Am „urmărit cu interes”, ca să citez un clasic în viață, briefingul de presă oferit de Guvernul României la sfârșitul ședinței de guvern din data de 27.07.2023 unde s-au aprobat normele metodologice pentru aplicarea OUG 90/2022 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituțiile de credit și alte măsuri „benefice”. La briefing au participat purtătorul de cuvânt al Guvernului, doi miniştri și un secretar de stat. Primul care a luat cuvântul a fost domnul Adrian Câciu, ministrul finanțelor. Mi-a plăcut cum a spus el „instituțiile de credit” în loc să spună bănci.Grijuliu domnul Câciu, nu cumva să facă cineva legătura între bănci sau bancheri și cei care ne despoaie.Instituțiile de credit e mai pe ocolite un pic, poate să fie oricine. Am înțeles eu că și călăii pe vremuri aveau fața acoperită, dar nu știu de ce. Mi-a mai plăcut că domnul Câciu Adrian când a spus cui se adresează măsurile de ajutorare, a spus: „pentru români, sau mai ales pentru cetățeni”. Adică de aici trebuie să înțeleagă cetățenii altor țări care s-au împrumutat la bănci în România, că și ei vor fi ajutați de statul român că e și ei oameni, pardon cetățeni. Alooo, Ucraina, se aude? Pajalusta!
Întrebat ce câștigă românul de pe urma acestei „oferte” guvernamentale, domnul Cîciu s-a apucat să spună ce câștigă băncile, adică amânarea ratelor o perioadă, dar cu plata dobânzilor aferente la scandență sau terminarea țepei numită absurd ajutor. Cum să fie ajutor, când te amână, dar cu creșterea dobânzii, acuma când încă nu ai intrat de tot în rahat, pe considerentul că vei ieși din el cu dobânzi cu tot peste nouă luni când nu mai ai nici subvenții la apă gaze și lumină și ești băgat până peste urechi în datorii? Dar, pentru că e și el om, la un moment dat l-a luat gura pe dinaințe și a admis că „Singura facilitate de care beneficiază, sau „nu singura” este pentru cei care beneficiază de prima casă”. Corectarea a venit târziu, porumbelul îi ieșise din gură, iar gura mincinosului adevăr grăiește… când îl ia pe dinainte.
A mai vorbit domnul Cîciu despre eforturile pe care trebuie să le facă fiecare minister, structură, pentru a „ajuta” financiar „România” adică să își reducă cheltuielile cu cam zece la sută. Păi dacă Mutherland a cerut supușilor europeni să strângă cureaua și să îi ajute pe cei mari și nevoiași că nu mai au bani de concedii, ne aliniem și noi și cerem subordonaților să facă reduceri, benevole ca să îngrășăm bugetul impotenților care până acuma au bătut berbunca, sau au dat tot altora ca să arate că „noi e omenoși” și acum ne cer nouă sa facem curbe de sacrificiu. Mai… usor cu cheltuielile pentru cetățeni, cam asta este deviza. Întrebat cât se va lua și de la ce ministere, domnul Câciu a zis „că reducerea cheltuielilor la fiecare minister, este un „Jalon”, la fel ca la PNRR. Vom vedea la rectificare”. Ei, vedeți? Noi mâncăm sârmă ghimpată și … facem cale ferată, că așa spune jalonul.
A urmat la rând ministrul Economiei, domnul Florin Spătaru. Acesta, a pomenit de alte sacrificii, la gaze, pe care UE tocmai le-a… recomandat iar românii au „achiesat”. A zis domnia sa, întrebat fiind dacă se prevede o raţionalizare a gazului pe timpul iernii, că a avut o întâlnire cu reprezentanți ai industriei grele și că va menține comunicarea cu ei. Te doare moțul de la bască și alta nu. Jurnalista îl întreabă ce industrii vor fi „rugate” să facă economii la gaz, iar el spune că a vorbit cu ei și va continua să vorbească. Ca prostu’, aș completa eu.
