Să ne rugăm, să scoatem icoanele la vedere

Trăim vremuri apocaliptice? Nimic din ce a fost înainte nu va mai fi mâine? Lumea se resetează global. O pandemie neașteptată ne-a dat viața peste cap, așa cum o știam noi. În era științei și a tehnologiei de vârf un virus reușește să dea peste cap lumea: guverne, savanți, bănci, manifestări sportive și institute de cercetare. Oamenii nu mai pot bea o banală cafea la un restaurant, să facă sport colectiv sau să organizeze o nuntă. E cumplit pentru bietul om care este o ființă socială. Trump, Macron, Merkel sau Putin, deși ordonă măsuri dure și alocă uriașe resurse pentru identificarea de către doctori a unui vaccin sau a unui medicament, pare că realizarea acestora va dura cel puțin un an de zile, iar lumea nu se poate închide atât de mult pentru că urmează falimentul, depresia, foametea și anarhia. Vezi ce se întâmplă deja în Italia claustrată!

Lumea are nevoie de o soluție miraculoasă, de divinitate pentru ca harul să se pogoare asupra oamenilor de știință să găsească medicamentul și vaccinul minune care să aducă vindecare, speranță și lumea să meargă înainte. De aceea, liderii religioși ai lumii și din țara noastră îndeamnă la rugăciune. În aceste momente de năprasnică restriște avem nevoie de rugăciune și comuniune. Nu cred că soluția pentru speranță este închiderea bisericilor și transformarea acestora în temple septice online.

Biserica înseamnă comuniune preoți, credincioși, Dumnezeu. Ceea ce a adus nou creștinismul față de păgânism a fost că biserica nu mai este un zid dedicat zeității, ci o comuniune reală între credincioși și divinitate prin taina Sfintei Liturghii. Cred că este necesar ca slujbele să fie lăsate să se desfășoare măcar în perioada aceasta de de izolare în afara lăcașurilor de cult, nu să se interzică oficierea acestora. Singura speranță a oamenilor este în Dumnezeu în momente de restriște și când oamenii de știință se dovedesc neputincioși în fața unei pandemii globale. Pandemia sau încercarea ne-a smerit pe toți, de la ierarhi, politicieni, mireni, preoți și bogații lumii. Bill Gates are dreptate când spune că învățămintele acestei pandemii care lovește în toată lumea, bogați și săraci, sunt spirituale. Să ne reîntoarcem la credință și rugăciune. Cazurile de îmbolnăvire cresc foarte mult și pare o situație fără ieșire. Credința ne va da speranță și lumină oamenilor de știință să identifice leacul la pandemie.

Fără speranța înfăpturirii unei minuni, lumea după două-trei luni de stat în case se va aliena ca locuitorii din Wuhan, care iau acum cu asalt instituțiile, poliția și provinciile vecine disperați că nu mai au niciun orizont. Soluția redării încrederii, că lumea va înfrânge pandemia, este credința. Lăsați în Noaptea de Înviere credincioșii să ia Lumină, nu întuneric! Nu se poate construi un „zid al Berlinului” în fața umanității, acesta va obtura orizontul, iar oamenii în setea lor de libertate îl vor escalada și dărâma ca în 1989. E de apreciat că BOR a înțeles că soluția la provocările pandemiei este spirituală în esență și a pus rugăciunea în plin planul măsurilor religioase. La fel a perceput și Papa Francisc, care se roagă singur în Piața Sfântul Petru și la icoana Fecioarei Maria pentru ca Lumina să învingă întunericul și umanitatea să aibă o speranță de revenire la normal. Fără credință și speranță sistemul imunitar al umanității se va prăbuși în depresie și anarhie, cum avertizează cercetătorul Sucharit Bahkdi. Vom muri de frică înainte să ne îmbolnvim de Covid 19!

