„Malul Alb” din Palazul Mare (jud. Constanța), galerii romane din secolul II

O descoperire de excepție a avut loc în luna august în Palazu Mare (jud. Constanța), unde arheologii care au efectuat săpături  preventive în zona „Malul Alb” au descoperit galerii romane. Cercetătorul științific Constantin Băjenaru de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța (MINAC) a explicat că acestea se leagă de sistemul de aducțiune cu apă din perioada romană de pe teritoriul orașului Ovidiu: „Cel mai probabil galeriile au fost realizate în secolul al II-lea, în epoca de aur a stăpânirii romane în Dobrogea (în timpul împăraților Hadrian sau Antoninus Pius)”. Palazu Mare este o localitate componentă a municipiului Constanța din Dobrogea și se află pe malul lacului Siutghiol. În anul 1909 a luat ființă comunitatea germană din Palazu Mare, formată din germani dobrogeni. Din inițiativa pastorului J. Schubert din localitatea Caramurat, în 1929 s-a realizat clădirea școlii. În 1931, în Palazu Mare trăiau 274 de germani. În 1940, un număr de 515 de germani au părăsit așezarea, fiind strămutați cu forța în Germania nazistă, sub lozinca Heim ins Reich (Acasă în Reich), în sat rămânând numai 15 germani.

Cu ocazia schimbului de populație care a avut loc în 1940 cu Bulgaria, în locul germanilor repatriați din Palazu Mare au fost aduse câteva familii de aromâni. Conform rezultatelor Recensământul populației din 2002, acum populația totală de 4176 persoane era formată din 3320 români (majoritatea acestora fiind aromâni), 642 țigani, 163 tătari, 31 turci și șase maghiari. Aici există două biserici ortodoxe, o moschee, o școală (Școala cu clasele I – VIII nr. 14), un dispensar, un cimitir etc. În Palazu Mare se află Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța și Spitalul de Psihiatrie Palazu Mare. Legendele despre istoria veche a acestor locuri încă mai dăinuie și în prezent. Astfel, una dintre acestea spune că în lacul Siutghiol trăiește o familie de somni giganți, și încă de pe timpul lui Isus Hristos se afla un sat în locul unde acum se află lacul (drept dovadă au fost găsite mai multe gropi pe fundul lacului ce par a fi fost puțuri pentru apă).

Se spune că Isus Hristos testa oameni și se ducea pe la fiecare casă din acel sat să înopteze îmbrăcat în haine sărăcăcioase, dar nimeni nu l-a primit, decât o bătrânică văduvă și fără copii, care avea o cocioabă în vârful unui deal. Atunci Isus Hristos îi spuse bătrânicii să își adune provizii pentru trei zile căci va veni o ploaie puternică și o inundație. Bătrânica îl ascultă și făcu ce i se zise. A doua zi de dimineață când se trezi bătrâna, văzu că o înconjura apa de peste tot și tot satul se afla sub ape. Văzu pe bunul Dumnezeu în cer, deasupra norilor și îl întrebă ce se întâmplă, atunci el îi spuse că doar ea trecuse testul, și că a pus o familie de somni ca să o apere. Locul unde se ridica casa bătrânei acum se numește „insulița” și încă există pe lacul Siutghiol. Poate are o doză de adevăr și această legendă. Oricum: cine are urechi de auzit, să audă! (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*