Ministrul Economiei, somat de asociatii si firme sa reporneasca finantarile pentru START-UP-Nation

Peste 350 de asociații și firme din România au depus la Ministerul Economiei Energiei și Mediului de Afaceri o petiție, în care solicită repornirea programelor de finanțare nerambursabilă pentru întreprinderile mici și mijlocii. Semnatarii petiției consideră că repornirea programelor principale pentru IMM-uri ar putea ajuta la diminuarea efectelor crizei din sănătate și crearea de locuri de muncă, într-o perioadă scurtă de timp, la nivel național.

„Peste 350 de asociații și firme au semnat petiția (…) în ceea ce privește lansarea unui program pentru start-up-uri, în scopul reducerii celei mai mari rate a șomajului din ultimii ani. În ultimele zile am discutat cu zeci de antreprenori. Unii din ei, mai făceau câte o angajare. Îmi spuneau că la câteva ore după ce publicau un anunț de angajare, se trezeau cu 300-400 de CV-uri și zeci de telefoane și mailuri, pentru acel anunț. Asta e realitatea din mediul privat, cu foarte mulți șomeri și foarte puține locuri de muncă. Nu e lapte și miere, ca la stat. La ora actuală, conform INS, avem peste 484.000 de șomeri. Ministrul Economiei, Virgil Popescu a tot promis programul pentru Start-up-uri, START-UP NATION, sau STAR-TECH INOVATION, cum voia să îl redenumească.

A promis că va lansa programele Comerț și servicii de piață și programul de MICROINDUSTRIALIZARE în anul 2020. Toate aceste programe, creau în fiecare an zeci de mii de locuri de muncă, mai ales programul START-UP NATION, care a creat, în urmă a doar două ediții, peste 64.000 de locuri de muncă. Unde sunt programele?”, declara George Velcea, președintele Asociațiației Europene a Tinerilor Întreprinzători, unul dintre inițiatorii demersului.

Astfel, antreprenorii consideră că ministerul Economiei ar trebui să se implice mai activ în rezolvarea problemei șomerilor și susținerea mediului de afaceri prin măsurile promise în programul de guvernare și în programul de relansare economică.

„În ultimele zece luni, nu s-a deschis absolut niciun program cu finanțare nerambursabilă pentru IMM-uri. Vedem declarații cu zeci de programe, ce apar doar pe hârtie. Până acum societatea civilă a tăcut și a așteptat, antreprenorii au tăcut și au așteptat, organizațiile antreprenoriale au tăcut și au asteptat. Dar până când să mai tăcem și să așteptăm? Apoi ne mirăm că nu știu câte milioane de români pleacă la muncă în străînătate. Păi ce să facă aici, dacă guvernul nu le crează oportunități? Marea Britanie, Franța, SUA, Israel, Polonia, Germania finanțează anul programe pentru START-UP-uri, ce creează locuri de muncă. România ce face?”, a declarat Marius Todos, președintele Asociației Conseil en Entreprise, un alt inițiator al demersului.

Demersul a fost semnat și susținut de peste 350 de organizații: firme și de următoarele asociatiii: Asociația Europeană a Tinerilor Întreprinzători, Asociația Conseil en Entreprise, Asociația Consultanților Pentru Programe Antreprenoriale, Accesarea Fondurilor Structurale și de Coeziune Europene, Organizația Comunitatea pentru Monitorizarea Afacerilor, Societatea Europeană pentru Justiție, Asociația JUNII, Organizația Îmbunătățirea Vieții, Societatea Studenților Unviersitatii București, Asociația Rubik Key, Asociația pentru Formare Profesională și Dezvoltare Durabilă, Asociația Studenților din Administrație și Afaceri, Asociația Biosilva, Asociația Încotro, Asociația Tânărul Fermier.

Cei care doresc să susțină  inițiativa, o pot face în continuare prin semnarea petiției disponibile pe site-ul platforma-imm.ro.

George Velcea
Președinte Asociația Europeană a Tinerilor Întreprinzători

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*