Întrebat, totuși asupra cărei ramuri se vor aplica restricții, el raspunde că fiecare ramură, firma, trebuie să îşi facă niște calcule. Întrebat dacă se vor aplica măsuri asupra companiilor private, domnul ministru a zis că el nu poate spune, sunt date care nu se ofera publicității, pentru că e vorba de companii private.Unde e moțul ăla de la bască? Cum adică Guvernul României nu le poate impune chiar nimic nimic privaților? Păi atunci de ce au amendat până i-au durut metatarsienele și i-au desființat pe micii privați, dacă nu se pot băga în deciziile lor, afacerile lor? Aaaaa domnul vorbea despre marii privați, marile concernuri și retaileri. Ssssss, ușor, mergeți pe vârfuri să nu se supere că pleacă de la noi și adio peşcheșuri.
Întrebat dacă e posibil să urmeze măsuri negative în urma sacrificiilor cerute și micșorării bugetelor, domnul ministru a spus că nu are o situație cu companiile sau formele în care care vor fi afectate, nu există informatii că vor apărea trimiteri în șomaj. Păi cine o fi prost să se laude?
Deci după ce au dat legi, au discutat în guvern de le-au ieșit ochii… de la ciorap, au stabilit metodologii de aplicare a legilor, întrebați ce măsuri se iau concret și împotriva cui, domnii miniștri dau din colț în colț, nu pot spune nimic concret, nu pot să intervină în activitatea… firmelor private. De fapt, de ce mă mir, și domnul Ciucă întrebat, după „noapte pungilor cu benzină” dacă firmele private vor reduce prețul combustibililor, a răspuns că încă nu știe, că nu au discutat această variantă, că „vom analiza”. Cum e turcu și pistoalele, fără plumbi, fără praf de pușcă, fără cremene, fără amnar.
Legat de criza… gazelor, a mai intervenit și purtătorul de cuvânt care ne anunță, ca un veritabil meteorolog, că „Va urma o răcire voluntară”. Domnule, oamenii ăștia inventează pe bandă rulantă. Vorba lui săracu’ Arghezi, „din bube mucegaiuri și noroi…” ăștia ne dau și pielea înapoi. Auzi, „răcire voluntară”, cică să înghețăm voluntar, că așa vrea maica Germania. Cât cinism! „Ba p’a mamei dumitale” i-ar fi răspuns tata-mare, purtătorului de vorbe.
A urmat la rând domnul George Niculescu, un fel de Bachide de pe la ministerul energiei, căci ministrul de resort era pe la SUA, să semneze probabil nește contracte pentru gaz ieftin rusesc lichefiat, livrat de SUA la prețuri „dezghețate”, probabil cu nave chinezești, ca să îi ardă pe comuniști… mama lor de dușmani! Domnul secretar ne anunță victorios că s-a discutat la nivel U.E. varianta unei reduceri cu 15 la sută a consumului de gaze, voluntară, (ca și înghețul) care, daca va fi nevoie, se poate transforma în reduceri obligatorii. Pricepeți tactica cavalerilor teutoni? Ne anunță acuma, că urmează o perioadă de „restricții voluntare”, așa, să nu zicem noi că ne scalpează, să stăm liniștiți, face fiecare ce vrea, dar, dacă nu apare Baba Vanga, Maica Tereza sau Fecioara Maria cu niște conducte cu gaz în spinare până la iarnă, (că americanii au încercat cu saudiții, dar nu a mers jucăria) nu vor avea ce face vom trece forțat la îngheț, că ne vor da căldură cu picătura. O picătură pe zi, dacă nu cumva la două-trei zile. Dar voi stați liniștiți nu vă obligăm acuma, doar la toamnă, când vine frigul. La toamnă vor opri gazele fără să mai anunțe, că doar ne-au spus de acuma, dar nu am fost noi atenți.
Și întrebat dacă România va fi în situația să facă restricții la toamnă (întrebare prostească, pentru că dacă va fi directivă europeană, nu doar că va impune restricții, ci va și „împrumuta” statele care nu vor avea, adică Germania, care la solicitarea partenerului strategic și-a tăiat conducta de sub picioare) domnul Niculescu a dat un răspuns care l-ar putea costa cel puțin postul. Domnia sa a răspuns pe lângă întrebare, că „Romania si-a dorit întotdeauna independența energetică. (?)”. Și Ceaușescu și-a dorit-o încă de pe timpul când nu îi spunea nimeni ce producție de gaz să scoată și câtă motorină să producă (Se aude nea Nicule? Motorină 55). Păi cum să spui tu măi Georgele, că ne dorim independența energetică și poate vrei și financiară, când domnul Shultz ne dictează și feliile de salam din sandwich?
