le pună Herța în brațe, bubuiogii de la București au sărit ca arși: noi nu vrem teritoriile invadate de Armata Roșie! Ministrul Bogdan Aurescu a asudat tot!
Vladimir Vladimirovici Putin s-a întâlnit cu marii istorici din țara lui Rasputin pe 4 noiembrie la Sala Centrală de Expoziții Manej de la Moscova. Au participat și conducătorii cultelor religioase – Preafericitul patriah și general Gundiaev Kirill, musulmani, perciunați, zoroastrieni, animiști… Dialogul cu președintele Federației Ruse a fost coordonat de academicianul Anatolii Vasilievici Torkunov, rectorul Institutului de Stat pentru relații Internaționale de la Moscova. Pretextul propagandei oficiale a fost Ziua Unității Naționale. Înainte de începerea reuniunii, șeful statului rus a vizitat expoziția „Ucraina. La răscruce de epoci”, inaugurată la Sala Manejului în cadrul forumului „Rusia ortodoxă – spre Ziua Unității Naționale”, ediția a XVIII-a. S-au prezentat acolo fotografii unice, filme documentare, hărți și documente de arhivă, referitoare la o veche perioadă istorică: de la fondarea vechiului stat rus până la evenimentele actuale.
Vorbitorii și-au propus să editeze noi manuale de istorie, în care să se scrie adevărul despre istoria Rusiei. Nu că nu s-ar fi scris adevărul și până acum… Putin a răspuns afabil, nu-i mai tremura mâna a Parkinson nici piciorul nu-i mai era înțepenit:
– Sunt absolut de accord cu Dumneavoastră. În general, desigur, trebuie să ne străduim – am vorbit despre asta de multe ori și continuăm să vorbim despre asta tot timpul – ne vom strădui să ne asigurăm că toate cursurile noastre de istorie din școli, din universități și de pretutindeni prezintă fapte de încredere, acesta este cel mai important lucru. Este clar că, cu cât documentele sunt mai depărtate în timp, cu atât sunt mai de încredere, cu cât sunt mai aproape de noi, cu atât apare mai multă conjunctură, cu toate acestea, trebuie să ne străduim pentru aceasta, mai trebuie să separăm grâul de pleavă și să arătăm unde sunt faptele reale, și unde sunt pure invenții. Dacă expoziția noastră de astăzi este dedicată evenimentelor din Ucraina, atunci cum se poate spune că Frontul ucrainean a eliberat Europa, că Ucraina este cea care a eliberat Europa? Culmea prostiei! Și ce, au fost doar ucraineni acolo, au luptat numai ei pe acest front? Și frontal din Karelia? Numai carelienii au luptat acolo? Și cum rămâne cu Frontul de la Leningrad, leningrădenii au luptat singuri acolo? Dar Voronejul? Dar tataro-mongolii din stepă unde au fost? Este o prostie! Însă această prostie este repetată prin Europa.
La prima vedere, astfel de oameni sunt foarte respectabili – și aruncă aceste prostii în capul milioanelor de oameni. Cu siguranță, trebuie tăiat complet acest fals, este necesar să prezentăm faptele reale, ei bine, să vorbim despre ceea ce s-a întâmplat în istoria recentă și ce se întâmplă acum și ce se poate întâmpla. Întotdeauna noi am tratat și încă tratăm Polonia cu mare respect. Aceasta este vecinul nostru. Am avut momente în care am avut o relație foarte apropiată, au fost și probleme.
Evenimentele festive de acum se bazează pe fapte istorice legate, printre altele, de Polonia, de falșii Dmitrii și așa mai departe. Știm cu toții bine, acum nu voi intra în detalii. Este doar un pretext pentru a vorbi despre asta. Știm și despre ideile de a crea un mare stat „de la mare la mare” în rândul unora dintre frumoșii politicieni din Polonia – înainte de al Doilea Război Mondial, se vorbea mult despre asta, era o idee fixă – de la Marea Baltică până la Marea Neagră.
Acum vedem armele liderilor Poloniei și Ucrainei, dar ideea este vie. Și ideea de absorbție a Ucrainei nu a dispărut. Dar aproape nimeni nu știe asta. Acest lucru este doar în documentele de arhivă.
