Au început și lucrările de restaurare la Sarmizegetusa Regia

Au început lucrările pentru elaborarea proiectului tehnic la investiția „Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”, astfel că a fost deschis un șantier arheologic la Sarmizegetusa Regia. Lucrările au început cu studiile istorice, care vor fi baza proiectului de restaurare al cetății dacice. „În această etapă, arheologii realizează studiile istorice care vor sta la baza elaborării de către Institutul Naţional al Patrimoniului a proiectului tehnic care îşi doreşte restaurarea şi punerea în valoare a incintei fortificate de la Sarmizegetusa Regia, în Munţii Orăştiei”, a precizat Alin Ţambă, vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara.

Astfel Sarmizegetusa Regia va avea parte de prima investiție de amploare din ultimii 40 de ani. Concret, Institutul Național de Arheologie „Vasile Pârvan” și o firmă din București vor realiza proiectarea și asistența tehnică pentru zidurile cetății – sit UNESCO. Investiția vizează, în principal, refacerea incintei militare și amenajarea traseelor de vizitare din situl UNESCO și este estimată la circa trei milioane de euro. Potrivit Consiliului Județean Hunedoara, valoarea contractului pentru serviciile de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului se ridică la 612.850 de lei, cu TVA. Proiectul derulat de Institutul Naținal al Patrimoniului, CJ Hunedoara, care este administratorul sitului UNESCO, în colaborare cu o fundație românească și un partener norvegian prevede restaurarea a aproape o mie de metri de ziduri antice (cumulat interior și exterior). Proiectul a fost lansat în 2020 şi va dura 43 de luni, iar lucrările sunt estimate la 2,75 de milioane de euro şi vor fi finanţate prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, al Ministerului Culturii şi de CJ Hunedoara (30 la sută).

Etapele de restaurare includ: cercetări arheologice, taluzări şi amenajări ale terenului, refacerea incintei militare, care are circa un kilometru lungime, şi a porţilor de acces, refacerea şi îmbunătăţirea infrastructurii de vizitare prin introducerea unui traseu nou, signalectică, amenajare lapidariu şi adăpost pentru vizitatori, precum şi amenajarea finală a sitului prin plantarea de vegetaţie şi finisarea suprafeţelor de teren. „Vorbim de un kilometru de suprafaţă de zid care trebuie tratată bloc cu bloc, cu lucrări de conservare, curăţare, biocidare, completare şi, local, restaurare. Porţile fortificaţiei vor trece printr-o transformare mai importantă pentru că ele au fost amenajate aşa, ca să arate bine pentru public, în anii ´80, dar fără fundament ştiinţific, şi acum vom face un pas înapoi şi vom reveni la dovezile arheologice pentru fiecare gest pe care îl facem”, spunea Ștefan Bâlici, director al Institutului Național al Patrimoniului. „Etapele de restaurare includ: cercetări arheologice, taluzări și amenajări ale terenului, refacerea incintei militare, care are circa un kilometru lungime, și a porților de acces, refacerea și îmbunătățirea infrastructurii de vizitare prin introducerea unui traseu nou, signalectică, amenajare lapidariu și adăpost pentru vizitatori, precum și amenajarea finală a sitului prin plantarea de vegetație și finisarea suprafețelor de teren. Cât privește revitalizarea cetății, se are în vedere digitizarea monumentului patrimoniu UNESCO. Pe baza digitizării, utilizatorul va avea acces la imagini ce reconstituie diverse locații din Cetate din perioada daco-romană”, ne mai informează Consiliul Judeţean Hunedoara.

Reprezentanții CJ Hunedoara au anunțat că obiectivul proiectului este acela de a avea un monument istoric restaurat şi revitalizat, valorificat cultural şi economic, care să atragă după sine creşterea cu cel puţin 30 la sută a numărului de vizitatori şi să readucă în atenţia publicului o serie de activităţi interactive, printre care şi reînvierea unor meşteşuguri tradiţionale (fierăria dacică, prin amenajarea unui atelier mobil). Totodată, se are în vedere restaurarea întregului zid al cetăţii şi transformarea incintei militare într-un „muzeu viu”, completată cu cercetări arheologice, taluzări şi amenajări ale terenului, refacerea şi îmbunătăţirea infrastructurii de vizitare.

Cu acestă ocazie se pot face și descoperiri arheologice spectaculose, posibil atât artefacte cât și elemente de construcție și arhitectură. Astfel vom fi mai aproape de dezlegarea unor enigme ale istoriei noastre milenare, ca și în cazul descoperirii din septembrie 2019 a urmelor unui templu nou cu zeci de coloane, poate cel mai mare dintre cele aflate în complexul de fortificații de aici. Lucrările de cercetare asupra acestuia vor continua mai mulți ani. În paralel, continuă și proiectul de restaurare a sitului din Munții Orăștiei, iar monumentele de la Sarmizegetusa vor fi recompuse din fragmentele originale. Situl Sarmizegetusa Regia este inclus în patrimoniul mondial UNESCO încă din anul 1999. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*