Închiderea totală a unei ţării s-a dovedit, prin statistică, dezastruoasă, ducând la falimetnulul economic şi psiho-social a naţiunilor şi a UE. Dacă la noi se menţin restricţiile, poate nu murim de Covid 19, dar de foame, în criza economică, mai mult ca sigur. Din cauza claustrării totale, rata sinuciderilor a crescut, iar mortalitatea a explodat, cauzată de închiderea spitalelor, privându-se categorii vulnerabile de bolnavi, alţii decât cei cu Covid 19. Deschiderea şcolilor şi a grădiniţelor este un alt semnal serios de relansare economică, prin fluctuaţia serviciilor de servire, de la rechizite la asigurarea mesei zilnice, plus că părinţii se pot duce la serviciu.
Închiderea economiei în pandemie a fost letală pentru economie… PIB-ul zonei euro s-a contractat cu 12,1 la sută, în timp ce UE a înregistrat un declin de 11,7 la sută în trimestrul 2, comparativ cu precedentele trei luni, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În trimestrul doi din 2020, încă marcat de măsurile de izolare din majoritatea statelor membre UE pentru a stopa răspândirea pandemiei coronavirus (COVID-19), statele UE au înregistrat cele mai semnificative scăderi de când Eurostat publică datele, respectiv 1995.
Economia României a consemnat un declin de 12,3 la sută în trimestrul doi al acestui an comparativ cu primul trimestru, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică. Faţă de T2 2019, scăderea Produsului Intern Brut a fost de 10,5 procente. „Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul intern brut a înregistrat, în trimestrul II 2020,o scădere cu 10,5 la sută atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier”, a anunțat INS. În primele şase luni ale acestui an, economia României a scăzut cu 3,9 procente comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe serie ajustată sezonier, şi cu 4,7 la sută pe serie brută. Conform previziunilor economice din vara acestui an, publicate de Comisia Europeană, PIB-ul României va înregistra o scădere semnificativă, de șase procente, în 2020, un nivel similar cu cel previzionat în mai de Executivul comunitar. Riscurile la adresa perspectivelor de creştere ar putea fi revizuite în sens negativ, avertizează Comisia Europeană. Un al doilea val de infecţii în România sau la unul dintre principalii parteneri comerciali ai săi ar putea întârzia redresarea economiei.
Dacă în urma crizei din 2008/2009, României i-au trebuit trei ani să-şi revină, după scăderea PIB-ului în UE, cea mai mare din 1995, oare câţi ani ne-ar lua să ne revenim? Vreo şase ani? Ca urmare, redeschiderea tuturor activităţilor economice, culturale, şcolare se impune imediat pentru evitarea falimentului, cu consecinţe mult mai grave decât pandemia. Falimentul economiei şi alienarea socio-mentală duce la mai multe victime decât pandemia în sine.
De aceea redeschiderea economiei, culturii şi şcolii/universităţilor este o datorie de supravieţuire naţională şi europeană, cu respectarea drastică a normelor sanitare. Să rămână interzise doar marile manifestări publice şi evenimentele majore din interior, în rest libertate, cu respectarea măsurilor igenico-sanitare. Măsurile suedeze şi-au dovedit eficacitatea economică şi psiho-socială. Dacă se poate face alegeri pentru politicieni se poate face şi spectacole de teatru petnru popor.
Lasă un răspuns