Atenție, aterizează străbunica Nancy!…

Ce legătură este între Găgăuzia și Taiwan? Ce asemănare este între două popoare aflate la o distanță atât de mare? Păi este! În timp ce lumea se uita pe cerul Taiwanului ca să vadă ce va face China când aterizează străbunica Nancy Pelosi, la Comrat, câteva sute de găgăuzi urlau din toți rărunchii: „America, jos labele de pe Moldova! Rassiia! Rassiia! Putin! Putin! Jos Maia Sandu!…” Și tot așa. Iar Putin se gândea să bage bățul prin gardul Maiei Sandu ca să mai facă o respublikă în Găgăuzia, cu referendum, cu tot tacâmul.

„Rusia ne va ajuta pentru că noi suntem vorbitori de limbă rusă. Rușii au ajuns aproape și îi vom întâmpina cu pâine și sare. Dar și cu o bucată de kaurma, kyvyrma și cabernet”, spunea un găgăuz în șlapi de cauciuc. „De ce rusa nu este limbă de stat?”, întreabă altul. „Putin ne ajută pe noi găgăuzii pentru că știm limba rusă!”, se laudă al treilea. Mihail Secherli este un analist găgăuz, dar cu șindrila pe casă. El le reamintește conaționalilor lui că bugetul anual al Găgăuziei este de numai 300 de milioane de lei „moldovinești”, iar Maia Sandu le-a dat un ajutor de un milliard de lei. Irina Vlah, „bașkana” găgăuzilor (un fel de guvernator șef), nu a venit la miting, s-a făcut că plouă, ca în politică. Nancy Pelosi s-a dus în Taiwan fără să-i spună lui Biden, dar să i-o zică lui Mutu că președinta Camerei Reprezentanților chiar poate să fluiere cu placa prin Biroul Oval. Chiar dacă Joe Biden nu a fost niciodată la Comrat, găgăuzii stau cu mâna întinsă la ruși. Iată un raționament de tip Putin-Patrușev: Chiar dacă rușii folosesc numai arme de înaltă precizie, copiii și bătrânii din Ucraina mor pe capete. Nancy Pelosi nu a pus geană pe geană la Taipei: după ce a aterizat mesagerul lui Biden, armata chineză a început să tragă în jurul insulei cu tot armamentul din dotare. Așa că băbușoara cu chibrituri a făcut noapte albă.

Vladimir Putin nu atacă Găgăuzia pentru că toți găgăuzii știu rusește. Xi Jinping nu atacă Taiwanul pentru că taiwanezii știu chinezește? Nici vorbă! Pentru că taiwanezii știu altceva, mult mai important, decât chineza sau rusa. Ei produc peste 92la sută din necesarul mondial de semuiconductori. Sigur, cu siliciu din China, vor sari unii. Așa este, dar fabricile de siliciu din China au fost construite de taiwanezi cu tehnologie americană. Când au văzut ce prostie au făcut când au externalizat unele industrii de vârf, americanii au trimis-o pe băbușoara cu chibrituri să-i roage pe taiwanezi (cu multe miliarde de dolari) să construiască o fabrică de semiconductori în… America.

„Dacă un adversar potenţial depăşeşte Statele Unite în materie de semiconductori sau taie brusc accesul SUA la acest gen de cipuri, ar putea obţine un avantaj decisiv în orice domeniu militar”, se arată într-un raport din martie 2021, adresat Congresului american şi întocmit de către Comisia Naţională de Securitate în domeniul Inteligenţei Artificiale. Și China, și SUA au devenit dependente practic de cipurile din Taiwan. Reuters arată că America a cheltuit miliarde de dolari ca să construiască o fabrică de cipuri pe teritoriul american cu sprijinul unei fabrici din Taiwan. China a rămas mult în urmă. Astfel, un consilier guvernamental le dezvăluia delegaţilor partidului comunist chinez că Beijingul mai are cel puţin 30 de ani de acum încolo pentru a deveni un „producător de top”. Iată de ce China nu și-a permis să bombardeze Taiwanul, așa cum amenința, chiar dacă băbușoara cu chibrituri a aterizat la Taipei. În vara anului 2021, taiwanezii au avut niște aplicații militare, în care s-a simulat un atac al armatei chineze asupra oraşului Taichung, al doilea ca mărime după capitala Taipei, situat în partea de vest a insulei Taiwan şi unde există o importantă fabrică de semiconductori. Un înalt responsabil al Pentagonului a declarat, în cadrul unei audieri avute pe 8 decembrie în comisia senatorială de Relaţii Externe, că industria semiconductorilor reprezintă un element-cheie pentru care „securitatea Taiwanului este atât de importantă pentru Statele Unite”. În noiembrie, Apple a redus producţia de tablete iPad pentru a aloca mai multe componente către iPhone 13, un semn că această criză globală de cipuri a lovit și compania americană. În acelaşi timp, deficitul de semiconductori, provocat de problemele de aprovizionare şi de creşterea cererii pentru electronicele de larg consum în timpul pandemiei, a lovit din plin industria auto. Din cauza lipsei de componente, milioane de vehicule nu au putut fi produse. TSMC este cel mai avansat producător de cipuri din lume, care fabrică procesoare pentru companii americane, între care se află şi Apple şi Qualcomm. TSMC produce cipurile Apple din seria A şi seria M şi deţine peste 50 la sută din piaţa mondială de semiconductori.