Să lăsăm autoritățile să-și facă treaba, iar noi credincioșii să ne rugăm în comuniune pentru ca divinitatea sau mama natură cum spun seculariștii să își întoarcă fața spre noi și ca harul să coboare asupra noastră și a medicilor care vor descoperi leacul minune. Până la urmă leacul este spiritual și va învinge pandemia. De apreciat că locuitorii călugări de la Muntele Athos se roagă noapte de noapte pentru oprirea pandemiei, la fel și preoții Patriarhiei. Preoţii de la Biserica Banu din Buzău au organizat o procesiune prin oraş cu o icoană aşezată pe o camionetă, fiind urmată de numeroşi credincioşi. Aceeaşi icoană a fost plimbată şi în Focşani. La Focșani, preoții au scos din lăcașul de cult Icoana Făcătoare de Minuni de la Dălhăuţi, pe care au plimbat-o cu mașina prin tot orașul. Și Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a purtat în procesiune icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea „Dintr-un Lemn”, racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Catedrala Arhiepiscopală și racla cu moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița.

Potrivit tradiției Bisericii noastre strămoșești, la vremuri de restriște erau purtate în procesiune moaște ale sfinților și icoane făcătoare de minuni, spre izbăvirea de epidemii, spre vindecarea celor bolnavi, spre întărirea în credință și spre mângâierea credincioșilor. Astfel, de-a lungul timpului, moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul au fost duse în procesiune în București în anul 1763 pentru izbăvirea de epidemia de ciumă, în Craiova în anul 1814 în timpul epidemiei de ciumă din vremea lui Ioan Vodă Caragea. Chiar și pastorii Bisericii Baptiste i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să ceară public românilor să se roage pentru înfrângerea pandemiei. Fără credință, nădejde și speranță umanitatea se va prăbuși moral în fața efectelor catastrofale ale pandemiei. Soluția vindecării este spirituală ca în evanghelia din Duminica a 4-a a Postului Mare.

Textul evanghelic relatează o minune săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos Care vindecă pe fiul demonizat al unui om disperat, pe care ucenicii nu au putut să-l vindece, aducându-l la Învăță­torul lor.„De poți ceva ajută-ne, fie-Ţi milă de noi”, Iisus îi solicită mai întâi dimensiunea credinței, a acceptului de către tată a relației cu Cel din fața sa despre care cu sigu­ranță auzise că ar fi Mesia așteptat de Israel și îi spune smerit: „De poți crede, toate sunt cu putință celui ce crede”. La aceste cuvinte, încrezător și plin de speranța recuperării și sănătății fiului posedat, tatăl răspunde cu lacrimi, din toată ființa sa: „Cred, Doamne! Ajută necredinței mele” (Marcu 9, 24). Credința neclintită este vindecătoare și mântuitoare, nu Liturghia transmisă online pe Facebook, ci trăirea în comuniunea directă cu Hristos ca în textul evanghelic: Femeie, credința ta te-a vindecat! Trăim vremuri de încercare și cernere.

Să ne rugăm, să scoatem icoanele la vedere, călugării să ceară îndurare, iar Icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Nicula să fie arătată lumii, pentru ca oamenii să prindă curaj și nădejde că nu au rămas singuri în fața urgiei întunecatei pandemii. Trăim acum cu adevărat și cutremur ca umanitate Crucea lui Hristos de dinainte de Înviere. Să nu ne lăsăm copleșiți de frică și deznădejde, a treia zi după răstignire Fiul Omului a Înviat. Adevărul învinge minciuna și Lumina întunericul. Doar să credem și vom scăpa de pandemie, așa cum au trecut strămoșii noștri peste holeră, ciumă, lepră și alte boli grave din trecut, pentru că au crezut în puterea vieții împotriva morții.Știința va găsi leacul. „Îndrăzniţi, Eu am biruit lumea!”

One Response to Să ne rugăm, să scoatem icoanele la vedere

    Faci un comentariu sau dai un răspuns?

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *