Fenomenul Basarabi și vasul ceramic cu „dinți de lup”…

Pentru iubitorii de cultură, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galaţi, expune din colecțiile sale un bun cultural muzeistic datat din perioada Primei Epoci a Fierului, respectiv un vas ceramic din tumulul 53, descoperit în localitatea Matca (jud. Galaţi), parte a Fenomenului Basarabi. Exponatul a fost descoperit de către arheologul Mihalache Brudiu în anii ’80 cu ocazia unor lucrări topometrice efectuate în judeţul Galaţi.

Cercetările arheologice privind fenomenul Basarabi în sud-estul Moldovei au debutat în anii premergători celui de-al Doilea Război Mondial cu descoperirile din aşezarea de la Poiana –Tecuci. Ulterior, acest stil ceramic este cunoscut graţie descoperirilor realizate de către Ion T. Dragomir şi Mihalache Brudiu la Ţigăneşti, Drăgăneşti, Suceveni – Stoborăni, Brăhăşeşti – Bursucărie, Vînători, Piscu, Ijdileni – Frumuşiţa, la care se adaugă şi două descoperiri cu caracter funerar – Matca şi Lunca. La Matca (Câmpia Cuvurluiului) locația cunoscută ca „Tumulul 53” reprezenta o movilă funerară cu trei morminte diferite, aparținând perioadei epocii bronzului, culturii Basarabi și secolului al XI-lea d.Hr.. Inventarul mormântului „Basarabi” ce cuprindea un schelet aflat în partea de nord a movilei, avea ca inventor funerar două vase ceramice. Unul dintre ele reprezenta o cană din pastă neagră fină, corodată parțial, cu înălțimea de 20 cm.,, diametrul gurii de 13 cm. și diametrul maxim de 24 cm.. Cel de al doilea vas are corpul sferic, marginea evazată și baza dreaptă. Cana studiată este realizată din pastă neagră fină. Toarta pornește de la marginea gurii, iar la bază se prinde de umărul cănii. Pe umăr se găsesc trei proeminențe ce ajută la susținerea vasului pe palme (symbol trinitar). Pe partea superioară a gâtului se află un registru ornamental, constituit din două grupe ornamentale.

Prima grupă situată sub buză este realizată prin incizare și impresiune, având ca ornament două șiruri de „S”-uri dispuse orizontal și încadrate de câte o linie incizată. Imediat sub acest grup se află cel de al doilea, constituit dintr-o bandă de patru caneluri orizontale. Un al doilea registru se află pe umărul vasului format din două grupe, cel superior realizat prin incizie și impresiune. Ornamentale se compun din două șiruri de „S” – uri dispuse orizontal, iar fiecare dintre aceste ornamente sunt dispuse alternativ. Sub acest grup se află o bandă excizată care arcuiește ritmic între cele trei proeminențe și baza torții, având în interior o bandă în zig – zag. De asemenea este ornamentată partea exterioară a torții. De menționat existența simbolului „dinți de lup” (sau „dinți de fier-ăst-rău”), element geto-dacic relevant, existent pe multe elemente de tezaur material (pe cupe și vase, pe armuri și elemente de harnașament, etc.) și spiritual (brâu ce înconjoară templele și bisericile, ca element de protecție), folosit și în prezent. Aici, desenul „dinților de lup”, protejează conținutul vasului de influențe nefaste.

Cultura Basarabi este o cultură arheologică din România, datată între secolele VIII – VII î.Hr., legată istoric de cultura Hallstatt din perioada epocii fierului. Perioada cuprinsă între secolele IX – VII î.Hr. (acum aprox. 3000 de ani) este caracterizată de răspândirea dinspre zonele sudice și sud-vestice printr-un stil ceramic cu un desen realizat prin incizii, excizii și imprimeuri încrustate de culoare albă și îmbrăcate în motive geometrice, hașurate și cu spirale meandrice. Această manifestare ne este cunoscută sub denumirea de „fenomenul” Basarabi și este cunoscută ca cea mai reprezentativă civilizație din spațiul carpato – balcanic. Din punct de vedere geografic, fenomenul Basarabi se regăsește pe un spațiu ce cuprinde Voivodina, Serbia (Valea Moravei) sudul Crișanei, Banatul, jumătatea de sud a Transilvaniei, zona de câmpie dintre Oltenia și Muntenia și sudul Moldovei (pentru teritoriul României), iar în bazinul Nistrului mijlociu se identifică cu grupul Șoldănești, fiind considerat variant estică a fenomenului Basarabi. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*