CUVÂNTUL- ziarul meu și-al tuturor!

Cuvantul e organ al societății, al informării oamenilor și după cum a menționat d. Tudor Iașcenco, că numele ziarului e legat de Biblie, care spune, că „La început a fost cuvântul…” cred, că acest ziar merită să fie recunoscut ca unul sfânt, alături de ”Literatura și Arta” pentru că este un ziar al Cuvântului, Dreptății, Adevărului. Pentru, că e un ziar independent, adică liber, nu este vasalul nimănui, nici a unui partid, nici a guvernării și nici a unor persoane cu influiență. E anume așa cum trebuie să fie un ziar.  Primul număr a apărut la 1 ianuarie 1996. Pe parcurs a avut de suferit multe greutăți, chiar într-un timp era aproape de a da faliment, dardatorită membrilor redacției și unor cititori cu suflet mare ziarul, după cum menționase nu demult Tudor Iașcenco ”are și azi perspective bune şi cu siguranţă va exista încă mult timp, chiar dacă o bună parte dintre cititori optează pentru varianta electronică.”

Iată ce a menționat despre ziar d. Tudor Iașcenco, fondator şi director al săptămânalului CUVÂNTUL, laureat al Premiilor Uniunii Jurnaliştilor din Moldova (1976, 1980) şi din URSS (1982), Premiului “Jurnalistul Anului” (1999, 2003, 2006, 2012), a peste 40 de premii de creaţie în alte domenii,  autor şi coautor al 11 volume de publicistică, fondator şi Membru de onoare al Asociaţiei Presei Independente: ”… încă de la fondarea ziarului, echipa redacţională s-a declarat neangajată faţă de autorităţi şi de politic. Din acest motiv, puterea a încercat mai tot timpul să-şi impună cenzura, însă ziarul a rezistat.”

Publicaţia data este un ziar regional de informare şi opinie. Este difuzat în raioanele Rezina, Orhei, Şoldăneşti şi Teleneşti. Cele mai citite materiale sunt ştirile locale, investigaţiile, precum şi interviurile cu personalităţile marcante din regiunea Orheiului, adunate în patru volume ”30 de întrebări de-acasă” și creația tinerelor talente (poezii) ce au alcătuit două broșuri „Mugurii inspirației.”

Pentru mine ziarul CUVÂNTUL de rând cu membrii colectivului redațional fac parte din familia mea. Sunt pentru mine ca frații la care găsesc un sfat bun, un ajutor la nevoie… Le mulțumesc din suflet pentru tot ce au făcut pentru mine în promovarea mea ca poet și publicist, primindu-mă în colectiv ca correspondent special. Domnul Tudor Iașcenco și Ion Cernei au răspuns fiecărei solicitări la diferite manifestări culturale atât în comuna mea, adică în satele Căzănești și Vadul-Leca cât și în celelalte localități ale regiunii împreună cu ceilalți membri neobosiți ai redacției d.d. Elena Roman și Victor Sofroni.

Îi sunt deosebit de recunoscător prietenului meu Ion Cernei cu care ne cunoaștem încă din anii ”70 ai sec. trecut de pe când lucra la ziarul raional „Cuvantul communist”, apoi la ”Vocea gliei”. Mi-au rămas în amintire din acele timpuri niște întâmplări interesante. Una din ele e legată de numele ziarului. Întrebându-l la care ziar lucrează îmi răspunde ca printer altele:- La Cuvântul… Am observant, că tot în acest mod le răspundea la toți acei, care-I puneau această întrebare. Odată i-am zis: – Ioane, de ce răspunzi astfel, de parcă ți-I frică a spune numele ziarului? Mi-a răspuns: – Știi, Iacob, să-ți spun pe secret ca unui prieten, eu am încă din băncile școlii o idiosincrazie la această noțiune…  Adică la cuvântul „communist”. Iată de ce niciodată nu răspunde, că lucrează la „Cuvântul communist”, dar… lucrez la „Cuvântul din Telenești”. Trebuie să recunosc, că primele poezii și articole pulicate îi datorez lui Ion, care m-a ajutat cu multe sfaturi în ale scrisului. Tot el m-a adus și la CUVÂNTUL. Mulțumesc, Maestre! Băiat „de la avioane”, cum îl numesc prietenii în glumă, adică, prieten de treabă în care poți avea încredere. Da, cu avioanele lui Ion chiar e o întreagă poveste. E îndrăgostit de aviație. În copilărie visa să devină pilot, dar… a devenit journalist professional, după absolvirea Facultății de Jurnalistică a USM. Dar, visul e boală grea, care nu-l laă nici astăzi. Îndată după absolvirea facultății a  hotărât să construiască singur un mic avion ca să zboare cu el măcar pe de-asupra satelor raionului… Zis și făcut: motor de motocicletă mica, aripi in faneră și elice de la o stropitoare… Și mare minune, s-a ridicat în aer! Dar și noroc mare a avut, că a căzut în albia Răutului… Ce să-I faci, pasiunea… Acum doar scrie despre avioane cu mare dragoste și pasiune, iar munca de journalist și-o îndeplinește cu aceiași dragoste și pasiune.  – Scrisul e viața mea, e munca mea pe care mă stărui s-o fac așa cum m-au învățat profesorii mei, bine și cinstit.  Așa este Ion Cernei de la CUVANTUL.

