Nu rupeți omul de cer…

Trăim vremuri grele. Inamicul nu mai este văzut, ci unul nevăzut. Ceea ce nici comuniștii nu au reușit, iată că un virus ucigaș a dus la măsuri drastice, la închiderea bisericilor. Față de Grecia, unde bisericile au fost închise și Liturghia parțial interzisă pentru oameni, în România s-a permis doar slujbele în aer liber cu maxim o sută de credincioși. La noi nu s-a mers așa departe cu măsurile dure, pentru că poporul român „s-a născut creștin” și nimeni și nimic nu-i poate interzice românului dreptul la Hristos. Nici în vremuri de ciumă, holeră, lepră sau tifos nu s-au interzis slujbele din biserici. Tocmai rugăciunea conducătorilor (regilor) împreună cu poporul încercat a dus la însănătoșire și vindecări miraculoase în istorie. Dacă rupi omul de cer, îl transformi de fapt în animal, așa cum au dorit comuniștii.

Ne reîntoarcem înapoi în secolul IV înainte de edictul pentru toleranța creștinilor de la Milano din 312? Cum vor fi aplicate măsurile de interzicere a slujbelor din biserici? Cu respetarea regulilor foarte stricte, românii pot participa la slujbele religioase în aer liber. Deocamdată? Vom vedea dacă nu se vor emite în curând măsuri și mai drastice până la interzicerea totală a slujbelor. Să sperăm că nu! Românii încă se mai pot împărtăși din potirul credinței! Ministrul de interne a afirmat ca în vremuri de război: „Fac apel la cetățeni să înțeleagă că aceste măsuri sunt luate pentru binele lor”… Vom mai putea lua Lumina de Paști? Sunt măsuri pe care nici nu le visam posibile acum două săptămâni. Istoria are momente când se accelerează!

Să cităm din Biblie: „Vai de cei ce zic răului bine şi binelui rău; care numesc lumina întuneric şi întunericul lumină” Isaia 5:20. Acest bine forțat poate va duce la reîntoarcerea Bisericii în catacombe ca-n vremea comunsimului sau imperiului roman? Dușmanul este nevăzut? Va veni o vreme a cernerii și a martiriului credinței? Credincioșii știu mai bine cine este inamicul nevăzut? Se vor oficia slujbe pe ascuns ca în hrubele Romei? Măsurile poliției și armatei vor împiedica definitiv libertatea religioasă care este garantată de Constituție? Sper că nu! Trăim vremuri ce par apocaliptice? Istoria ne va dovedi dacă au fost măsurile cele mai corecte privind îngrădirea răspândirii pandemiei. Important este să nu ni se ucidă speranța. Măsurile nu pot fi doar materiale ca la comuniști, ci au succes doar în sinergie cu cele spirituale, pentru că așa este construită lumea de la începuturi. Pe vremuri, la țară bătrânii în vremuri de război spuneau: intelectualii mor primii, de frică? Slăbirea sistemului imunitar social duce la îmbolnăvirea trupului și sufletului, care apoi duce la moarte. Fără speranță și Lumină, omul moare de urât și singurătate, fără nădejde.

Trăim vremuri în care trebuie să respectăm regulile impuse de autorități, dacă acestea respectă legea privind temporalitatea lor. Toate bolile sunt cu îngăduința cerului și să învățăm ceva. Nimic nu va mai fi ca înainte după această resetare istorică. Tot de la natura îndumnezeită ne va veni și medicamentul natural al anticorpilor sau producerea unei pastile sau vaccin ca leac împotriva bolii. Nu trebuie să ucidem speranța și rugăciunea. Salvarea vine din credință. Vin vremuri când vom înțelege cu adevărat cuvintele lui Hristos: „Daţi cezarului cele ce sunt ale cezarului, şi lui Dumnezeu, cele ale lui Dumnezeu”.

Lasă un răspuns