Ministerul Afacerilor Economice din Taiwan a publicat o listă de bunuri strategice de înaltă tehnologie care nu pot fi exportate în Rusia și Belarus. Ministerul a declarat că exporturile acestor mărfuri de înaltă tehnologie sunt interzise inclusiv în cazul Belarusului, deoarece țara condusă de dictatorul Lukașenko ar putea ajuta Rusia să ocolească noile sancțiuni. Firmelor din aceste două țări li se interzice acum să achiziționeze microprocesoare sau microcircuite fabricate în Taiwan care au oricare dintre următoarele specificații: viteze de performanță de cinci gigaflopi sau mai mult, frecvențe de ceas care depășesc 25 MHz, o interconectare externă cu o rată de transfer de date de 2,5 MB/s sau mai mare, peste 144 de pini, respectiv un timp de întârziere de propagare de bază mai mic de 0,4 nanosecunde. Aceste condiții exclud în esență Rusia și Belarus de la tehnologia modernă fabricată în Taiwan. Publicația Tom’s Hardware a subliniat că atunci când PlayStation 2, produs de Sony, a fost lansat în 2000, performanța sa optimă era de aproximativ 6,2 gigaflopi FP32, iar astfel Rusia, prin limitarea la 5 gigaflopi, se va întoarce în anii ’90 din punct de vedere tehnologic în cazul în care nu va suplini aceste lipsuri. Pentru a scoate în relief impactul sancțiunilor impuse acum de Taiwan, trebuie menționat că PlayStation 5, care a fost lansat 20 de ani mai târziu față de modelul 2, are 10,3 teraflopi.

Pe lângă faptul că nu mai pot cumpăra cipuri de la companiile din Taiwan, entitățile ruse nu vor putea obține niciun echipament taiwanez de producție de cipuri, care include scanere, microscoape electronice de scanare și toate celelalte tipuri de instrumente semiconductoare care pot fi folosite pentru a produce cipuri la nivel local, respectiv pentru a efectua ingineria inversă (chestiune în care Rusia își pune multe speranțe).

Samsung, singura alternativă reală a Rusiei la TSMC pentru servicii de producție de calitate superioară, a intrat sub embargoul de export de semiconductori impus de Coreea de Sud împotriva Kremlinului. „Rusia este izolată de semiconductorii moderni, deoarece nu are o industrie proprie avansată de semiconductori și s-a bazat în întregime pe TSMC pentru a-și produce cipurile de vârf”, a explicat Orme. O analiză realizată de Mircea Savin în publicația „Podul” explică importanța semiconductorilor din Taiwan. TSMC, împreună cu Samsung din Coreea de Sud, dețin monopolul asupra cipurilor de cinci nanometri – cel mai răspândit cip mic în circulație folosit de companii precum Apple, Qualcomm și Huawei. Rusia poate importa în continuare cipuri low-end din China, dar cipurile high-end sunt esențiale pentru tehnologiile emergente (Inteligență Artificială, calcul cuantic, aplicații de realitate augmentată). „Cipurile de ultimă generație sunt, de asemenea, vitale pentru sistemele de arme avansate și pentru smartphone-urile de ultimă generație, de exemplu”, a completat Orme. Între 45-54 la sută din neonul din întreaga lume, care poate fi folosit la fabricarea semiconductorilor, esențiale pentru laserele folosite la producția de cipuri (circuite integrate), provine de la două companii ucrainene, Ingas din Mariupoli și Cryoin din Odesa, conform calculelor Reuters. Consumul global de neon pentru producția de cipuri a ajuns la aproximativ 540 de tone metrice anul trecut, estimează firma de cercetare Technet. Ambele firme și-au întrerupt activitatea, potrivit reprezentanților companiei contactați de Reuters, în timp ce trupele ruse și-au intensificat atacurile asupra orașelor din întreaga Ucraină, ucigând civili și distrugând infrastructura de bază. Înainte de invazie, Ingas producea între 15.000 și 20.000 de metri cubi de neon pe lună pentru clienții din Taiwan, Coreea de Sud, China, Statele Unite și Germania. În jur de 75 la sută din exporturile de neon erau destinate industriei de cipuri, potrivit directorului comercial al companiei.

Prin urmare, invazia rusă din Ucraina are și obiective mai puțin vizibile pentru oamenii obișnuiți. Așa că, între găgăuzi și taiwanezi, există o mare asemănare: găgăuzii știu limba rusă și nu se rup de ea nici morți, chiar dacă limba lor maternă este turca, iar taiwanezii stăpânesc secretul semiconductoarelor…

Prin 1982, am fost cu o delegație CAER la Mila 23, în Delta Dunării. Tocmai treceam printr-o mlaștină, pășind pe o punte improvizată din bolovani și scânduri putrede. „Ce se va alege de acești copii chinuiți?, a întrebat retoric șeful delegației din Cehoslovacia, arătând spre niște puști murdari și rufoși, care ne ghidau prin stuf. Ce șansă au ei?”

„Să învețe limba rusă!”, a spus șeful delegației sovietice, un individ masiv, care asuda continuu. „Net! Net! Matematiku!”, i-a răspuns imperturbabil din coada șirului indian șeful delegației din RDG. Am vrut să spun și cu asta că, după atâția ani, neamțul e tot neamț, iar rusul a rămas tot rus, adică tot un fel de găgăuz…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*