La fel de sigur – nu sigur, dar categoric – se vorbește despre ideea retrocedării acelor teritorii care au fost smulse din Polonia, trebuie vorbit direct despre aceasta, de către Stalin după al Doilea Razboi Mondial. Au fost smulse suprafețe mari, enorme din România, din Ungaria. Nu întâmplător am spus la Valdai că Rusia ar putea fi singurul garant real și autentic al statului și suveranității ucrainene. Rusia a dat Ucrainei și teritoriile sale istorice, dar voluntar, pentru a crea un spațiu cultural, umanitar, istoric unic, comun. Și acele teritorii pe care tocmai le-am menționat mai sus, au fost rupte cu forța din Ungaria, România și Polonia. Acestea sunt situații complet diferite.
Noi de bunăvoie, pentru a fi împreună, am dăruit împreună cu populația teritorii istorice, însă nimeni nu a înrebat populația, iar de acolo au fost smulse cu forța în urma războiului. Cineva ar trebui să se gândească la asta, inclusiv în Ucraina. Dar această conducere banderovistă se gândește probabil doar la banii care sunt ascunși în băncile occidentale, mă refer la conducerea politică în primul rând, dar se folosește de banderoviști pentru a câștiga favoarea celor care le controlează milioanele și miliardele în acele bănci occidentale, fără să se gândească la posibilele consecințe ale evenimentelor de astăzi. În acest sens, este foarte important să transmitem esența evenimentelor petrecute, să o facem cinstit, absolut obiectiv.
Acum vreau să revin la ceea ce vorbea tânărul Dumneavoastră coleg din stânga. El a vorbit despre schimbarea predării eurocentrice a istoriei în școlile și universitățile noastre. Credeți și dumneavoastră la fel, ca rector al Institutului de Stat de Relații Internaționale din Moscova? Sau tot credeți că nu e nevoie să schimbați nimic aici?
A.Torkunov: Voi spune sincer că lucrăm deja la un manual de istorie extrem de cuprinzător, unde, bineînțeles, se va acorda o mare atenție Europei, dar, în același timp, dezvoltarea Rusiei va fi prezentată pe fundalul dezvoltării din alte regiuni și din alte țări, care, de altfel, au avut un impact semnificativ asupra…
Vladimir Putin: Dezvoltarea Rusiei va fi prezentată pe fundalul dezvoltării altor țări sau vor fi arătate alte țări pe fundalul dezvoltării Rusiei?
Alexei Torkunov: Vă spun, domnule președinte, citesc ce am scris acum și mă gândesc cum să găsesc un echilibru, este foarte greu, dar cred că vom găsi un asemenea echilibru.
Vladimir Putin: Nu este ușor, sunt de acord.”
Mă opresc aici, desi dialogul despre adevărul istoric din Rusia a fost foarte interesant, mai ales pentru admiratorii lui Vladimir Putin din România, care ar fi dispuși să întoarcă armele dacă ar putea. Nu mă refer aici doar la conserve.
Văzând că Putin vrea să le pună Herța în brațe, bubuiogii de la București au sărit ca arși: noi nu vrem teritoriile invadate de Armata Roșie! Ministrul Bogdan Aurescu a asudat tot: „Ministerul Afacerilor Externe al României respinge aserțiunile exprimate de Președintele Federației Ruse în discursul susținut cu ocazia Zilei Unității Naționale, care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina. MAE subliniază că războiul de agresiune declanșat de Rusia la 24 februarie reprezintă o încălcare gravă și brutală a principiilor de drept internațional, inclusiv a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei. In acest context, România reafirmă susținerea sa fermă pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internațional.”
Noi nu vrem nordul Bucovinei, nu ne interesează românii din nordul Maramureșului, din sudul Basarabiei, nu ne interesează nici gușterii de pe Insula Șerpilor pentru că s-au aruncat toți în mare de frica lui Putin. Noi acceptăm pentru România decizia celor doi criminali ai istoriei – Stalin și Hitler. Unii pretind că așa am ajuns proștii continentului. Sigur, am vorbit și noi despre Pactul Molotov-Ribbentrop, dar era la modă, nu ne dădeau pace balticii, am spus și noi niște prostii în ton cu epoca.
I-a obligat cineva să dea acest comunicat? Au devenit mai loiali în ochii ucrainenilor? S-au dat mai bine cu americanii? Nu cred…
Lasă un răspuns