De la ultima invazie din 1944, rușii ne-au adus într-o situație bizară: dacă Putin va bombarda cele șase județe basarabene, unde 85% sunt români, noi nu putem interveni ca să-i apărăm. Vom sta pe prispă și ne vom uita cum îi omoară pe conaționalii noștri. Nu ne lasă NATO pentru că este „o organizație defensivă” și nu ne lasă nici bubuiogii care conduc România fiindcă ei au altă „agendă”. Nu mă mai refer la Klaus Iohannis, ar fi redundant. Dar uite ce face Marcel Ciolacu, șeful PSD, cel mai mare partid din România. Deja se vede prezidențiabil și își freacă ceafa groasă de guler, ca un gânsac îndrăgostit. Siguranța lui vine de la Ivan Ceban (mai nou, Ion Ceban, mai precis Ciobanu, primarul Chișinăului), pe care Ciolacu l-a ajutat cu bani publici din România. PSD vrea să cumpere tingiri și tigăi, raine și tigane, rânele și laboși pentru alegătorii de peste Prut ca să-l voteze pe Marcel. Ceban este considerat viitorul lider al taberei pro-Kremlin din Republica Moldova și potențial contracandidat al Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din 2024.
Ciolacu știa că Ivan Ceban a interzis postul Radio Chișinău, care aparție Societății Radio România, dar ce-are a face? La fel ca Mircea Snegur altădată, Ceban a venit la București „ca sî ni țînim di neamuri”. Noi de neamuri ne-am ținut și nimic nu am făcut, iar acum românii de peste Prut au rămas singuri în fața rachetelor unui nebun. „Una dintre principalele întâlniri ale lui Ceban a fost cu Marcel Ciolacu și Paul Stănescu. Ceban a scris pe Facebook după întâlnirea cu liderii PSD că printre subiectele discutate s-au numărat „lansarea și perspectivele Mișcării Alternativa Națională (MAN – noul său partid)”, dar și despre potențialul de colaborare cu partea română”, relata G4Media. Într-o vizită pe care a efectuat-o în România la începutul acestui an, edilul Chișinăului a fost primit de către Marcel Ciolacu (președintele PSD și al Camerei Deputaților) și senatorul PSD Paul Stănescu, miniștrii Cseke Attila și Alexandru Rafila, Hubert Thuma (președintele CJ Ilfov), Ionel Arsene (șeful CJ Neamț), Petre Neagu (președintele Consiliului Județean Buzău).
Fiindcă nici Marcel nu credea ce scrie presa, iată că a venit raportul Trezoreriei SUA cu privire la circuitul banilor dinspre agenții FSB spre Ceban. „Deși eforturile de a influența alegerile din 2020 și 2021 din Moldova au eșuat, Kremlinul continuă să organizeze acțiuni pentru a readuce la putere un guvern pro-rus. Recunoscând pierderea sprijinului popular pentru vechea elită politică pro-rusă a Moldovei, echipa lui Gudilin (Iurii Igorevici Gudilin, personaj aflat pe lista de sancțiuni a SUA) a oferit sprijin unui grup politic de opoziție, Mișcarea Alternativă Națională (MAN). Aceste eforturi de influență sunt strâns coordonate cu utilizarea energiei de către Moscova ca armă politică împotriva guvernului Republicii Moldova. Printre eforturile sale de a submina guvernul, echipa lui Gudilin a plănuit să angajeze o echipă permanentă pentru a posta comentarii pe rețelele de socializare și transmisiuni online. Gudilin a lucrat cu un manager al Agenției de Cercetare pe Internet, sancționată de SUA, pentru a înființa această «fabrică de troli»”, se arată în raportul american.
În timp ce fătucile din presa noastră se dădeau de ceasul morții dacă Elon Musk a venit sau nu la Castelul Bran, un alt Elon (Ilan Șor) i-a plătit pe toți bețivii din chibuțul de la Orhei să facă demonstrații violente la Chișinău. Ilan Șor este un alt agent rus, emigrat în Israel, care este urmărit penal pentru devalizarea celor trei bănci din Respublika Molotov.
Între timp, basarabenii au dat opaițul jos din pod. Centrala de la Kuciurgan din Transnistria, controlată de ruși, refuză să ma idea curent electric pentru populație. Este evident de unde vine comanda pentru exercitarea terorii. Și atunci, Maia Sandu a venit la București azi și a ținut un discurs dramatic în Parlament: „Astăzi, în numele Republicii Moldova, vă spun „mulțumesc” și, în numele tuturor cetățenilor noștri, „vă rog”. Trecem printr-o criză energetică majoră și riscăm să rămânem fără gaze și electricitate. În această iarnă, pentru consumatorii moldoveni, tariful la gaze a crescut de șase ori în ultimul an și este de 2 ori mai mare decât în România. La fel de gravă este situația în ce privește electricitatea. După ce Federația Rusă a bombardat rețelele ucrainene, Gazprom a redus în jumătate volumul de gaze livrat Moldovei, iar furnizarea de electricitate din stânga Nistrului pentru luna viitoare a devenit incertă. (…) Știu cât de greu e să oferi ajutor atunci când e greu și în casa ta. Dar astăzi trăim vremuri cu adevărat dramatice și decisive. Și avem nevoie unii de alții. Trăim realitatea unui război îngrozitor la hotarele noastre. Un război care ucide oameni nevinovați în Ucraina și care pune în pericol libertatea noastră, a tuturor, în această regiune. Războiul este tot mai aproape. Rachetele rusești care țintesc infrastructura ucraineană cad și de pământul nostru. S-a întâmplat chiar ieri.”.
Ce se poate face în asemenea circumstanțe? Trebuie să valorificăm oportunitatea. Basarabenii nu vor fi acceptați în UE și în NATO. Gânditorii au țintă numai Ucraina. Până nu e prea târziu, trebuie să mutăm frontiera pe Nistru ca să ne putem apăra mai bine. După decretarea reunificării în cele două parlamente, Rusia nu mai poate ataca o țară membră NATO.
Altfel, orice dezastru este posibil.
Lasă un răspuns