Băăăăă, dacă te aude Ursula mergi în Walhala de nu te vezi. Ai grijă, să nu mai spui prostii anul ăsta, stai acasă, că tot vine cocoaşa a VI-a. Interesant este că chiar dacă să zicem că vom avea rezervele de gaze necesare, tot vom aplica directiva dacă Mama Germanie decide și e în pana prostului, că așa suntem noi, foarte buni executanți. Întrebat ce poziție a avut România la ședința unde s-a decis curba de sacrificiu de 15 la sută, domnul Niculescu a spus că România a avut o poziție moderată. Întrebat ce înseamnă moderată, a răspuns că nu are informații, nu a fost acolo. Păi nu trebuie să fi fost acolo ca să știi domnule secretar de stat, trebuie doar să știi ce a făcut România în ultimii 32 de ani. Poziția a fost una clasică. Numai că Georgel nu știe dacă capra este poziție, animal ierbivor, sau dispozitiv de tăiat lemne. Asta îl încurcă pe el.
Întrebat ce ramuri vor fi mai afectate de reduceri, domnul secretar de stat, cu voce gâtuită a zis că nu știe, dar poate spune cine nu va fi afecatat, și anume consumatorii casnici, IMM-urile, infrastructura si producătorii de energie. Aici domnul secretar a minciunit, pentru că directiva Europeană nu exclude consumatorii casnici, ba eu aș zice că pe ei va fi bătaia peștelui. Și bineînțeles că dacă consumatorii casnici nu reduc consumul, iar privații nu pot fi obligați, de la cine să obții reducerea, de la primării, sedii de partide si ministere, că astea au mai rămas? Vezi Georgele că nu iese socoteala și iese minciuna afară ca uleiul?
Și acuma bomba: Privind amploarea reducerilor consumului domnul ministru a precizat că reducerile se vor face proporțional până la gradul de suportabilitate tehnică. Ați auzit oameni buni? Deci au în vedere să reducă consumul de gaze până la limita la care pot suporta centralele să funcționeze, probabil limitele scrise în cartea tehnică, nu cele reale. De oameni și gradul lor de suportabilitate nu a spus nimeni un cuvânt. Așadar, pregătiți-vă!
A mai spus domnul Niculescu, cum că HG 715/2022 va trebui modificată. Acest regulament prevede situația de criză în aprovizionarea cu gaze, deci trebuie să se umble la el și să stabilească noi definiții și interpretări ale crizei, ca să poată lua ei măsurile pe care le vrea Germania. Dacă Shultz strănută, în România se instituie situație de criză, de forță majoră, de asediu, dacă pe Zelensky îl doare în gât, instituim starea de mobilizare, dacă își bagă bețișorul invers în ureche e jale, mergem la război. Cam asta se pregătește la guvern, ca să poată ei să doarmă liniștiți.
A fost întrebat Georgel, dacă există o prevedere care să ceară companiilor să aplice voluntar reducerea consumului de gaz? „Nu este instituită nicio obligație. Dar guvernul a cerut sau cere companiilor să aplice voluntar reducerea consumului? Nu putem face așa ceva. Ce industrii pot reduce consumul? V-am spus cine. Nu va reduce. Ce campanii de informare a populației la nivel național privind reducerea consumului de gaze naturale se au în vedere? Păi ca și cele care recomandă reducerea consumului de zahăr si grăsimi. Am văzut că ședința de guvern s-a ținut cu masca pe figură. Care este intenția guvernului având în vedere că alte guverne deja au reintrodus purtatul măștii în mijloacele de transport în comun.”
Purtătorul de cuvânt: „Trebuie să ținem cont de situația actuala, si recomandăm purtatul măștii în spații aglomerate, nu sunt obligații dar recomadăm purtatul măștii în aceste condiții.”
În concluzie aș putea spune că a fost o activitate folositoare dar și paranormală, paradoxală și parapantă, pentru că am aflat foarte multe, deși invitații nu ne-au spus nimic. Dar merge și așa, doar trăim în România.
Lasă un răspuns