Pantofii marca „Guban” – artă, rafinament și răsfăț

Când vorbim de perioada sfârșitului de secol XIX și început de secol XX, revedem cu ochii minții Micul Paris și încercăm să deslușim chipurile oamenilor și locurile pe care aceștia „le populează”, moda și arhitectura, muzica și parfumul de epocă.   Despre pantofii Guban legenda spune că au fost preferații româncelor, dar și că aceștia au cucerit diverse personalități și demnitari nu numai din țara noastră, dar și de peste hotare, precum Sophia Loren, Charlie Chaplin, Harry Truman, Gheorghe Gheorghiu-Dej sau Tudor Arghezi. Confortul și eleganța pantofilor Guban au purtat ecoul acestora până în prezent, când mai auzim vorbindu-se cu nostalgie de celebra fabrică de pantofi timișoreană. Puțin știu că povestea lor începe în Bihor… În anul 1904, la Gurbediu, comuna Tinca, se naște părintele pantofilor Guban, Blaziu Guban. Acesta duce o copilărie plină de neajunsuri și, la vârsta de patru ani, este adoptat de o familie din Oradea.

Terminând doar cinci clase, muncește ca îngrijitor la porci, iar în timpul Primului Război Mondial, se angajează la o fabrică de ghete din Oradea, unde este fascinat de amestecurile de substanțe și materiale. Experiența anterioară i-a servit lui Blaziu Guban în crearea unei creme de ghete care a făcut istorie în România. Într-o cutiuță metalică, rotundă, produsă la fabrica „Mecher” din Timișoara, cu un aspect inconfundabil, crema de ghete „Guban” a fost revoluționară prin capacitatea sa de a îngriji pielea pantofilor, astfel încât să le prelungească perioada de purtare. În 1937 este înregistrată la Registrul Comerțului Uzinele Chimice „Guban” Timișoara, care urmează să producă și clei sau ceară, elemente necesare în producția pantofilor. Dorind să aducă un suflu nou și să se inspire din tendințele prezente la târgurile din Occident, Blaziu Guban călătorește și expune produse Guban la târgurile de mostre precum cele de la Budapesta, Viena, Paris, Praga sau Zurich. Scopul acestor acțiuni a fost posibilitatea de a oferi calitate românilor pentru a stopa importurile. Instaurarea regimului comunist a presupus trecerea tuturor averilor private în proprietatea statului, iar măsurile au fost luate rapid, astfel încât toate fabricile au ajuns în posesia statului în cel mai scurt timp. Nu și Guban. Abia în 1952 Blaziu Guban cedează fabrica, cu condiția să i se permită să își conducă uzinele până la pensionare. Ceea ce s-a și întâmplat. Prima pereche de pantofi marca Guban a apărut în anul 1959.

Fulminanta lor popularitate s-a datorat calității materialelor folosite, eleganței și confortului, fiind lucrați manual. Nu e de mirare că nu doar românii, ci și personalitățile secolului trecut s-au îndrăgostit de încălțămintea produsă la Timișoara. Din 1959, de când fabrica a cunoscut dezvoltarea prin lansarea producției de pantofi, a început și dezvoltarea acesteia, an de an. Cu timpul, la Guban se fabricau și mobilă sau candelabre. Ulterior, s-a construit noua fabrică de pe Bulevardul Eroilor, iar în 1970 s-a trecut la producția pe scară industrială a încălțămintei. Producția de mobilă și candelabre s-a oprit, însă, după 1990. În perioada comunistă, fabrica s-a numit Victoria, însă datorită brandului, cunoscut inclusiv peste hotare, toate produsele comercializate purtau marca Guban.

Blaziu Guban a decedat în anul 1978, iar Tiberiu Guban, fiul lui, a preluat ștafeta conducerii acestei întreprinderi. Cât timp a lucrat în fabrică, Tiberiu Guban a obținut 20 de brevete de invenție, iar în 1956 a creat pielea artificială. Tiberiu Guban s-a pensionat în 1992, cerând, totodată, să i se înapoieze fabrica. Justiția i-a dat, însă, un răspuns negativ: nu își poate recupera munca tatălui deoarece acesta a donat fabrica statului român. Tiberiu Guban avea 94 de ani în 2015 și trăia într-o casă modestă din Timișoara, primind din partea autorităților titlul de cetățean de onoare al orașului.

Fabrica de încălțăminte Guban Timișoara, care le-a încălțat atât pe Sophia Loren, cât și pe Elena Ceaușescu, iar mai nou pe Norica Nicolai sau Adelina Pestrițu, exportă pantofi în Europa de vest, la peste 70 de ani de la înființare. La Revoluție avea 3.000 de angajați, iar acum are mai puțin de 100. În prezent, fabrica Guban și-a diminuat considerabil activitatea, dar continuă să producă manual modele de pantofi de damă, ducând astfel mai departe valorile stabilite de bihoreanul care a cucerit lumea cu pantofii săi. Astăzi, „Arta Guban” continuă, prin devotamentul celor care cred în bradul românesc și în viziunea domnului Blaziu. Experiența și profesionalismul acumulate de-a lungul timpului, îmbinate cu pasiunea pentru excelență și un aer proaspăt, centrat pe inovare deschisă, vin să descopere frumusețea feminității românești. Guban redevine astfel artă, rafinament și răsfăț. (G.V.G.)

Lasă un răspuns