Farm Hall și „Clubul atomic al lui Hitler”

Jeremy Bernstein în cartea „Clubul atomic al lui Hitler” aduce pentru prima dată la cunoștință omenirii totalitatea transcrierilor făcute de zece savanți ținuți prizonieri la Farm Hall. Farm Hall este o proprietate englezească în apropiere de satul Godmanchester, la zece mile nord-vest de Cambridge, în comitatul Cambridgeshire. Proprietatea a devenit cunoscută în primul rând deoarece zece fizicieni nucleari germani au fost internați aici în cadrul operațiunii „Epsilon” de către serviciile secrete britanice și americane din 3 iulie 1945 până la 3 ianuarie 1946, ale căror conversații au fost interceptate și înregistrate fără știrea lor. Ei au fost izolați pentru a nu fi ridicați de ruși și pentru a fi siguri că până la folosirea bombei atomice informația nucleară este păstrată la loc sigur doar în mâinile americanilor. Doi dintre ei până la acea dată fusese deja recompensați cu premiul Nobel. Werner Heisenberg pentru fizică în 1932, iar Otto Hahn în 1944 pentru chimie.

Ce mă determină să vorbesc despre această carte, poate acel „principiu al nedeterminării” sau incertitudinii al lui Heisenberg care „Dă o limită inferioară asupra produsului deviațiilor standard ale poziției și impulsului unui sistem”. Eu glumesc, dar universalitatea acestui principiu poate fi demonstrată și în acest caz. Nu degeaba el spune: „Prima înghițitură din paharul științelor naturii te face ateist, dar la fundul lui te așteaptă Dumnezeu”. Sau poate că nu degeaba el a lucrat cu Niels Bohr care ne vorbește despre „complementaritatea” lucrurilor. Acesta este un fragment dintr-un document declasificat și am extras din transcrierea înregistrărilor convorbirea dintre acești mari oameni de știință.

„Data: 6 August 1945. Locul Farm Hall, Anglia. Protagoniștii: Werner Heisenberg, Max von Laue, Otto Hahn, Walther Gerlach, Kurt Diebner, C. F. von Weizsacker, Karl Wirtz, Erich Bagge, Horst Korsching. Contextul: Cei zece fizicieni tocmai auzise la postul de radio BBC, știrea bombardării orașului japonez Hiroșima.

Korsching: Asta arată cât de capabili sunt americani de cooperare adevărată la o scară formidabilă.

Gerlach: Nu poți să spui asta și în ce privește grupul nostru.

Korsching: Nu oficial, desigur.

Gerlach (strigând): Nici măcar neoficial! Nu mă contrazice! Sunt prea mulți oameni aici care știu asta.

Hahn: Desigur, am fost incapabili să lucrăm la o asemenea scară.

Heisenberg: Oricine știe că primele fonduri substanțiale au fost puse la dispoziție în Germania în primăvara lui 1942, după întâlnirea noastră cu Rust (ministrul educației de atunci), când l-am convins că avem dovada clară că poate fi făcută.

Bagge: N-a fost cu mult înainte…

Weizsacker: Cred că motivul pentru care n-am făcut-o a fost că nici un fizician nu a vrut să o facă, în principiu. Dacă ne-am fi dorit ca Germania să câștige războiul am fi reușit!

Hahn: Nu cred asta, dar sunt recunoscător pentru faptul că n-am reușit.

Diebner: Fiindcă oficialii nu erau interesați decât de rezultate imediate.

Weizsacker: Nu cred că acum avem nevoie să ne scuzăm pentru faptul că nu am reușit, însă trebuie să admitem că nu am vrut să reușim…

Wirtz: Cred că este caracteristic faptul că germanii au făcut descoperirea și n-au folosit-o, în timp ce americani au folosit-o. Trebuie să vă mărturisesc faptul că n-am crezut că americanii vor îndrăzni să o folosească.”

Da…! Și au folosit-o! Atunci acești savanți geniali s-au opus realizări proiectului, credeți că astăzi apare un „Agent 007” care să-i împiedice să o folosească din nou? Crede cineva că Rusia poate fi împiedicată să nu o folosească…?Acum nu îmi aduc aminte cine vorbește despre „nazism”, dar în momentul în care naziști au fost opriți la Stalingrad, Einstein declară: „Fără Rusia, acești sângeroși câini și-ar fi atins scopul său, în tot cazul, s-ar fi apropiat foarte mult de împlinirea lui. Copii noștri și noi înșine avem o mare datorie față de poporul rus, care a avut de îndurat pierderi imense și suferințe. Maniera în care a dus războiul i-a demonstrat excelența în toate domeniile industriei și tehnicii. În sacrificiul și abnegația fiecăruia văd dovada unei determinări generale de a apăra ceea ce au câștigat în cele din urmă, un fapt de o importanță particulară în ochii noștri, ai evreilor. În Rusia, egalitatea tuturor popoarelor și tuturor grupurilor culturale nu e doar o vorbă în vânt, ea există realmente.”

Eu ce să mai spun, probabil că o să spun ce a spus tot marele savant. El s-a luptat pentru: pace, știință și cultură. „Dacă ar exista undeva o insulă a binevoitorilor și a șovăielnicilor! Acolo aș vrea să fiu și eu un patriot strălucit”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*