Vernisajul simpozionului „Tabăra de sculptură Chitila 2021” – Ediția I

Joi, pe 11 noiembrie 2021, la o lună de la deschiderea Taberei de sculptură de la Chitila, a avut loc vernisajul acestui simpozion artistic. A fost ploaie, a fost vânt, dar a fost și soare. O lună de toamnă capricioasă. Oamenii locului, grăbiți altfel de vâltoarea vieții de zi cu zi, s-au oprit să vadă minunea: pe stadionul din oraș cinci sculptori se „luptau” cu blocurile de marmură spre a elibera din acestea viitoarele lucrări plastice ce vor deveni monumente aflate în patrimonial cultural material al orașului Chitila și al județului Ilfov. În rarele raze de soare ale acestor zile se auzeau scâncetele pietrei încă nenăscute și se ridicau nori de praf fin de marmură ce se așezau peste tot ca o amintire…

În locul blocurilor de marmură translucidă am aflat acum lucrări plastice complexe, bine finisate și cu o simbolistică clară. La vernisaj au fost prezente personalități din conducerea instituțiilor organizatoare, precum doamna Director a CJCPCT Ilfov Alexandrina Niță, Șeful Biroului de Cultură George Grigore, Primarul orașului Chitila Emilian Oprea, Doamna Director a Școlii Gimnaziale „Ioan Vișoiu” Ștefania Duminică, dar și alte personalități ale orașului, cetățeni interesați de artă și cultură. Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Cultural pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov și Primăria Chitila sunt cei ce au organizat această manifestare de înaltă ținută artistică.

După cuvântul de deschidere prezentat de Primarul orașului Chitila, Emilian Oprea, și de doamna Director a CJCPCT Ilfov Alexandrina Niță, cei cinci sculptori profesioniști și-au prezentat pe rând lucrările plastice realizate în timpul acestui simpozion. Chifu Panaite, Curcan Adrian, Pentelescu Cristian, Tache Corneliu și Carmen Tepșan sunt sculptorii ce au participat la prima ediție a acestui simpozion. Inspirată de meandrele apelor ce „îmbrățișează” orașul Chitila, artistul plastic Carmen Tepșan a ridicat spre linia orizontului un adevărat „Protector al apelor”. Sculptorul Chifu Panaite ne prezintă un ansamblu sculptural ce simbolizează îngemănarea spiritului cosmic cu materia pământeană. Curcan Adrian este artistul ce ne conduce printr-o poartă mai specială, „Poarta Universului”, ce susține în echilibru pe umerii arcelor sale cuibul oului primordial. Sculptorul Tache Corneliu ne „răcorește” cu avântul unei ape ce se aruncă în diverse și felurite „Cascade”, iar coordonatorul simpozionului, sculptorul și profesorul Pentelescu Cristian, cu a sa lucrare ne ridică privirile către cer, în încercarea de a atinge norii și eternitatea. Minunatele lucrări create de aceștia vor fi expuse publicului larg în orașul Chitila, în parcarea stadionului situat în strada Păcii nr. 24. Există propunerea pentru crearea pe viitor a unui muzeu în aer liber în Parcul Dendrologic din oraș. Aici sculpturile nou create vor putea fi admirate de iubitorii artelor și vor putea respira în voie… (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*