Canan Zöngür – sculptoriță și cercetătoare în domeniul artelor plastice…

Printre sculptorii străini invitați la Simpozionul de la Ciolpani din acest an s-a aflat și Canan Sönmezdağ Zöngür, din Turcia. Ea a urmat în perioada 1994-1998, Universitatea Erciyes, Facultatea de Arte Plastice, Kayseri, din Turcia, B.A. in Sculpture. Între1999-2002, urmează Universitatea Hacettepe, Institutul de Științe Sociale, M.Sc în Sculptură (Titlu: The Figure-Mass Relationship in Plastic Sculpture). În 2010 își ia Dokuz Eylül diplomă de doctorat de la Institutul de Arte Frumoase, din Izmir (Titlul tezei de doctorat: „A pplications and shaping with Stone in 20th century Sculptura”).

Are numeroase articole și studii de filozofie și istoria științei publicate, precum: „Diferiți artiști de la tradiție la materiale de piatră în secolul XX – Arta sculpturală” (2017); „Simpozioane și impresii internaționale de sculptură. Sociologie și antropologie” (2017);  „Importanța lui Dumnezeu și Dumnezeii – sculptura hinduismului” (2017); „Sculpturile hibride în mitologie și arta contemporană /mugla sitki kocman (2017); „Importanța noilor apariții media în organizarea simpozioanelor internaționale de sculptură: cazul Istanbul Kartal International Sculpture Symposium / IETC, ITEC, IDEC, ITICAM 2016 Proceedings Book – 4-6 februarie 2016 – Dubai, Emiratele Arabe Unite. Participare la Conferința Internațională privind ştiinţele sociale-Cappadocia Sayfa | 422, Nevsehir, TURCIA, 16 – 20 aprilie 2018, cu lucrarea „Obiectul umil și sculptura publică”. CV-ul său vorbește de la sine despre neliniștea creatoare ce o poartă pe toate meridianele și paralele planetare, spre a lăsa în urma sa fixate în simboluri, descifrări ale tainelor materiei ce se dorește plămădită și reconturată.

Și ce ar fi putut fi mai frumos la acest simpozion de sculptură de la Ciolpani, decât această îngemănare a culturilor de pe diferite coordonate geografice, această chemare dimpreună a filosofiilor esoterice și căutare a formei ideatice și materiale a cheii universale ce poate deschide ușa tainelor… Urmărind forma simbolică și transluciditatea marmurei pure, putem urma vibrația și chemarea din străbuni a esențelor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*