Restaurarea Cetății Carsium din Hârșova, un proiect ce devine realitate

Obiectivul general al proiectului semnat în anul 2019 deja îl reprezintă restaurarea, conservarea, protejarea și punerea în valoare la adevărata dimensiune a Cetății Carsium (Hârșova). Mai exact, lucrările de investiţiei vor fi împărţite în obiective, după cum urmează: obiectivul Turnul Comandantului, obiectivul Zid Sector Port, obiectivul Corp Multifuncţional „Conex”, obiectivul Zid Sector Incinte Vest, Obiectivul Amenajare de Sit „Conex”, Obiectivul Împrejmuire „Conex”, Obiectivul Reţele de utilităţi în incintă. Durata de execuție a contractului de servicii este de 36 luni, din care proiectare 6 luni și execuție de lucrări 30 luni. Contractul a fost atribuit prin licitație publică asocierii „S.C. Actaeon Invest S.A – Research Consorzio Stabile Societa Consortile ARL – S.C. Princer S.A”, lider de asociere fiind S.C. Actaeon Invest S.A.

„Semnarea acestui contract reprezintă o altă promisiune pe care am făcut-o și o onorez. Practic, prin acest proiect vom reuși să valorificăm Cetatea Carsium la adevărata sa valoare. Acest obiectiv are o însemnătate deosebită atât din punct de vedere istoric, cât și din punct de vedere turistic, mai ales pentru faptul că Cetatea se află pe lista de includere în patrimoniul UNESCO. Vom da ordinul de începere a lucrărilor, pentru ca execuția să poată demara și îmi doresc ca termenele să nu fie depășite. Am încredere că totul va decurge conform graficului și că Cetatea Carsium va fi redată circuitului turistic, cât mai curând posibil”, a declarat președintele Consiliului Județean Constanța.

Valoarea totală a acestui proiect este de aproximativ 10,6 milioane lei (fără TVA), din care componența de proiectare, execuția de lucrări și asistența tehnică din partea proiectantului se ridica la 7,5 milioane lei (fara TVA). Fondurile sunt asigurate prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5.1 „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Operațiunea „Impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale”. Urmează să vedem finalitatea unui astfel de proiect. Prin astfel de inițiative vom avea și noi obiective turistice cu condiții de vizitare occidentale, ce vor atrage turiștii și investitorii locali. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*