Vă spun cinstit, că simt o mare onoare să fiu alături de prietenii mei de la CUVANTUL. Le mulțumesc pentru atenția și încrederea în mine. De editura  acestui ziar este legată apariția a patru cărți ale mele. Acest lucru în cea mai mare măsură se datorează d. Elena Roman, care mi le-a redactat și d. Tudor Iascenco, ei mi le-au scos la lumină. Vă mulțumesc, prieteni!

Aș scrie și tot scrie despre meritele ziarului, adică al celor care îl fac să apară pentru cititori… Unul dintre ei este și Victor Sofroni, care nu este doar publicist, ci și Directorul canalului de televiziune  „ImpulsTV” Șoldănești. Victor e omul Legii Morale. El nu va trece nici o data indifferent pe lângă vreo încălcare, fie cât de mică. L-am înțeles de vreo opt ani în urmă, când mi-a spus:- Lege e lege pentru toți, fie ea morală ori… Datoria noastră, a ziariștilor e ca și  a organelor de drept, să apărăm legea și prin ea să apărăm omul!  Oare nu e spus bine?!

– „Cine îi va ajuta pe cetățenii, care sunt oprimați prin diferite încălcări de către unii conducători ori chiar și de unii ”apărători ai legii”, dacă nu noi?- spune d. Tudor Iașcenco.

În 25 de ani, la CUVÂNTUL au venit după ajutor sute de cetăţeni, invocând cele mai diverse probleme. În majoritatea cazurilor Redacția s-a străduit să le ajute oamenilor, chiar riscând să-și creeze sie probleme.

Iată, că v-am făcut cunoștință cu ziarul meu CUVÂNTUL. Nu scriu pentru ca să citească doar acei din regiunea județului Orhei. Nu, fiindcă acest ziar a trecut demult timp hotarele nu doar a regiunii, dar și republicii, mai cu seamă prin intermediul internetului, care joacă un rol deosebit în viața celor aflați peste hotare. Pentru mine este o plăcere să ţin în mâni ziarul tradiţional. Parcă am şi mai multe emoţii când îl citesc scris, decât atunci cînd îl văd în internet, dar totodată comunicarea rapidă a informaţiei este facilitată de internet. Accesul la informație este mai rapid. Un lucru binevenit în ziarul nostrum este Interactivitatea dintre cititor şi mass-media online, care loc pe forumul de comentarii şi discuţii.Aceasta face ziarul  mai atractiv, pentru că permit postarea şi accesarea de comentarii, imediat, sub impulsul lecturii.

Vreau să accentuiez, că ziarul CUVÂNTUL atât în formă cea obișnuită, la tipar cât și în forma electronica își îndeplinește cu cinste și onoare sarcinile deloc ușoare față de societate, de cetățeni, fiindcă este un ziar al tuturor, de la copiii mici care încep a ceti și până la bunicii pensionari.

Echipa săptămânalului CUVÂNTUL are în activul său șase premii naţionale şi internaţionale pentru activitate prodigioasă în domeniul apărării drepturilor omului, 16 premii pentru cea mai bună investigaţie jurnalistică în domeniul combaterii corupţiei, protecţiei drepturilor omului, publicațiile respective fiind incluse în câteva volume ale serialelor „Dosarele corupției“ (editor Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova); „Jurnaliştii contra corupţiei” (editor Transparensy International-Moldova), „Cartea Neagră a risipei banilor publici în Republica Moldova“ (editor Fundația „Friedrich Naumann“).

În încheiere vreau să mulțumesc din suflet membrilor redacției din partea mea personală cât și a pământenilor noștri aflați peste hotare pentru munca depusă ca ziarul CUVÂNTUL să fie interesant, că descrie pe paginile sale diferite probleme cu care se confruntă societatea în toate sferele vieții și pentru, că fac tot posibilul ca ziarul să ajungă în casele nu doar din regiunea Orhei și a întregii Moldove, dar și peste hotarele ei, chiar și peste oceane.

Și aflându-ne în prag de Crăciun Vă felicităm, dragi colaboratori ai ziarului, mai cu seamă pe acei care stau zilnic la vâslele acestei corăbii CUVÂNTUL, care plutește pe toate apele mapamondului dd.Tudor Iașcenco și Ion Cernei, Elena Roman și Victor Onofrei cu Sărbătorile Crăciunului  și Anului Nou și cu ziua scoaterii de sub tipar a primului număr al ziarului, dorindu-vă multă sănătate, dârzenie și cât mai frumoase realizări.

O felicitare publicistico-literară de Iacob Cazacu-Istrati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*