Rusia îi „oferă” României nordul Bucovinei și toată provincia Vinnița din Ucraina! Invitație la pradă! Ce ne-am putea dori mai mult? Dmitrii Medvedev, fost premier și ex-președinte al Rusiei, care deține acum funcția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, s-a gândit că n-ar fi rău să se joace și el cu destinul națiunilor europene, ca orice rus ajuns așa de sus: a publicat o hartă în care Ucraina este redusă la dimensiunea unei unghii pe harta Europei. În schimb, România „primește”, fără să ceară, nordul Bucovinei și toată provincia Vinnița din Ucraina! Ca să putem controla Vinnița, „ne dăruiește” și „o punte” între regiunea Cernăuți și Vinnița. Polonia își ia Liovul înapoi, Ungaria primește Slatina și nordul Maramureșului. Ucraina, strivită de Rusia și Belarus, se alege doar cu teritoriile din jurul Kievului, fără nicio ieșire la mare. Rusia revine la gurile Dunării, dar lasă Transnistria în componența Republicii Molotov, ca un cui al lui Pepelea, adică așa cum este și în prezent. „Menținerea Transnistriei și a Republicii Moldova atestă că Rusia nu a renunțat încă la dezmembrarea României”, consideră Mircea Druc.
„Potrivit lui Dmitrii Medvedev, așa văd analiștii occidentali împărțirea acestei țări, notează publicația „Vedomosti” din Rusia. Conform hărții publicate de Medvedev, șapte regiuni merg spre Polonia, una în Ungaria, două în România, iar 13 regiuni și Crimeea către Rusia. Astfel, Ucraina va cuprinde doar regiunea Kiev. „Analiștii occidentali cred că acesta va fi de fapt cazul”, a remarcat vicepreședintele Consiliului de Securitate. Pe cea de-a doua hartă publicată, Ucraina a fost complet restaurată în interiorul granițelor de până în 2014. „În creierul președintelui Ucrainei, afectat de substanțe psihotrope, a apărut următoarea imagine a viitorului strălucit al țării sale”, a spus Medvedev.
Oleksiy Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, declara anterior că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat să elaboreze un plan de preluare a controlului asupra teritoriilor sudice ale țării, care sunt acum ocupate de trupele ruse. Reznikov a menționat că numărul forțelor armate ucrainene ajunge la 700.000 de oameni, în total, aproximativ 1 milion de oameni pot fi implicați în ostilități, alături de Garda Națională a Ucrainei, polițiști și grăniceri.
Pe 12 iulie, Vadim Skibițkii, reprezentant al Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Ucrainean al Apărării, a declarat că ofițerii de informații ucraineni se pregătesc să îndeplinească sarcina stabilită de Zelenski de a elibera sudul. Ulterior, Aleksei Arestovici, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, a explicat că trupele ucrainene nu aveau sisteme mobile de apărare aeriană și vehicule blindate pentru contraofensivă. Pe 20 iulie, Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a anunțat că obiectivele geografice ale operațiunii militare speciale a Rusiei în Ucraina s-au schimbat. Lavrov a precizat că acum nu este vorba doar de Republicile Populare Donețk și Lugansk, ci și de o serie de alte teritorii. A doua zi, Medvedev a mai spus că trupele Ucrainei trebuie mutate nu doar departe de Donețk, dar „cu mult mai departe”.
