O poveste devenită realitate: Muzeul „7 Locuri de Poveste” din Lopătari – Buzău

Am colindat și am filmat cu echipa lui Daniel Roxin pe meleaguri buzoiene incredibile. Astfel am revăzut pâclele, am văzut trovanții și m-am strecurat prin bisericuțe rupestre, ca personaj Deceneu, într-un film despre strămoșii geto-daci. Acum aflu cu bucurie că un colectiv minunat s-a hotărât să promoveze aceste mirifice tărâmuri de poveste. Dintre aceste noutăți ce promovează Geoparcul Ținutul Buzăului, deschis în anul 2016, este și „Muzeul 7 locuri de poveste” din satul Lopătari.

Este un muzeu simplu, inedit și încărcat de povești frumoase și marcante pentru județ.Aici veți avea ocazia să faceți cunoștință cu cele șapte locuri mirifice din Ținutul Buzăului. Ele au inspirat de-a lungul anilor poveștile cu balauri și uriași, căpcăuni și spirite protectoare, dar și povești cu pietre magice și călătoare, dar și leacuri și vrăji din bătrâni.Cum intri în incinta muzeului, pe partea dreapta vei regăsi șapte olicioare din ceramică (străchini), umplute cu mostre de pământ din fiecare loc de poveste: 1) Vulcanii Noroioși; 2) Focul Viu; 3) Babele de la Ulmet (Trovanții); 4) Apa vie și apa moartă; 5) Sarea;6) Zidul Uriașilor și 7) Chihlimbarul de la Colți. Am fost aproape la toate aceste locații. Mai am o „restanță”.

Muzeul este cel care îți va călăuzi pașii prin lumea imaginației și astfel vei afla ce spun oamenii locului despre originile vulcanilor noroioși, a fierbătorilor, a focurilor vii, a zidului uriașilor, a trovanților și alte simboluri ale județului!Fiecare colț din camera muzeului povestește despre legende și poveștile din județ, iar panourile informative îți va oferi detalii de care probabil, nu ai mai auzit până atunci.Acest loc te va încuraja să explorezi Ținutul Buzăului, dacă nu ai făcut-o până atunci, pentru că este un spațiu despre descoperirea cele șapte locuri care te îndeamnă să călătorești în lumea Omului și a Pământului.Muzeul a fost deschis datorită colaborării dintre Geoparcul „Ținutul Buzăului” și Primăria Comunei Lopătari, care a beneficiat, de asemenea, de ajutorul copiilor de la școala din Luncile și a învățătorului lor. Toți turiștii care sunt în zonă sunt invitați să viziteze acest spațiu de poveste, dar cu o singură condiție: să nu hrănească balaurul aflat aici!

Muzeul este ceva frumos si unic pentru comuna Lopatari. Aceasta comuna se remarca prin mari bogății, având cea mai mare Peșterăaflată sub un masiv de sare din Europa, având Focul viu, Lacul Mocearu si Lacul Meledic-definit ca și Lacul Misterios, deoarece nimeni nu a dat de fundul lacului (?). Muzeul Șapte Locuri de Poveste a fost deschis de echipa „Ținutul Buzăului” în anul 2016.

Dacă este să mulțumim cuiva pentru aceste inițiative buzoiane, aceștia sunt membrii Asociației„Ținutul Buzăului – dezvoltare durabilă, implicare civică, educație, economie și protecția mediului”,  Grupul de implementare și management a inițiativei Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului. Aceștia sunt un grup interdisciplinar de profesioniști specializați în domenii precum geologie, științe socio-culturale, dezvoltare sustenabilă, arii protejate, educație non-formală, design grafic, IT, implicarea comunității și conservarea patrimoniului natural și cultural. Impresionați de potențialul de dezvoltare al Ținutului și de oamenii valoroși pe care i-au întâlnit aici, și-au propus să contribuie la dezvoltarea zonei. Folosesc experiența și cunoștințele pentru a defini și coordona inițiativa „Ținutul Buzăului”. În anul 2017 s-au organizat sub forma „Asociației Ținutul Buzăului”, o organizație non-guvernamentală și non-profit.

Aceasta este cadrul legal pentru activitățile echipei și pentru derularea inițiativei nou apărute. De pe siteul lor citez cele ce și-au propus și făcut: „Misiunea noastră este să construim un model de dezvoltare sustenabilă care să fie adaptabil și replicabil în alte locuri de pe glob. Folosim ca resursă primară patrimoniul natural și cultural al zonei, pentru care echilibrăm protecția cu folosirea inovativă. Scopul este să îmbunătățim calitatea mediului și viața culturală, socială, economică și educațională a comunităților. Dezvoltăm capacitatea comunităților de decizie și mobilizare și promovăm dezvoltarea turismului alternativ, responsabil și în armonie cu mediul.Pentru noi, viitorul este un loc în care omul își acceptă rolul de parte componentă a mediului și în care dezvoltarea societății are loc în armonie cu dezvoltarea cadrului natural. Viitorul este definit de un mod de dezvoltare al societății care aduce valoare adăugată cadrului natural și cultural. Este un viitor la care încercăm să ne aducem aportul. Unde ne vom opri? Nicăieri! Dezvoltarea este un proces continuu care nu se termină niciodată. Întotdeauna vor apărea provocări, dar și noi unelte, tehnologii și concepte pe care le putem aplica pentru a menține și îmbunătăți calitatea vieții, calitatea educației, a mediului natural, a spiritului civic, dar și a experienței pe care un teritoriu o poate oferi. Dincolo de a aplica concepte și unelte, noi le dezvoltăm și le experimentăm. Așteptăm cu interes noi provocări, dar și posibilitatea de a colabora, susține și învăța cu și de la alte teritorii.”

Cu asemenea inițiative există șanse reale ca Geoparcul Ținutul Buzăului să își atragă un număr însemnat de turiști și curioși ce vor dori să fie părtași la aceste povești cu zmei și ilene cosânzene…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*