Klaus Iohannis i-a acordat „Steaua României” mancurtului Marian Lupu

Probabil că puțini români își mai aduc aminte de Marian Lupu, un plăvan de la Chișinău, care avea manifestări anti-românești, comparabile cu derapajele lui Vladimir Voronin sau ale lui Igor Dodon. Racolat de agenturile rușilor, individul dădea declarații grobiene contra României, desi venea dintr-o generație nouă de politicieni basarabeni. Spre comparație, Mircea Druc, premierul care a avut un rol decisiv în reformele de la Chișinău, în apropierea Basarabiei de România, nu este măcar invitat la ceremoniile de la 1 decembrie de la Cotroceni. O notă proastă pentru Președinția țării noastre, dar de unde nu e nici Dumnezeu nu cere… Redăm mai jos protestul unor politicieni basarabeni, indignați că Marian Lupu a fost dăruit cu ordinul cel mai înalt al României.

Apelul deputaților care au votat Declarația de Independentă a Republicii Moldova

față de Rusia imperială la 27 august 1991

Noi, un grup de Deputați ai Poporului din Parlamentul Independenței (1990-1994), votanți și semnatari ai Declarației de Independență a Republicii Moldova la 27 august 1991, Declarația legitimată prin votul unanim al delegaților plenipotențiari la Marea Adunare Națională, observăm de mai mulți ani o tendință părtinitoare, inexplicabilă în acordarea Înaltei distincții „Steaua României” unor cetățeni ai Republicii Moldova care, fie au colaborat cu regimul sovietic de ocupație, fie au adus prejudicii cauzei naționale, promovând românofobia la pachet cu moldovenismul primitiv, de sorginte stalinistă.

Astfel, în anul 2000 cu această distincție a fost decorat ex-președintele Republicii Moldova dl Petru Lucinschi, care în perioada Puciului de la Moscova din august 1991 deținea funcția de membru al Comitetului Central al Partidului Comunist al URSS, iar în calitatea sa de Deputat al Poporului în Parlamentul Republicii Moldova nu a semnat și nici nu a votat Declarația de Independență. Lista colaboraționiștilor, turnătorilor, agenților poliției politice (KGB) şi cântăreților Puterii Sovietice, care a salvat Basarabia de sub jugul „ocupanților români”, cuprinde destule nume obscure sau total anonime decorate de statul român, fapt ce a trezit şi trezește nedumerirea şi revolta cetățenilor din Republica Moldova. Cu mare regret, constatăm că zeci şi sute de luptători, care au constituit nucleul Mișcării de Eliberare Națională şi Renaștere Românească în perioada 1986-1992, şi au riscat cu viața proprie şi familia, nu s-au învrednicit nici de o atenție sau distincție din partea statului român, fiindcă au considerat umilitor să bată la ușa Ambasadei României sau să alerge la Bucureşti să-şi afișeze contribuția la procesele de deșteptare națională şi integrare a R. Moldova în spațiul românesc.

Și mai jignitor este faptul decorării recente a dlui Marian Lupu care: a) În raport cu adoptarea Declarației de Independență a calificat această acțiune firească a întregului popor ca act regretabil, care a dus la destrămarea fostei URSS; b) În calitatea sa de Președinte al Parlamentului avea obligația sacră, constituțională de a asigura intangibilitatea documentelor fundamentale, constitutive ale statului Republica Moldova. Astfel, Marian Lupu a neglijat obligațiile ce îi reveneau şi nu a organizat măsurile pentru securizarea arhivei parlamentare şi a favorizat ca în ziua de 7 aprilie 2009, să fie distrusă Declarația de Independență prin ardere sau răpire (a fost intentat și dosar penal pe faptă). Tot în această perioadă unii tineri au trecut prin coridorul morții, acțiuni întreprinse de organele de forță cu acordul tacit al lui Marian Lupu.

Pornind de la cele invocate facem Apel la responsabilitate şi solicităm, Excelența Voastră dlui Klaus Iohanis, Președinte al României, abrogarea Decretului prin care dlui Marian Lupu i-a fost acordat Înalta decorație „Steaua României”.

Cu recunoștință față de poporul român, care susține românimea din stânga Prutului,

Arseni Alexandru,

doctor habilitat în dreptul constituțional, Deputat al Poporului (1990-1994), Votant şi semnatar al Declarației de Independență;

Alecu Reniță,

deputat al Poporului (1990-1994; 1998-2001), votant şi semnatar al Declarației de Independență;

Pintilie Pîrvan,

Doctor în științe agricole, conferențiar universitar,
deputat al Poporului (1990- 1994), votant și semnatar al Declarației de Independență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*