Indiferent ce orori ar face însă, Rusia are aliați chiar și în America. Anthony Blinken, secretarul de stat al SUA, rezistă presiunii Congresului de a recunoaște Rusia drept „sponsor de stat al terorismului”, scrie ziarul „The New York Times”. Potrivit publicației, șeful Departamentului de Stat este sub presiune pe această problemă de câteva săptămâni. Dar, în ciuda atracției emoționale, Blinken rezistă unei mișcări care l-ar putea obliga să impună sancțiuni aliaților SUA, care fac afaceri cu Rusia. Senatul SUA a adoptat o rezoluție săptămâna aceasta prin care cere Departamentului de Stat să declare Rusia drept „sponsor de stat al terorismului” din cauza evenimentelor din Cecenia, Georgia, Siria și Ucraina. Anterior, oficialul de la Kiev s-a adresat Washingtonului cu același apel. Blinken, la rândul său, a spus că Statele Unite vor verifica acțiunile Rusiei în Ucraina pentru respectarea criteriilor stabilite. În același timp, el a recunoscut că adăugarea Moscovei pe lista „sponsorilor terorismului” s-ar schimba puțin pentru aceasta în termeni practici. Cu toate acestea, Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților, a avertizat că Congresul însuși va pune Rusia pe listă dacă Departamentul de Stat nu o va face.
Potrivit lui Dmitrii Peskov, secretarul de presă al președintelui Rusiei, Kremlinul este extrem de negativ cu privire la posibilele consecințe ale acestui pas pentru relațiile dintre cele două țări. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, a subliniat că Moscova consideră că astfel de declarații ale Washingtonului sunt o mișcare de propagandă, dar va răspunde dacă va fi necesar.
Ministerul de Externe al României a reacționat la declarațiile lui Dmitrii Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, care a spus că Moldova și România ar urma să recreeze „proiectul România Mare” sub conducerea „integratorilor de la Bruxelles”. România consideră că declarația lui Medvedev este „parte din retorica falsă a Kremlinului”, iar decizia de a acorda Moldovei statutul de candidat la UE este o „realizare istorică”. Anterior, Dmitrii Medvedev i-a numit pe politicienii moldoveni trădători, acționând „după prescripțiile curatorilor europeni și de peste mări” și a avertizat că „în Transnistria locuiesc aproximativ 200.000 de cetățeni ruși”
„Declarațiile lui Dmitrii Medvedev, în urma deciziei istorice a Consiliului Europei din 23-24 iunie de a acorda statutul de candidat UE pentru Republica Moldova și Ucraina, fac parte din retorica falsă a Kremlinului, care ne este deja familiară, răspândirea în Moldova atât înainte, cât și după agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei. Această reacție, pe lângă un grad ridicat de dezamăgire, mărturisește un lucru: decizia Consiliului Europei de a acorda Moldovei statutul de candidat este decizia corectă și reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o confirmare a vocației și orientării europene a Moldovei. și cetățenii săi. Această decizie reprezintă, pe de o parte, începutul unui drum ireversibil către integrarea deplină a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, din care face parte, și, pe de altă parte, o nouă confirmare a valorii strategice a politicii de extindere a UE.”, a scris ministerul într-un comunicat. Că MAE dovedește din nou o lipsă crasă de reflexe românești este de-acum o axiomă. Așa cum scrie axiomatic „agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei”. Nu știam că există și „agresiune legală”… Nu ne spune MAE ce crede despre darul Kremlinului.
Asemenea tatonări din partea Moscovei au mai fost. Mai întâi, a fost Vladimir Wolfovici Jirinovskii, bufonul țarului Putin. „Moldovenii sunt români, așa este. Să plece dracului de-acolo în România că Basarabia este pământul Rusiei”, spunea roșcatul. La reuniunea NATO de la București, Putin a răbufnit când a văzut că George W. Bush vrea să primească Ucraina în NATO. „Ce vrei să faci, George? Ucraina este un stat artificial, ea cuprinde teritorii din Rusia, din România, Polonia și Ungaria. Ce vrei să faci?” Vladimir Wolfovici Jirinovskii a trimis chiar și o scrisoare către guvernele Poloniei, României și Ungariei ca să participle la prăduiala Ucrainei. Acum a venit Medvedev cu aceeași ofertă. Și dacă toate aceste țări ar accepta? Cum s-ar comporta atunci Rusia?…
Lasă un răspuns